Könyvbemutató: Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus emlékezete a kortársak szemével


2020-09-07 22:35:07  | cikk: Babos Petra  | 


Könyvbemutató: Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus emlékezete a kortársak szemével főképe
Váminé Molnár Emma: Elődeink hitével - Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus emlékezete a kortársak szemével című könyvének bemutatóját tartották ma délután a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
A kötet kapcsán Váminé Molnár Emma elmondta, édesapja mesélte neki, hogy a kongresszusra a világ katolikusai gyűltek össze Budapesten, ez egy hatalmas esemény volt, amelyre a falvaktól kezdve a nagyobb városokig készült mindenki.
A kötet a Jókai sorozatban jelent meg

-Amikor tavaly felkérést kaptam a Mária Rádiótól, hogy helyi anyagot javasoljak a műsoraikba, akkor ajánlottam a kongresszus helyi vonatkozásait. Átnéztem az 1938-ban kiadott újságokat és felkerestem dr. Mail József apát urat, hogy megtekinthessem a Historia Domust. Nagyon érdekes volt olvasni. Leírták részletesen az előkészületeket, a programokat, az aranyvonat látogatását a városban. Olvastam a Kéttornyúlaki keresztről, amit a kongresszus tiszteletére újítottak fel. Mindenki készült, mindenki részt akart venni a rendezvényen. Amikor az anyag összegyűlt a Mária Rádiónak, akkor dr. Hermann István mondta, hogy könyv formájában is meg kellene jelentetni. A kiadványhoz képek kellettek, s nagy örömömre az egyik ismerősöm édesanyja segített ebben. Pápán is rendezvény volt, két városi program is, egy a nők, egy a férfiak számára. Jelentős előadókat is meghívtak városunkba. Pápáról is mentek fel Budapestre - tudtuk meg a könyv írójától.
A kötetben az ajánlást dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsek, míg az előszót dr. Mail József apát, plébános írta. A bemutatón dr. Márfi Gyula nem tudott részt venni, az ő köszöntő szavait dr. Mail József tolmácsolta. Mint írta, Váminé Molnár Emma nagy gonddal gyűjtötte össze mindazokat a pápai és Pápa környéki írásokat, amelyek az 1938-as Eucharisztikus Kongresszusról, az azt megelőző magyar eucharisztikus szent évről és az azt követő Szent István évről szóltak. Legfőbb forrása a Pápa és Vidéke hírlap volt, amelynek 17 száma értékes információkat tartalmazott. Ezt követte a Pápai Hírlap öt számmal. Jelentősek a pápai plébánia Historia Domus feljegyzései is az 1937-38-as évről. Németh József apát-plébános tollából és a négy oktatási-nevelési intézményből, vagyis a pápai Római Katholikus Polgári Fiúiskola, a Pápai Magyar Királyi Állami Polgári Leányiskola, a pápai Szent Benedekrendi Katolikus Szent Mór Gimnázium és a Pauli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Pápai Tanítóképző Intézete és Polgári Iskolája -írta a nyugalmazott érsek, s hozzátette, a pápai és a Pápa környéki olvasók számára értékesek a helyi eseményekről szóló beszámolók. Ezek közül kiemelte az előkészítő nagygyűlést: külön a férfiaknak, külön a nőknek, a 3000 fiatal közös szentáldozását díszgyűléssel, a triduumot a dohánygyár dolgozóinak és vezetőinek, a Szent Jobbot szállító aranyvonat fogadását Pápán a vasútállomáson.
A szép számban megjelenteket dr. Hermann István köszöntötte

-Olvashatunk a kongresszus jelvényéről, a kongresszus és a Szent István év zászlójáról, az alkalmi bélyegekről, a ferences templom megújult oratóriumáról és még sok másról. Megtudhatjuk azt is, hogy az események kb. 200 ezer vendéget hoztak Budapestre. De ennél is fontosabb, hogy a kongresszus jelentősen emelte a magyar emberek önbecsülését, a mértéktartó, krisztusi hazaszeretetet, amely azt a tudatot is erősítette bennünk, hogy mi, magyar keresztények egy, az egész világon élő nagy családnak vagyunk a tagjai - zárta gondolatait a könyv ajánlásában dr. Márfi Gyula, aki reményét fejezte ki, hogy a jövő évi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hasonló gyümölcsöket terem majd.
Dr. Mail József elmondta, az 52. Budapesti Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Jókai Mór Városi Könyvtár kiadványt készített arról, hogy akkor, 1938-ben hogyan is készültek a pápaiak a világméretű eseményre. Sok hívőnek ez valóban lelki élmény volt.
-A helyszínek ugyanazok, mint 1938-ban, a látványelemek szolidabbak lesznek a mai kor ízlésének megfelelően. A több ezres gyermek elsőáldozó, a közös szentmisék és körmenetek a világ minden tájáról összejövő hívőknek ad lehetőséget, hogy kifejezzék nyilvánosan is hitüket, örömüket és hálájukat ezért a nagy ajándékért, amit maga Krisztus adott nekünk, hogy velünk maradjon a világ végéig. Ez a könyv arról szól, hogy elődeink hitén felbuzdulva szívünket ma is minél jobban kitárjuk e nagy misztérium felé és felkészüljünk a kongresszusra. Nagyon köszönöm az alkotó munkáját - emelte ki az apát, plébános.
A könyvbemutatón Babos Tibor és a pápai Acapella kórus működött közre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!