Egy orvoslátogató fertőzött a pápai kórházban- Zárlatot rendeltek el a kórház belgyógyászati és szülészet-nőgyógyászati osztályain


2020-09-07 15:52:56  | cikk: Babos Petra  | 


Egy orvoslátogató fertőzött a pápai kórházban- Zárlatot rendeltek el a kórház belgyógyászati és szülészet-nőgyógyászati osztályain főképe
Augusztus 24-én a kórházba egy orvoslátogató érkezett, aki a belgyógyászati osztályon végiglátogatta az orvosdoktorokat, a belgyógyászati szakrendelésen és a kardiológián is megjelent - tudtuk meg dr. Töreki-Vörös Ibolyától, a pápai kórház főigazgatójától.
Zárlatot rendeltek el a kórház belgyógyászati és szülészet-nőgyógyászati osztályain

-Az orvoslátogatóról később kiderült, COVID pozitív. COVID pozitivitása augusztus 28-án derült ki, de a hír csak szeptember 1-én, délután jutott el hozzánk. Azokat az intézkedéseket, amiket meg kellett hozzunk, ettől az időponttól datáljuk. Szerda reggelre elrendeltem a vele kontaktusba és közelségben levőknek a mintavételét, ez azt jelenti, hogy az összes belgyógyászati doktorunktól és a szakrendeléseken szolgálatot teljesítőktől megtörtént a mintavétel, illetve attól a dolgozótól, aki abban az időben a kardiológiai szakrendelésen tartózkodott. Sajnálatos módon másnapra kiderült, hogy egy orvosunk, két asszisztensünk COVID pozitívvá vált. Nemcsak az egészségügyi dolgozók szűrését végeztük el, hanem az érintett szülészeti osztályon is az ott ápolt betegek és kismamák szűrését. Sajnos, másnapra még egy egészségügyi dolgozónk pozitívvá vált és három kórházi betegről derült ki, hogy szintén vírusbetegek. El kell mondanom, hogy a három új COVID beteg nem hozható összefüggésbe az orvos látogatóval, mivel ők csak rövid ideje tartózkodtak a kórházban, s az a fajta expozíciós idő, amíg érintkezhettek nem volt elégséges ahhoz, hogy a vírus örökítő anyagát ki lehessen mutatni. Természetesen mi is jelentettük a járványügyi osztály felé ezt, de a jelentő rendszeren keresztül ők is megkapták a hírt, aminek az lett az eredménye, hogy pénteken reggel egy járványügyi szempontból elrendelt felvételi tilalom lépett érvénybe a kórház szülészet-nőgyógyászati és belgyógyászati osztályán, s a hozzá kapcsolódó szakrendelések munkáját is fel kellett függeszteni. Ez azt jelenti, hogy a zárlat ideje alatt a belgyógyászati, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztály új beteget nem vehet fel. Emellett a terhestanácsadást, a terhesgondozást és az azzal kapcsolatos ultrahang vizsgálatokat is, és a kardiológiai szakrendelést és a belgyógyászati szakrendelést és a gasztroenterológiát is felfüggesztettük - mondta dr. Töreki-Vörös Ibolya, aki hozzátette, a felvételi zárlat azt jelenti, hogy a kórházban ápolt betegek ápolása és gyógyítása továbbra is folytatódik, senkit nem küldenek el.
-A gyógyításban az az egészségügyi személyzet, orvosok és szakdolgozók vesznek részt, akik a mintavétel alkalmával negatív tesztet produkáltak. Így biztosított, hogy nem terjed tovább az intézményben a fertőzés. A dolgozók és a betegek tesztelése továbbra is folyamatos. Nem megengedett járványügyi szempontból az egyik osztályról a másikra való átjárás. Ezzel is magyarázható, hogy a negatív teszttel rendelkező orvosdoktoraink nem folytathatnak intézményen belül és kívül sem magán orvosi tevékenységet. Remélem, így meg tudjuk állítani intézményen belül a betegség terjedését. Hogy a lappangási időn belül még hány betegnél, orvosnál fog kiderülni pozitivitás, azt nem tudjuk előre megmondani. A felvételi zárlat az utolsó pozitív mintától számított két hétig tart. Jelen pillanatban ez szeptember 16-ig szól. Amennyiben újabb pozitív esetekről tudunk, akkor onnan indul az újabb 14 nap.
-A felvételi tilalom elrendelésével a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatában történő kijelölés alapján a Pápai járás terület belgyógyászati és szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátására a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházat, és az ajkai Magyar Imre kórházat jelölte ki - emelte ki a főigazgató.
Mint mondta, a háziorvosokat a pénteki napon értesítették a helyzetről. A kórház honlapján minden információt megadnak, például a várandós anyukáknak, hogy hová kérhetnek időpontot vizsgálatra. A sürgősségi osztály továbbra is működik. A mentőszolgálat a sürgősségi ellátás vonatkozásban továbbra is koordinálja a sürgős, életveszélyes betegek kórháza való juttatatását. Ők a megfelelő helyekre kerülnek majd.
-Teljes látogatási tilalmat rendeltem el mindkét osztály vonatkozásában. A látogatási tilalom alól az érintett osztályokon nem adható felmentés, a látogatás szigorúan tilos. A kapcsolattartás a hozzátartozókkal (tiszta ruha, élelmiszer bejuttatása) ugyanúgy működik, mint ami ezt megelőzően volt, vagyis a portán leadott csomagokat az adott osztályra eljuttatják a betegekhez - derült ki a sajtótájékoztatón.
Minden beteg esetében otthonába bocsátása előtt, COVID-19 megbetegedés szűrésére PCR vizsgálat végzésére kerül sor. A szociális otthonokba távozók esetében pedig két negatív teszttel kell rendelkeznie az ápoltnak.
Dr. Töreki-Vörös Ibolya ismét nyomatékosan felhívta a figyelmet az orr-és szájmaszk használatára, a kézfertőtlenítés és a szociális távolság tartásának betartására, fontosságára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!