A második világháborút megjárt pápai katonák történetei


2020-09-03 22:54:09  | cikk: Babos Petra  | 


A második világháborút megjárt pápai katonák történetei  főképe
Horváth Ferenc: Ők is a hazát szolgálták I. - A második világháborút megjárt pápai katonák történetei című kötetét mutatták be az érdeklődő közönségnek a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
Horváth Ferenc kérdésünkre elmondta, kisgyermek kora óta érdeklődött a katonaság és a huszárok iránt. Édesapja hivatásos katona volt, ő pedig mindig huszár szeretett volna lenni.
Horváth Ferenc nyugállományú honvédtiszt, katonai hagyományőrző. A 2000-es évektől kezdett komolyabban foglalkozni a helytörténettel, azon belül is elsősorban a második világháború katonai vonatkozásaival, különös tekintettel a pápai ejtőernyőzés történetére. Először 1992-ben az első ejtőernyős emlékmű avatásakor, mint csapatzászló díszkíséret tagja került személyes kapcsolatba a pápai veterán ejtőernyősökkel.
A kötet szerzőjével Bocskay László beszélgetett

-2001-től számos városi megemlékezésen, bajtársi találkozón képviseltem a munkahelyem, s ekkor találkoztam a vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezreddel, illetve a Huszár Egyesülettel és a Honvéd Bajtársi Klubbal is. Sok régi ismerőssel kerültem kapcsolatba, s így történt, hogy ezzel egy időben hivatalból lettem az ejtőernyős veteránok összekötője a repülőtérrel. Később, a Honvéd Bajtársi Klub is megkeresett, hogy vállaljam el a hivatásos szekció megszervezését és annak titkári minőségben történő vezetését a Bázisrepülőtéren - mesélte Horváth Ferenc. 
-A könyvem megírásával az volt az elsődleges célom, hogy bemutassam a pápai kötődésű személyek második világháborús katonatörténetét, élettörténetét. Az első részben ismertetem az 1940-es években, városunkban történt jelentősebb események közül a Perutz Repülő Szakosztály létrejöttét és működését, valamint a Levente mozgalom Pápán lezajlott eseményeit. A következő fejezetben a könyvben szereplő pápai születésű vagy kötődésű személyek katonatörténeteit adom közre, a hozzátartozóik elmesélése alapján, köztük külön örömmel édesapámét. Az összegyűjtött anyag nagyon különböző képet mutat az egyes személyekről, attól függően, hogy kinek milyen emléket sikerült megőriznie a családtagjáról. Volt olyan, akitől fotókkal gazdagított anyagot kaptam. Akadtak olyanok is, akik egyáltalán nem akartak beszélni a múltról, de hozzájárultak édesapjuk nevének említéséhez. A könyv harmadik és egyben befejező részében a katonafotókon látható kitüntetésekről, jelvényekről tájékozódhatunk. Fontosnak tartottam ezek bemutatást is, hiszen tárgyi emlékként magukban hordozzák a történelmet.
A könyvben ír Alpár Andrásról, Budai Ferencről, Csordás Károlyról, Drabbant Andrásról, Füstös Jánosról, Gondor Benda Józsefről, Hauer Jánosról, Horváth Ferencről, Juranics Gyuláról, Karcagi Jánosról, Keresztes Józsefről, Lakatos Györgyről, Malkovics Sándorról, Molnár Ernőről, Müller Ferencről, Sutyor Lajosról, Szili Kálmánról, Szólás Sándorról és Viola István Antalról.
A rendezvényen megjelenteket dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte

Horváth Ferenc kiemelte, a történetek fontosak, hiszen az a fajta hazafiasságot, szellemet, amit ezek a személyek képviseltek, azt meg kell ismernünk. A kötet írója elárulta, jelenleg a második könyvön dolgozik, kutató munkákat végez, de a vírushelyzet miatt nem tud menni a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba, most kutatási szünet van.
A rendezvényen részt vett vitéz Bertalan Árpád leszármazottja, Félhelyesné Zubonyai Judit, aki elmondta, igyekszik sok időt fordítani arra, hogy nagyapja életét kutassa.
-Rendelkezem képekkel, dokumentumokkal, de sajnos már olyan személy nincs közöttünk, akitől kérdezni tudnék nagyapámról. Nagyon hálás vagyok és öröm számomra, hogy találkoztam egy olyan emberrel, mint Horváth Ferenc, aki nagy lelkesedéssel kutatja a nagyapám emlékét is. Köszönet ezért neki - emelte ki, s hozzátette, amíg élt az édesanyja, vagyis vitéz Bertalan Árpád lánya, addig együtt jártak Pápára az emlékműhöz.
A szerzővel Bocskay László beszélgetett, aki köszönetet mondott Horváth Ferencnek a hiánypótló kötet összeállításáért.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!