Bokrétaavató a Téglagyári úti atlétikai centrumnál (cikkünket frissítettük)


2020-09-03 11:48:30  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Bokrétaavató a Téglagyári úti atlétikai centrumnál (cikkünket frissítettük) főképe
A város képviselői, az érintett sportegyesületek tagjai és a projekt megvalósításában résztvevők jelenlétében tartották ma délelőtt az épülő atlétikai centrum bokréta ünnepét, miután a létesítmény épülete elérte legmagasabb pontját.
A képviselő-testület tagjai, sportolók, sportvezetők vettek részt a bokrétaavatón

A rendezvényen Boross Ottó, a kivitelező Vemévszer Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt négy elemből áll, ebből az egyik a Téglagyári út elején található kutyatréning pálya, melynek a munkaterületét ez év januárjában vették át, s mely már el is készült.
-A mellettünk látható sportpálya munkaterületét szintén ez év január elején vettük át, itt egy 8 pályás futópálya épül a hozzá tartozó atlétikai elemekkel. Ennek megépítésében már a végleges burkolat - a rekortán - készítése zajlik - ismertette a projektelem kivitelezésének előrehaladását, hozzátéve, október a munkák befejezési határideje.
Az sportlétesítmény épületéről elmondta, a munkaterületet április közepén vették át, a szerkezet elkészült, elérték a legmagasabb pontját - ezért is tartják a bokréta ünnepet -, mostantól az épület felöltöztetése zajlik majd a külső homlokzatok kialakításával, burkolatok építésével, belső szerelésekkel, gépészeti munkafolyamtokkal. Emellett készül a parkoló és a másik két kültéri sportpálya is: a skate park és a streetball pálya. Az épület átadása 2021. március közepére tehető.
A negyedik projektelemről, a Schwenczel rét közparkká alakításáról azt a tájékoztatást adta, hogy a munkaterületet idén április közepén vehették át, ott a korábban rendezetlen területből egy szép parkot építenek mesterséges tóval, sétányokkal, padokkal, játszótérrel - ennek az év végére kell elkészülnie.
Boross Ottó, a Vemévszer Kft. ügyvezetője ismertette a projekt előrehaladását

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében emlékeztetett, még polgármestersége idején felvetődött a Téglagyári úti területek rendezésének szükségessége, amikor pedig 2016-ban megjelent TOP-os pályázati kiírás, a városvezetővel és a képviselő-testülettel közösen határoztak arról, hogy a régi ipari területek rehabilitációjára kiírt pályázatba ezt a területet veszik be. 2017-ben született meg a pozitív döntés az 1,758 milliárd forint támogatásról, a kivitelezés első lépései pedig 2019 év elején indultak a bontással. Hangsúlyozta, a közelmúltban 1,4 milliárd forint további támogatást is kapott a város a beruházáshoz, így 150 millió forintos önrész biztosításával épül meg a 3,3 milliárd forint értékű fejlesztés. Mint mondta, dr. Áldozó Tamás polgármester és ő maga is sokat dolgozott azért, hogy a fejlesztéshez további forráshoz jusson a város és megvalósulhassanak az eredeti tervek.
A sportcentrum leendő aulájában tartották a rendezvényt

A politikus úgy fogalmazott, jövő év márciusában egy paradicsomi állapot kezdődik a sportolók és sportvezetők számára, egy minden igényt kielégítő sportlétesítmény és szabadidő park jön létre, mely dunántúli viszonylatban is kiemelkedő.
Említést tett a barnamezős projekt többi eleméről is, a tágabb környezetet tekintve pedig arról is szólt, hogy az új 83-as út városba vezető szakasza is ezt a környéket érinti, új településkapu jön létre ezen a területen.
-Ez meghatározóvá teszi az ide érkezők első benyomását. Ha a pápaiak visszaemlékeznek arra, hogy mi volt itt és mi lesz, ha teljesen elkészül a fejlesztés, óriási különbségeket fognak látni.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő többek között a projekt pénzügyi vonatkozásait ismertette

Dr. Áldozó Tamás polgármester a rendezvényen a projekt életének első pillanatait elevenítette fel. A 25 ezer négyzetméteres terület rehabilitációjának tervezésekor önkormányzati tulajdonba kellett venni a beavatkozás területét, hiszen csak így kaphattak építési engedélyt. Egy 89 négyzetméteres földdarab tulajdonosa azonban nem adta el a telkét azon az áron, melyet a hivatalos értékbecslő meghatározott. Így végül ő vásárolta meg a tulajdonos által kért áron a területet és azonnal el is adta a városnak azon az áron, melyet a önkormányzat kifizethetett. A történetről képviselőtársait tájékoztatta, többletköltségként jelentkező 130 ezer forint körüli összeggel kapcsolatban pedig Grőber Attila azt kezdeményezte, hogy a testület tagjai adják össze. Így lett.
-Azt gondolom, ez egy szép példája egy olyan együttműködésnek, mely félreteszi az ideológiai ellentéteket, a hétköznapi vitákat és egy jó, közös, megvalósítandó városi cél érdekében gesztusokat tud tenni a másik irányába.
A városvezető reményét fejezte ki, hogy a létesítmény működését is ez a közmegegyezés veszi majd körbe.
-Ez egy nagyon szép létesítmény lesz és a város hátsó szobájából egy reprezentatív részévé válik a településnek ez a környék - tette hozzá, majd arról szólt, bízik abban, hogy sok pápai fog a létesítményben sportolni és a hobbisportolók kiszolgálása mellett a versenysportot is méltón szolgálja majd az új sportcentrum.
Dr. Áldozó Tamás polgármester a beruházás kezdetén létrejött közmegegyezés folytatásában bízik

Dr. Áldozó Tamás a program után érdeklődésünkre elmondta, ez a rendezvény a projektmegvalósítás kötelező nyilvánosságbiztosítási programjai közé tartozik és nagyon fontosnak tartja, hogy a rendezvényen részt vettek azoknak a közösségeknek a képviselői is, akik majd üzemszerűen működtetik a létesítményt. Meglátása szerint számukra is fontos, hogy ismerjék a beruházás menetét, hiszen például a tekésekben tartani kellett a lelket az elmúlt években és mindig azt az ígéretet kapták, hogy nemsokára meglesz az új otthonuk. Most ők is láthatták, hogy ez az állapot közeledik.
-Így vannak az atléták is, akik szintén régóta igazi otthon nélkül edzenek különböző helyeken, de a város lehetőségeit is korlátozta, hogy nem volt egy olyan hely, ahol komoly versenyeket, sportrendezvényeket lehetett volna tartani - fogalmazott. Kiemelte, még több olyan alkalom lesz, amikor a pápaiak megtekinthetik a készülő létesítményt és bízik abban, hogy az ő tetszésüket is elnyeri a beruházás.
Csehi Lóránt létesítményfelelős mutatta be az épület leeendő tereit és funkcióit

Mint ismert, a Téglagyári úti sportközpontban a szabadtéri atlétikai pálya mellett az épületben tekepálya, fedett futófolyosó és konditermek készülnek, a szabad területen pedig skate parkot és streetball pályát alakítanak ki.

A bokrétaünnepen a beszédeket követően a jelenlévők megtekintették a készülő létesítményt, melynek egyes épületrészeit és funkcióit Csehi Lóránt létesítményfelelős mutatta be, majd a Schwenczel rétre is elsétáltak, ahol szintén megismerkedhettek a beruházás részleteivel és előrehaladásával.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!