Befejeződött az energetikai felújítás a Türr kollégiumban


2020-08-31 14:51:08  | cikk: Babos Petra  | 


Befejeződött az energetikai felújítás a Türr kollégiumban főképe
A Pápai Tankerületi Központ 76,7 millió forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Türr István Kollégium energetikai felújítására a SZÉCHENYI2020 programban, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című felhíváson. A csaknem 95 millió forintos projekt megvalósításához Pápa Város Önkormányzata 9 millió forinttal, a Tankerület pedig további 9,1 millió forinttal járult hozzá. A megújult épület nemcsak külsőleg szépült meg, hanem immár az energetikai adottságai is megfelelnek a hatályos jogszabályok szerinti feltételeknek. A projektben a homlokzat és a lapostető szigetelésén, valamint a részleges nyílászáró-cserén felül napelemes rendszert telepítettek a lapostetőre, a meglévő homlokzatra pedig utólag hőszigetelő rendszer került. Az épület az elavult külső nyílászárók helyett modern, három rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókat kapott, illetve új, egyedi bejárató ajtókat is beépítettek a kivitelezők.
Az átadót ma délelőtt tartották, ahol a megjelenteket Németh Zsolt, a gimnázium igazgatója köszöntötte, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő idézte fel, hogy a mai városi épített környezetnek egyik legmeghatározóbb épületei az iskola épületek.
-Az iskoláknak az elmúlt két évtizedben egy nagy felújítási szakasza indult el, hiszen megújult a Ranolderből kialakított Erkel iskola, a Püspöki Palotából átalakított egykori Zalka, ma Tarczy iskola. A Közgáz felújítása pedig az 1990-as években zajlott. Az utóbbi esztendőkben mindig megkaptuk, két épülete marad ki, a Türr Gimnázium és a kollégiuma. A kollégium energetikailag megújult, az iskolaépület pedig folyamatban van, jelenleg a tervpályázatok kiértékelése zajlik - emelte ki az országgyűlési képviselő, aki hozzátette, Pápa iskolaváros, s ennek az egyik legfontosabb eleme, hogy az iskolai épületek megújuljanak, otthonos, meghitt környezet várja a diákokat.
Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, a 2010-es években az épületegyüttes a megye egyik legnagyobb oktatási célokat szolgáló épületkomplexuma volt, amivel valamit kezdeni kellett, mivel a szakképzés más értelmezést nyert azokban az években.
-Az épületet elődeink nagy körültekintéssel és a teljességre törekedve építették meg. Elkészült a fiú-és lány kollégium, a tornacsarnok, a tanműhelyek és az ebédlő. Látszott, hogy a kollégiumok viharos gyorsasággal kezdenek kiürülni, hiszen valamikor egészen sok kollégista volt a városban. A lánykollégium a Pedagógiai Kutató Intézetnek adott otthont, majd a Nevelési Tanácsadóhoz és a Pápai Tankerületi Központhoz került. Ez az egykori fiúkollégium 2011-ben jelöltetett ki az Arany János Tehetséggondozó Program számára, ők korábban a volt orosz laktanyában laktak. Célszerűnek tartottuk, hogy a két kollégium egy helyen működhessen. A város egy jelentősnek számító, 50 millió forintos beruházást hajtott itt végre és olyan állapotba hozta az épületet, hogy fogadni tudja a középiskolásokat. Akkor a felújítás végén maguk a középiskolások segítettek a költözésben - emlékezett a polgármester, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a munkákban, a diákoknak és a pedagógusoknak, akik közösen végigcsinálták a megújítást.
Egyházi Andrea a kollégium fejlesztését célzó pályázat eredményeit mutatta be

Ezt követően Egyházi Andrea, tankerületi igazgató összegezte a munkálatokat.
-Az elmúlt hónapokban azon munkálkodtunk, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.10-16-2018-00192 nyertes pályázati támogatás segítségével, vissza nem térítendő támogatással megvalósuljon mindez a pápai Türr István Gimnázium Kollégiumban. A köznevelési intézményrendszer fejlesztésének elsődleges célja, hogy az egész ország területén azonos tanulási környezetet biztosítva, a 21. század követelményeinek megfelelő köznevelési infrastruktúrában, minőségi oktatásban, értékközvetítő, támogató nevelésben részesüljenek a tanulók. A pályázatot 2018. júliusban nyújtotta be Tankerületi Központunk, azonban az első körben tartaléklistára került. 2019. május 28-án kaptuk az örömhírt, hogy az Irányító Hatóság támogatottá nyilvánította pályázatunkat - emlékeztetett Egyházi Andrea, majd elmondta, a felújítás összes költsége a közbeszerzés lezárultával 94 876 988 Ft. Ehhez Pápa Város Önkormányzata 9 millió Ft támogatást biztosított, a többi hiányzó részt a Pápai Tankerületi Központ saját költségvetéséből finanszírozta.
-A fejlesztés a kollégium épületét érintette teljes egészében. A beruházást a következő okok tették indokolttá: az épület a település központjában helyezkedik el. Az 1980 körül emelt vasbeton vázas épület hosszúkás alaprajzú, átkötő részekkel, folyosóval az ebédlő felé. Az elmúlt évtizedek során részbeni felújítás történt, mely főként lakószobákat és hozzátartozó vizesblokkokat érintette. A főbejárat kivételével az épületben akadálymentesítés nincs. Az egész épületet lapos tető fedi. Az épület teljes egészében hőtechnikai szempontból elavultnak tekinthető, így energiahatékonysága nem mondható jónak. A projekt keretein belül a homlokzati és a lapos tető szigetelése, valamint részleges nyílászáró cseréje történt meg, csökkentve az épület hőveszteségét. Ez kihatással lesz a fenntartási költségekre is, melyek a fejlesztések hatására csökkeni fognak, ezáltal pénzt és energiát fogunk működtetőként megtakarítani. Az épületen valamennyi - korábban nem cserélt - külső nyílászáró korszerű, háromrétegű üvegezéssel ellátott műanyagra cserélése történt meg. Egyedi méretű ablakok és bejárati ajtók kerültek legyártásra. A unkaterület átadás - átvétel időpontja 2020. január 14. volt, ám az időjárás függvényében a fizikai munkakezdés 2020. 02. 10. történt meg. A tetőszigetelés befejezése időjárás függvényében 2020. 03 20. Itt sajnos a tavasszal megjelent COVID-19 járvány felülírta a munkálatok ütemezését, az alapanyagok rendelkezésre állását. Energetikai szempontból felújítandóvá vált az épülethez tartozó étterem, konyha és közlekedő folyosók is. Az intézményben működő Arany János Tehetséggondozó Program megkívánja a diákok komplex módon történő nevelését, oktatását, melyhez elengedhetetlen a kollégiumi épület korszerűsítése, felújítása keretében a külső szigetelés és a nyílászárók cseréje - tudtuk meg a tankerületi igazgatótól, aki köszönetét fejezte ki a projektben résztvevőknek és Pápa Város Önkormányzatának, hiszen az általuk nyújtott anyagi forrás biztosításával lehetővé tették a projekt teljeskörű megvalósíthatóságát.
Egyházi Andrea ezt követően a holnap megkezdődő tanévről szólt.
-Az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk azon, hogy a kedden kezdődő 2020/2021-es tanévben minden intézményünk készen álljon a biztonságos tanévkezdésre. A tanárok, diákok és szüleik az előző félévben, a járvány idején már bizonyították, hogy a legnehezebb viszonyok között is helytállnak. Célunk, hogy elkerüljük a járványhelyzet kedvezőtlen alakulását a hagyományos tanítási munkarend legteljesebb megőrzése mellett. A jelenlegi járványügyi adatok alapján lehetséges, hogy a holnapi napon hagyományos formában kezdődjön meg a nevelés-oktatás. De ehhez, hogy ez így maradjon szükséges számos intézkedést megtennünk, amelyhez mi magunk fenntartóként is kidolgoztunk egy ajánlást sok-sok lehetőséggel. A Pápai Tankerületi Központ az elmúlt évekhez hasonlóan, a jövőben is biztosítani kívánja a zavartalan tanévkezdést és a minőségi pedagógiai munka feltételeit az előttünk álló tanév során - mondta Egyházi Andrea, s végül nyugodt, békés, biztonságos tanévet kívánt minden diákjuknak, kollégájuknak és a köznevelés valamennyi szereplőjének.
Takácsné Molnár Marianna újonnan megbízott kollégiumvezetőt is köszöntötte Egyházi Andrea

Dr. Kovács Zoltán és Egyházi Andrea az ünnepségen átadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter köszöntőjét az intézményvezetőknek, a magasabb vezetői beosztásra szóló megbízáshoz. Így Bándi Nóra, a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola és Mógor Adrienn, a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola vezetésével lett megbízva.
Az ünnepélyen Egyházi Andrea köszöntötte Peidl-Kovács Klaudia előző kollégium vezetőt, aki 2016-2020 között látta el a kollégiumvezetői feladatokat, s köszöntötte Takácsné Molnár Marianna újonnan megbízott kollégiumvezetőt, aki a Türr Gimnáziumban 2017 augusztusától pedagógusként tevékenykedett.
Az ünnepség végén dr. Kovács Zoltán, Egyházi Andrea, dr. Áldozó Tamás és Németh Zsolt közösen vágták át a nemzeti színű szalagot.
A rendezvényt a kollégisták rövid műsora színesítette.
Németh Zsolt, Egyházi Andrea, dr. Kovács Zoltán és dr. Áldozó Tamás együtt vágta át a nemezti színű szalagot

A beruházásnak köszönhetően csaknem 150 diák töltheti korszerűbb, rendezettebb környezetben a mindennapjait, és az épület energiahatékonysága is jelentősen javult.
-Végzős diákként ötödik évemet töltöm ebben az épületben. Az évek során nagyon sokat újult az épület mind belsőleg, mind pedig külsőleg. Sokszor átértékelődött bennünk a kollégium fogalma, s maga az értékrend változott bennünk. Nagyon szeretjük a kollégiumot, hiszen bárhová megyünk kirándulni, mindig eszünkbe jut, hogy a Türr kollégium nagyon jó hely, korszerű, ritka az ilyen. Becsüljük az épületet - tudtuk meg Balogh Martin 12. F osztályos tanulótól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!