Éjjel a múzeumban- Múzeumok Éjszakája 2010.


2010-06-20 11:59:07  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Éjjel a múzeumban- Múzeumok Éjszakája 2010. főképe
Június 19-én megbolydult az ország, hiszen ezen a különleges éjszakán feltárult a múzeumok és a galériák mélye. Városunkban rendkívül sokan mentek el egy, vagy több helyre tegnap éjjel gyerekestől, kiskutyástól, hogy részt vegyenek ezen az országos rendezvényen, melynek célja nem más, mint kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek mögül.

Az idei évben a legtöbb pápai a Gróf Esterházy Károly Kastély-és Tájmúzeumra volt kíváncsi, s ez talán a hamarosan kezdődő Fő tér és kastély rekonstrukciójának is köszönhető. A múzeum kincskereséssel várta az érdeklődőket. Ritka látvány tárult azok elé, akik részt vettek ezen a programon, hiszen megtekinthették a kastély történelmi pincéit. Nagy L. István, a múzeum igazgatója rögtön a tárgyra térve sok érdekes információt osztott meg a pincékkel kapcsolatban, azok történelméről, kialakulásának okairól. Mint kiderült, amit ma pincebejáratnak ismerünk, az nem más, mint egy bástya, amely az 1500-as években épült. Ott volt a vár kapuvédő bástyája, ugyanis a pápai kastély egy régi várnak az alapjaira épült, amely középkori vár 1408-32 között épült. Ezt a várat a törökök magyarországi támadásai miatt a 16. században folyamatosan fejlesztették, bővült, téglákkal erősítették meg, várárkot ástak. Mikor a törököt kiűzték, a vár funkcióját vesztette, s akkor döntött úgy gróf Esterházy Ferenc az 1730-as évek elején, hogy ezt a romos várat átépíti egy barokk kastéllyá. A mai kastély falain belül is megtalálhatóak a ma már több mint 500 éves vár falai. Egyre beljebb érve a pincesoron kiderült az is, hogy a mai kastélyunk meg nem épült negyedik szárnyában sétálunk az oroszlánok alatt, hiszen a kastélyt még Esterházy Ferenc kezdte el építeni, halála után gróf Esterházy Károly úgy döntött, hogy nem fejezi be a negyedik szárnyat. Ma éjjel nyitva volt az építési területnek nyilvánított első emelet is, ahol a Pápa kép látható, az egykori Nádor-terem és a Vörös-szalon. A Nádor teremben az önkormányzat jóvoltából egy kiállítás állt össze a kastély rekonstrukciójáról, annak terveiről, várható ütemezéséről. Szomorú, üres jegyváltó emlékeztette a belépőt az egykor nyitva tartó és virágzó múzeum életére.

Az éjszaka során éjfélig nyitott kapukkal várta az érdeklődőket a Kékfestő Múzeum, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, az A. Tóth Sándor Galéria, a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára, a Fellner udvarban a Címer- és fegyvertörténeti gyűjtemény, a Somogyi József Galériában pedig megtekinthető volt az ART BRIDGE – Kampeni művészek kiállítása, valamint a Hollósy Simon Galériában a gyönyörű és megindító „EGY HAZÁT SZERETÜNK” Nemzeti szimbólumok a Győry-gyűjteményben című kiállítás.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!