Lezárták a csomópontot, megkezdődött a vezetékcsere


2020-08-27 17:10:18  | cikk: HuHa  | 


Lezárták a csomópontot, megkezdődött a vezetékcsere főképe
Csütörtök reggel a kivitelező lezárta a Dózsa-Tókert-Vasvári Pál utcai csomópontot és megkezdte a városi ivóvízvezeték cseréjét a kereszteződésben. A munkálatok a következő hetekben folyamatosan haladnak majd az Aradi utca irányába, itt az első szakaszon várhatóan a jövő hét elején befejezik a vezetékcserét és visszaadják a forgalomnak a kereszteződést.
-Ez egy városrészt ellátó fővezeték 300-as átmérővel, mely az útburkolat alatt található. A már kicserélt, háztartásokat ellátó ivóvízvezetékkel párhuzamosan fut és mivel előírás, hogy az útburkolatot teljes szélességben helyre kell állítani, így egy helyreállítással meg tudjuk oldani a két vezetékcserét. Ugyanakkor az is indokolta a munkát, hogy ezen a szakaszon többször is volt hiba, hiszen a hatvanas években épített vezetékről beszélünk - mondta el dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója. A most kicserélendő vezeték a Tókert és a Vajda Péter lakótelep vízellátását szolgálja, a munkálatok idején ezek a városrészek más fővezetékről kapják az ivóvizet, így a vízszolgáltatásban nem lesz érzékelhető az építkezés.
A régi azbesztcement vezetékeket kibontják az útpálya alól

A kivitelezés során a Dózsa utcában mintegy 300 méter hosszan - a Tókert utca és az Aradi utca között - a régi azbesztcement vezetéket cserélik öntöttvas csőre, mely a legmodernebb technológiát képviseli.
Az új ivóvízvezeték a legkorszerűbb anyagból készült

-Az első ütemben a Dózsa utca-Tókert utca-Vasvári Pál utcai csomópontban dolgozunk, a vezetékcsere itt várhatóan a jövő hét elejére készül el. A munkához a kereszteződést mind a négy irányból le kellett zárni - közölte Vörös László, a kivitelező cég vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy a belváros felől a Beke utcánál helyezték ki a behajtani tilos és zsákutca táblát, a Vasvári Pál utcába csak az ott lakók hajthatnak be, a Tókert utca a Kisligettől a Dózsa utcáig zsákutcaként működik és csak a lakók használhatják, a Dózsa utcában pedig a Radnóti utcáig lehet behajtani.
Vörös László, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója és dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. igazgatója (jobbra)

A csomópont megépítése után a Dózsa utca egyenes szakaszán folytatják a vezetékcserét, ekkor a kereszteződésben már lehet közlekedni, de a Dózsa utcába nem lehet behajtani a Tókert és a Vasvári Pál utcáról. Az egyenes szakasz építése várhatóan négy hétig tart, majd az utolsó munkafázisban az Aradi-Dózsa utca csomópontban dolgoznak a kivitelezők. A kivitelezés idejére a Tókert utcai autóbusz-megállót a Beke utcába helyezték át, egyeztetve a Volánnal. A szigorú lezárásokra azért van szükség, mert a munka az útpálya jelentős megbontásával, nagy munkagépek közlekedésével és hosszú, nehéz csövek mozgatásával jár.
Mind a négy irányból lezárták a csomópontot

Dr. Lukács Endrétől megtudtuk, a Pápai Vízmű Zrt. évek óta folyamatosan végez ivóvízcső-cseréket a város területén, elsősorban a régi acélvezetékek helyett építenek ki újat, s ezek többségében nagy átmérőjű vezetékek. Évente nagyságrendileg 250 millió forintot fordítanak a hálózat megújítására és a vízszolgáltatás eszközeinek cseréjére. A városi ivóvízhálózat 145 kilométer hosszúságú, egy-egy jobb évben 2 kilométernyit tudnak kicserélni. A mostani beruházás közel 90 millió forint értékű, ebben nemcsak a most megkezdett városi fővezeték cseréje, hanem az ingatlanokat ellátó vezeték cseréje és az útburkolat teljes felújítása is benne van. A beruházás tervezett befejezési időpontja november vége.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!