Elhunyt Makkai Miklós, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai neves sportolója


2020-08-17 15:34:29  | cikk: Babos Petra  | fotó: Pápai Vasas Sport-Emléktársaság  | 


Elhunyt Makkai Miklós, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai neves sportolója főképe
Életének 72. évében, augusztus 15-én elhunyt Makkai Miklós, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai nagy sportolója, Pápa város első teke-világbajnoka, a Pápa Városért Érdemérem kitüntetettje.
Makkai Miklós 1948. szeptember 29-én született Pápán. Tíz-tizenegy éves volt, amikor megismerkedett a tekézéssel. Először nem versenyzőként, hanem állítófiúként fokról-fokra leste el az akkori nagyoktól a sportág csínját-bínját, technikáját-taktikáját. Fogékony volt, hamar kibontakozott tehetsége. A végső lökést Peka János edzőnek köszönhette, aki elvitte az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesülethez versenyezni. „Fanatizáló” típusként, amit a fejébe vett, azt végre is hajtotta. 1970-ben országos egyéni bajnokságot nyert, s már 1972-ben - huszonnégy évesen - ott szerepelhetett a jugoszláviai Splitben rendezett világbajnokságon. Itt ugyan csak 853 fát ütött, de a tapasztalatokat később jól kamatoztatta. 1978-ban a svájci Luzernben tagja volt a második helyezett válogatottnak, egyéniben hatodikként végzett, párosban pedig a győri Nagy oldalán tízedikek lettek. Háromszoros magyar bajnok volt, egy alkalommal „tízek” bajnokságot nyert. Hat alkalommal végzett a második helyen. Éveken át volt Veszprém megye legjobb sportolója. 1980-ban, amikor világbajnok lett, hatalmas sikert vívott ki magának. 1986-ban Münchenben tagja volt a világbajnokságot nyert magyar csapatnak, egyéniben ezüstérmes, párosban harmadik helyezett lett Csányival. 1988-ban a budapesti VB-n szintén a csapattal szerezték meg az aranyérmet.
Makkai Miklós a teke „taroló királya”, aki kerek 40 esztendővel ezelőtt, 1980 júniusában a romániai teke-világbajnokságon párosban nyert először aranyérmet, s lett világbajnok, ezzel örökre beírta magát a magyar sporttörténelembe
Makkai Miklóst hívta a Ferencváros, illetve a BKV Előre is, de hűséges maradt, mindvégig kitartott a pápai „piros-kékek” klubja, és szeretett szülővárosa mellett; vidéki tekézőként százharminchétszer szerepelt a válogatottban, végül háromszoros világbajnokként vonult vissza. Edzőként is sikerre vitte a pápai tekesportot; a Szuperligában rendszeresen éremszerzők voltak. Sok fiatal pápai tehetség felkutatása-felkarolása, nevelése fűződött a nevéhez, igen sokan köszönhették neki a tekesport megszerettetését Pápán. Makkai Miklósnak kivételes szerepe volt abban, hogy a Pápai Vasas tekézői mindig meghatározó szerepet játszhattak a magyar tekesportban, s így emelve nemcsak az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület, de Pápa városa jó hírét is - így emlékezett meg róla Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta.
Makkai Miklóst Pápa Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, temetése augusztus 29-én, szombaton 10 órakor lesz az Alsóvárosi Temetőben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!