20. Pápai Érem- és Fegyverbörze


2020-08-16 17:44:34  | cikk: Babos Petra  | 


20. Pápai Érem- és Fegyverbörze főképe
A Magyar Éremgyűjtő Egyesület Pápai Csoportja idén is megszervezte a Pápai Hősök Napjához kötődően a mára már hagyományosnak mondható érem-és fegyverbörzét. A találkozónak ezúttal is a Petőfi Sándor Gimnázium aulája adott otthont. A programra elsősorban a Dunántúlról érkeztek kiállítók, összesen több mint nyolcvanan.
Lóky György, a pápai csoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, a koronavírus-járvány miatt tavasz óta elmaradtak a gyűjtőtalálkozók és egyéb programok. Nagy örömükre, most meg tudták tartani a börzét. Múlt héten volt az első rendezvény a járvány óta, Kaposváron az Éremgyűjtők Vándor Gyűlése.
-20. alkalommal szerveztük meg az érem- és fegyverbörzét, ami mindig a Történelmi Játékokhoz kapcsolódott, mára már a Pápai Hősök Napjához kötődik ez a rendezvény. A találkozóra több fegyvert, kitüntetést hoztak a kiállítók, de voltak katonai témájú könyvek, a legkülönfélébb korok papír és fém pénzei mellett - tudtuk meg Lóky Györgytől, aki elmondta, a pápai csoport ötven éve alakult meg.
-Ahogy a negyvenedik évfordulóra, úgy az ötvenedikre is készültünk egy emlékérem kibocsájtásával, amivel a gyűjtőink gyarapíthatják gyűjteményüket, illetve a város lakossága is emlékbe elteheti majd.
Az emlékérmek

Lóky György 1982 óta tagja a csoportnak. Mint mondta, a csoport célja a Magyar Éremtár megteremtésének elősegítése és közgyűjteményként történő bemutatásának elősegítése, támogatása. S összefogja a numizmatika iránt érdeklődőket, szervezi a gyűjtői tevékenységet.
-Az ötven év hosszú idő. A csoport eredményesen működik. Akik 1970-ben a csoportot alapították, sajnos már nincsenek közöttünk. Örvendetes, hogy sok érdeklődő lép be a csoportba, s együtt dolgozunk. H. Szabó Lajos helytörténész megírta a csoport húsz és harminc éves történetét, én pedig a negyven évest. Az ötven éves jubileumra szintén könyvet szeretnénk kiadni a csoport történetéről, így az írásban és képekben is megmarad az utókor számára - mondta a vezető, aki hozzátette, október 3-án lesz az ünnepi közgyűlésük.
Molnár József Győrből érkezett. Mint mondta, régóta ápolnak jó kapcsolatot a pápai csoporttal.
-Kezdetektől fogva jártunk Pápára hospitálni, s tanultunk a pápaiaktól, főként szervezeti egységet. Azóta is jó kapcsoltunk van a helyiekkel, gyakran járunk egymáshoz eszmét cserélni - tudtuk meg a gyűjtőtől, aki elárulta, az ő kedvenc kora a római kor, hiszen azt nem lehet kimeríteni, annyira gazdag.
A rendezvényt kisárverés és tombolasorolás színesítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!