Fekete öves lett Mihályfi Ákos


2020-08-11 18:44:07  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Fekete öves lett Mihályfi Ákos főképe
Közel kilenc és fél év kemény munkájának megkoronázásaként fekete övet vehetett át Mihályfi Ákos, brazil jiu-jitsu mester.

A jiu-jitsu egy japán gyökerekkel rendelkező, majd Brazíliában kiforrott, mára a világ minden részén űzött küzdősport és harcművészet. Nagy hangsúlyt helyez a földharcra és a helyes technikát részesíti előnyben az erővel szemben.

A legtöbb harcművészeti és küzdősport rendszerrel ellentétben a brazil jiu-jitsuban nem jellemző az övvizsga, ebben a sportágban az edző a tényleges tudást, az órákon tanúsított szorgalmat valamint a versenyeken elért eredményeket veszi figyelembe az új övfokozat megajánlásakor. A fekete öv megszerzésének átlagos ideje 10-12 év. A pápai illetőségű Mihályfi Ákos korábban azzal írta be magát a sportág honi történetébe, hogy ő volt az első, aki magyar színekben érmet tudott szerezni világbajnokságon. A sportember nem titkolja, elérzékenyült, amikor a világ egyik legismertebb brazil jiu-jitsu mestere, Max Carvalho a derekára kötötte a fekete övet.

- A Siófokon rendezett nemzetközi edzőtáborban kaptam meg az övet, ahol közel 150-en voltak jelen - mesélte Mihályfi Ákos. - A tábor utolsó napjának délutánján történt meg az övváltás, melynek keretében az arra érdemesek megkapják a kék, a lila, a barna vagy a fekete övet. Amikor Carvalho professzor félrehívta a barna övön három vagy négy csíkkal rendelkezőket - köztük engem is - már sejtettük mi következik. Az öv átvétele után a társaság előtt mindenkinek néhány szót kellett szólnia, mely során megköszöntem minden mesternek, sporttársnak, akikkel az évek során együtt dolgoztam. Nem titkolom, a beszédem közben eltört nálam a mécses, az elmúlt közel 10 évben voltak mélypontok és megannyi jó emlék is.

Ákos úgy fogalmazott, a fekete öv nem kiváltságot jelent, hanem azt, hogy olyan szintet ért el, amivel már a siker reményében kezdhet hozzá a tanulásához, megismerheti, hogy mi is az a brazil jiu-jitsu. A jövő terveivel kapcsolatban elmondta, célja, hogy Európa-és világbajnokságon is el tudjon még indulni, emellett Pápán is szeretné újra felvirágoztatni szeretett sportágát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!