Úsztatott akvarell képek a könyvtárban


2020-08-07 22:24:03  | cikk: Babos Petra  | 


Úsztatott akvarell képek a könyvtárban főképe
Józsvainé Kislőrincz Edit akvarell alkotásaiból nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
Az alkotó Szegeden látta meg a napvilágot 1953-ban. Jelenleg családjával Hévízen él. A közigazgatásban, majd az idegenforgalomban dolgozott. Általános iskolás kora óta rajzszakkörös. Szenvedélyévé vált az alkotás, azonban szülei kérésére mégsem ezen az úton haladt tovább, hanem egy közgazdasági szakközépiskolába jelentkezett. Ennek elvégzése után a Kiskundorozsmai Nagyközségi Tanácsnál kapott munkát, s közben elvégezte az államigazgatási főiskolát. Ebben az időszakban távol került a művészeti alkotás lehetőségétől, ezt a fonalat majd csak 1977-ben vette fel újra, amikor a családjával Hévízre költözött. Ott ismét nagy erővel tört fel benne az alkotási vágy. Hogy a kimaradt művészeti iskolákat pótolja, alkotótáborokba, szabadiskolákba, mesterkurzusokra kezdett járni. Lichtenwaller Zoltán művész-tanár és a frankfurti Eleven Péter festőművész az akvarellfestészet világába vezette be, az erdélyi Gonda Zoltántól pedig a konstruktivista festészetet sajátított el. 2014-ben Dulity Tibor Emlékdíjban részesült. Szívesen fest akvarellel, diópáccal és akrillal is, de korábban olajképeket is készített. Alkotói és mecénási munkásságáért 2004-ben Hévíz város közgyűlése a Pro Cultura díjjal tüntette ki. Képeivel több pályázaton nyert, ennek ellenére mecénási és kultúraszervező tevékenysége mellett általában szerényen hallgat arról, hogy mára kiváló akvarellistává vált. Képei eljutottak Németországba, Ausztriába, Szerbiába, Erdélybe és Svédországba is.
Józsvainé Kislőrincz Edit

-Az akvarell számomra kihívás, hiszen vizes alapra dolgozunk, s meg kell találni a formát, finoman kell az ecsettel bánni, nincs javítási lehetőség. A kedvenc témám, ami megnyugtat, a virág, a virág és a virág. Hogy miért? Azt nem tudom megmondani, de talán a sokszínűsége fogott meg, rengeteg benne a fantázia. Szeretem a pipacsokat. A képekhez gyakran verseket is írok - tudtuk meg az alkotótól, aki hozzáfűzte, az akvarell gyors munkát kíván, vagyis az alkotó habitusa és a technika találkozik ebben.
-Pápára Molnár Lajos festőművész barátom meghívására érkeztem, aki azt kérte tőlem, mutassam be az alkotásaimat. Szeretem Molnár Lajos alkotásait is, kedvelem az aprólékos grafikus tudását. Negyven festményt hoztam el a városba. Kedvelem a színes fákat, az őszt és az esőt is - árulta el Józsvainé Kislőrincz Edit.
A festmény kiállításon megjelenteket dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte, majd Molnár Lajos festőművész ajánlotta a látogatók figyelmébe a tárlatot.
Mint mondta, tavaly a városi könyvár meghívására az Országos Képző-és Iparművészeti Társaság Budapesten megrendezett országos kiállítás anyagát mutatták be. E tárlaton a közönség szavazhatott a neki leginkább tetsző képre, alkotóra. 2019-ben ezt a közönségdíjat nyerte el Józsvainé Kislőrincz Edit. Így került most Pápára az alkotó.
-Edit régi kolléganőm, ismerem a munkásságát. A kezdeti időszakban és most is készít konstruktív képeket, de egyre inkább az akvarell szerelmese lett. E területen komolyan képezi is magát, jár táborokba és mesteréül fogadott egy kiváló akvarellista festőművészt. A technikai megoldás, amit ő elért, az virtuóz technikai megoldás. Nemcsak csendéleteket, hanem városképeket is készít. Engem megfogtak a képei, a technikai kivitelezése és a kép tartalmi ötletei is - emelte ki Molnár Lajos.
A tárlat augusztus végéig látogatható a könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!