Múltidéző séta a zsidó temetőkben


2020-08-06 10:52:44  | cikk: Babos Petra  | 


Múltidéző séta a zsidó temetőkben főképe
Múltidéző sétára invitálta az érdeklődőket a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, amelyen a pápai zsidóság ó- és új temetőjét járhatták be Simon Zsolt vezetésével, aki érdekfeszítően beszélt a sírkertek történetéről, a temetkezési szokásokról.
Simon Zsolt elmondta, a pápai zsidó közösség védlevéllel nyittatott temetőt 1748-ban. Az alapító levél nincs meg, de 1748-ban a számadási könyvben megtalálható, hogy hat forintot fizetett a közösség.
A sétát Simon Zsolt vezette

- A zsidó temető az „örökkévalóság háza“, nem a halál helye, hanem az „élet háza“. Pápán az első temető feltételezhetően a Kálvária temetőnél volt, majd Nagytevelen temetkeztek, később pedig visszajöttek Pápára. A régi, vagyis ó temetőben sok régi síremléket lehet találni, ebből 22 síremlék van, ami 1755-1795 között készült. A síremlékek nagy része típussírkő, azonban van három olyan különleges sírkő, amelyek a rabbi sírkövek, vagyis hasáb alakúak. Itt található többek között Horowitz Pál sírja, aki a zsinagógát kezdte építetni. Az utolsó rabbi, Sommer Sámuel sírja, aki 1857-től volt 1859-ig volt rabbi. A temetőben 1500 sírhely van, s az új temetőben is ugyanennyi található. Az ó temetőt 1895-ben szűntetik meg véglegesen. Az új temetőben az utolsó temetkezés 2016-ban volt, Kis László feleségét temették ide. Ez egy máig működő temető, ha valaki ide szeretné temettetni a hozzátartozóját, akkor erre van lehetőség. 1895 óta üzemel, a temetőbe a Veszprémi út 27. számú ház kertjén keresztül lehet bejutni. Felső részén áll a ravatalozó. A temető hosszúkás téglalap alakú. Az itt található sírokon vannak sírversek, abból kiderül, hogy kinek mi volt a foglalkozása. Itt öt rabbi sír található, többek között itt nyugszik Grünwald Jakab is. A temetőt 1972-ben újították fel, mert sok sírkő ledőlt. A hátsó, Szabó Ervin utca felőli részben az öngyilkosok és a gyermekek sírjai vannak, illetve ide temették el a világháború során meggyalázott tóratekercseket is - derült ki a séta során.
Simon Zsolt elárulta, az újtemetőben lévő síroknak már megvan a regisztere.
A Zsinagógai séták következő alkalma augusztus 12-én 17 órától lesz, akkor Vári György irodalomtörténész, rabbiszakos hallgató tart előadást Zsidónak lenni címmel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!