Koronavírus-fertőzöttek Pápán


2020-08-03 14:24:17  | cikk: HuHa  | 


Koronavírus-fertőzöttek Pápán főképe
Sajtótájékoztatón jelentette be dr. Áldozó Tamás polgármester, hogy egy, az Egyesített Szociális Intézményben dolgozó munkatárs és egy pápai lakos koronavírus-tesztje is pozitív lett. Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója az intézményegységben bevezetett intézkedésekről tájékoztatta a sajtót.

-Az elmúlt hetekben a koronavírus-járványról érkező kedvező hírek, az alacsony országos esetszám sokakat abban a hitben ringatott, hogy túlvagyunk a fertőzésen és akár az elrendelt megelőző szabályok betartása sem fontos. Rossz híreim vannak: péntek este arról kaptam tájékoztatást, hogy az ESZI-ben dolgozó egyik kolléganőnk férjének pozitív lett a koronavírus tesztje, szombatra kiderült, hogy a kolléganőnk tesztje is pozitív - jelentette be, hozzátéve, az érintett kolléganő nem pápai lakos. A telephelyen a kontaktkutatás tovább folytatódott, jelenleg három további munkatársat tesztelnek - ennek eredménye még nem ismert -, de várhatóan már holnap minden dolgozón és ellátotton elvégzik a tesztet.
Mindenki tartsa be az érvényben lévő szabályokat - figyelmeztetett a polgármester

Egy másik esetről is beszámolt a városvezető, ő pápai lakos, róla szombaton délután értesült. A kórházban tünetekkel jelentkező személy tesztje szintén pozitív lett, esetében a fertőzés okaként valószínűsíthető a külföldi állampolgárokkal való érintkezés. Az ő esetében is zajlik a további kontaktkutatás - közölte a polgármester. Hozzátette, jelenleg 18 pápai lakos áll járványügyi megfigyelés alatt, járványügyi zárlat nincs érvényben. A 18-ból 8 külföldről hazatért személy, akik esetében a jogszabály rendelkezik a karanténról.
-Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki józan, felelős magatartást tanúsítson és az előírt szabályokat tartsa be! Ezeket a szabályokat sokan figyelmen kívül hagyták már, gondolok az arcmaszk orr alatt viselésére, vagy arra, hogy sokan már nem is hordják a maszkot ott, ahol ez kötelező - figyelmeztetett dr. Áldozó Tamás.

-Az ÁNTSZ-szel egyeztetve augusztus 1-jétől saját hatáskörben látogatási, kijárási és felvételi tilalmat rendeltem el a Teveli Otthonházban határozatlan időre - ezt már Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója jelentette be a sajtótájékoztatón. Elmondta, a Teveli Otthonban 12 kolléga dolgozik, jelenleg négyen vannak hatósági karantén alatt. A folyamatos ellátás érdekében 2 külsős kollégát helyeztek át, ők ezt önként vállalták.
Minden dolgozót és lakót tesztelni fognak, egyelőre mindenki tünetmentes - hangsúlyozta Szalainé Tihanyi Andrea

- A lakók a szombati naptól nem hagyhatják el a szobáikat, a közösségi helyiségeket nem használják. Ezen a telephelyen könnyebb az izoláció betartása, mivel a lakók 1- és 2 ágyas szobákban laknak, hozzá tartozó vizesblokkal. A fentjáró lakóknak az udvaron lehetőségük van a levegőzésre, sétára. A mozgásukban korlátozott lakók szobáiban gyakori a szellőztetés. Fokozott folyamatos fertőtlenítés folyik az épülteben, de ez már március óta fennáll. Most ez a tevékenységet még tovább fokoztuk. A védőeszközök használatáról az ÁNTSZ adott utasítást, minden védőeszköz biztosított az intézményben - adta hírül az igazgató. Mint megtudtuk, vasárnap délelőtt a vezetőápoló személyesen minden lakót, telefonon pedig minden hozzátartozót értesített és tájékoztatott a kialakult helyzetről. Az intézmény háziorvosa múlt héten szabadságát töltötte, de mától rendelkezésre áll ismét, és távolléte ideje alatt is folyamatos volt az orvosi ellátás biztosítása, hiszen két orvosa is van az ESZI-nek.

Az igazgató elmondta, a többi dolgozó és a Teveli úti otthon lakóinak tesztelése is megtörténik kedden, a tesztek eredménye alapján ad újabb utasítást ÁNTSZ a teendőkről az eljárásrend szerint. Az otthonban 31 lakó él és 12 fős a dolgozói létszám, akik közül 4 személyt már teszteltek. Jelenleg sem a családja által érintett munkatárs, sem az otthonház többi dolgozója, sem pedig a lakók nem mutatnak koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket, valamennyien tünetmentesek - hangsúlyozta. Szalainé Tihanyi Andrea elmondta azt is, más intézményegységekkel nincs közvetlen kapcsolata a Teveli úton dolgozóknak, a gépész kollégák teljes védőfelszerelésben lépnek csak be az intézménybe, az ételszállítás során pedig az intézményen kívül veszik át az ételt.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!