Folyamatos az óvodák működése a nyári szünidőben Pápán


2020-07-28 17:24:38  | cikk: Babos Petra  | 


Folyamatos az óvodák működése a nyári szünidőben Pápán főképe
Az önkormányzatnak kiemelt fontosságú a kisgyermekek felügyeltének biztosítása, így a nyári szünidőben folyamatos az óvodák működése Pápán.
Dr. Áldozó Tamás polgármester ennek kapcsán elmondta, az óvodai ellátás egyike az önkormányzat által kötelezően biztosított közszolgáltatásoknak.
-Az óvodai hálózatban versenyhelyzet van, hiszen több óvodafenntartó is működik a városban. Van magán, és az egyház által fenntartott, kiválóan működő óvoda is. Mi azt gondoljuk, hogy a városi óvodáknak, mint intézménynek minden lehetősége megvan ahhoz, hogy szintén kiváló minőségű munkát végezzen, s kollégáink jól is teljesítenek ezekben az intézményekben. Nekünk az az elvárásunk az óvodákkal szemben, hogy biztosítsa a kisgyermekek napközbeni ellátását, valósítsa meg azokat a szakmai programokat, amelyeket a szakemberek megfogalmaztak. Hangsúlyozzuk, hogy az óvodába beíratott gyerekek számára az óvodai év szeptember 1-től augusztus 31-ig tart. A szülőnek joga van ahhoz, hogy ezen időszakban minden nap elvigye a gyermekét az óvodába, s annak nyitvatartási idejében az óvodára bízza őt - tudtuk meg a polgármestertől.
Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, az önkormányzatnak kiemelt fontosságú a kisgyermekek felügyeltének biztosítása

A nyári szünidőben folyamatos az óvodák működése Pápán. Ennek kapcsán Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője elmondta, nagy örömükre, sok szülő vette igénybe, hogy gyermekét óvodába hozhatja a nyári szünet idején.
-Rövid ideig voltak zárva az óvodák, akkor karbantartási munkálatok zajlottak elsősorban, a kéttornyúlaki óvodában a tavaly megkezdett projekt befejező munkálataiban a teljes óvodai tálalókonyhának a felújítása megtörtént, illetve megújult a két csoportszoba, új lambériát kaptak. A többi óvodában a csoportszobák festése lezajlott, valamint a dajkák segítettek a mosdók, öltözők festésében és a szülők is közreműködtek a csoportszoba festésében, parkettázásában. A megszépülés és a frissülés ebben az időszakban is megvalósult - tudtuk meg Csákvári Judittól.
Az óvodai szolgáltatást júniusban 380-390 kisgyermek vette igénybe, júliusban pedig 280-320 gyermek.
-Az óvodai beiratkozás májusban lezárult. Akkor az óvodaköteles gyermekek listáját megkaptuk az Oktatási Hivataltól, ők automatikusan felvételt nyertek. Ezt követően azt próbáltuk hirdetni, hogy van egy folyamatos, szabad kapacitásra feltöltési lehetőség, így még naponta érkeznek olyan szülők, akik érdeklődnek, hogy van-e a nem óvodaköteles gyermeknek szabad férőhely, ezt néhány óvodában tudjuk biztosítani. Az ő felvételük folyamatos - tette hozzá Csákvári Judit.
-Mivel nem száz százalékos létszámmal működünk, ezért a tagóvoda vezetők a kollégákkal megbeszélve megszervezték a nyári szabadságokat. Mindenkinek tudunk legalább két hét egybefüggő szabadságot biztosítani. Igyekszünk ezt nyáron teljesíteni, hiszen szeptembertől már, amikor a teljes létszámmal működünk, nehezen tudnánk megvalósítani ezt.
Csákvári Judit elárulta, az óvodákban továbbra is ügyelnek a rendszeres kézmosásra, a higiéniai szabályok betartására. Az intézményekben a fertőtlenítő takarítások folyamatosak, illetve ügyelnek arra, hogy a szülők ne csoportosan érkezzenek a gyerekekért, s kérik őket, hogy ők is ügyeljenek a higiéniai szabályok betartására.
Somlai Nikolett Rózsa és Csákvári Judit

Somlai Nikolett Rózsa, a Huszár lakótelepi Óvoda tagóvoda vezetője elmondta, az óvodába a héten 60-70 kisgyermek jár.
-A nyári időszakban lecsökken a gyerekek létszáma, ez minden évben így van, ezért összevont csoportokban dolgozunk. Jelenleg négy csoport működik, 18-20 fővel. A délelőttöt igyekszünk tartalmasan eltölteni. A legfontosabb, hogy sok időt legyünk a szabadban. Már reggeli előtt is kijövünk a gyerekekkel, majd reggeli után ismét. Az udvaron sok-sok játékunk van, amivel játszani tudnak az ovisaink, adottak például a mászókák. Az óvónők minden nap készülnek olyan elfoglaltsággal, ami segíti a gyerekek fejlődését. Sok olyan eszközünk van, mint például a roller, a kisbicikli, amivel tudnak játszani az ovisok. A fiúk szeretnek focizni és homokozni, rendszeres a várépítés. Szoktunk még barkácsolni, most éppen hajót készítenek. Szeretnek körjátékot is játszani, de kedvelik az aszfaltrajzolást is, ami nagyon népszerű - mondta a tagóvoda vezető, aki hozzáfűzte, a gyerekek jól érzik magukat nyáron is az óvodában.
Dr. Áldozó Tamás hozzátette, a 2020-as év speciális volt.
Az ovisok vidáman játszanak az udvaron a nyári időszakban

-Az önkormányzat, mint fenntartó kétféle üzenetet fogalmazott meg a koronavírus-járvány idején az óvoda látogatással kapcsolatban. Amikor a járványveszélyt kihirdették, mi is azt javasoltuk a szülőknek, hogy aki teheti, tartsa otthon gyermekét, s csak azokat a kisgyermekeket hozzák óvodába, akiknek a felügyeletére nincs más lehetőség. Ahogy haladt előre az idő, lehetett látni, hogy egyre több munkahelyen újra indul a munka, s a szülőknek menni kell dolgozni. Az önkormányzatnak kötelessége, hogy támogassa a családokat a munkájukban is, ezért azt mondtuk, hogy minden óvodánk nyitva van, s minden telephelyen várjuk a gyerekeket még a járványveszély idején is. Az igénybevételből látszott, hogy a szülők egyre nagyobb számban választották, hogy óvodába viszik gyermeküket, mert a leállások után újra mentek vissza a munkahelyükre. Így hozzá tudtuk járulni ahhoz, hogy a családok élete visszaálljon a régi kerékvágásba - mondta dr. Áldozó Tamás.
-Az önkormányzat a családokat két intézményhálózattal tudja támogatni, az egyik a bölcsődei, a másik az óvodai hálózat. Amikor a bölcsődéről és az óvodákról beszélünk, akkor a kapacitásokat kell meghatároznunk, vagyis, azt kell meghatároznunk, hogy mekkora igény van ezekre a szolgáltatásokra. A cél, hogy minden pápai család el tudja vinni ezekbe az intézményekbe a gyermekeit. A bölcsődei kapacitások kisebb mértékű bővítése szükséges, s állunk ezen kihívás elé, ha a kormányzati intézkedések hatására több gyermek fog születni Pápán is, s elérik a bölcsődés, majd óvodás kort. Ezért a következő Európai Uniós költségvetési ciklus idejére az óvodai kapacitások bővítését is végig kell gondolni, s azt, hogy a meglévő óvodai épületeket folyamatosan felújítsuk - fűzte hozzá a polgármester.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!