Grőber Attila a testületi ülésről


2020-07-23 17:36:26  | cikk: HuHa  | 


Grőber Attila a testületi ülésről főképe
A júliusi képviselő-testületi ülés napirendjeiről és a meghozott döntésekről mondta el véleményét szerdai sajtótájékoztatóján Grőber Attila ellenzéki képviselő. Szavait Kovács József, az MSZP helyi szervezetének elnöke egészítette ki, aki a párt országos kampányairól beszélt.
Országos és helyi ügyekről is beszélt a két ellenzéki politikus

Grőber Attila a képvelő-testületi ülés négy naprendjéről fogalmazta meg véleményét. A város bevételeinek és kiadásainak alakulásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a központi költségvetés által elvont gépjárműadó és idegenforgalmi adó 125 millió forintot tesz ki, ami nagyon hiányzik a város büdzséjéből. Rámutatott, ez az összeg nagyobb, mint amivel a város hiteltörlesztő részlete növekedik a jövő évben és körülbelül 80 százaléka a pápaiak által befizetett kommunális adónak. Hozzátette, bár ezekkel az elvonásokkal nem tud egyetérteni, a tájékoztatót elfogadta a napirendről való szavazás során. Nem támogatta azonban a város gazdasági programját, melyet az önkormányzat megalakulását követő hat hónapon belül kellett megalkotni. Elismerte, korrekt volt a polgármester, hogy bár a hat hónap elmúlt, mégis megvárta amíg a képviselő-testület összeülhet és nem egyedül hozott döntést a 2020-2025 közötti időszakra vonatkozó gazdasági programról, a dokumentumot azonban így sem támogatta. A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ebben a gazdasági programban, ami új, az szomorú, ami pedig nem szomorú, az nem új. Szomorúnak nevezte a város demográfiai adatait és az álláskeresők számának növekedését. Kiemelte, egyetért azzal, hogy a következő évek legfontosabb célja, hogy a város megőrizze likviditását, támogatja a már megkezdett projektek befejezését és a programban megfogalmazott új fejlesztések megvalósítását, az adópolitikával azonban nem ért egyet, ezért nem szavazta meg a gazdasági programot. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, igazságtalannak tartja, hogy míg az állam dönthet forráselvonásról, addig a képviselő-testület nem dönthet adócsökkentésről. Az ellenéki képviselő most is megerősítette, nem tudja elfogadni a kommunális adó helyi rendszerét, és nem támogatja a gazdasági programnak azt a mondatát, mely szerint az adópolitikában nem hozhat a testület olyan döntést, ami jelentős adóbevétel csökkenéssel járna.
Nem támogatja az intézményi átszervezéseket

Grőber Attila emlékeztetett arra is, az ellenzék nem támogatta az intézményi átszervezésekkel kapcsolatos javaslatokat sem, a gyermekétkeztetés kiszervezéséről az a véleménye, hogy a feladatellátás a város számára is jó üzlet lenne, ha egy saját gazdasági társasága végezné, a külső cégnek való kiszervezést nem tudja elfogadni. A kulturális intézmények megszűnéséről és feladatok Pápai Platán Kft-be való átszervezéséről pedig úgy fogalmazott, amikor először hallotta a városban erről a híreket, nem hitte el.
-A kultúra nem fiskális politika módjára működtethető rendszer. A kultúrában parancsokat teljesíteni, az a kultúra felszámolását jelenti - hangsúlyozta, hozzátéve, a polgármester szavait úgy értelmezte, hogy szerinte nincs szükség a kultúrában autonómiára, önállóságra.
Kovács József az ellenzék két országos kampányáról beszélt

Kovács József, az MSZP helyi szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón a párt két országos kampányára hívta fel a figyelmet: a nemzeti konzultációs ívek gyűjtésére és a Balaton kisajátítása elleni aláírásgyűjtésre. Mint mondta, az MSZP országos szervezetével együtt csatlakoztak a Széll Bernadett és Hadházy Ákos által indított kezdeményezéshez, a szerintük nemzeti manipuláció íveinek begyűjtéséhez. A párt helyi elnöke szerint Pápán és környékén is hihetetlen mennyiségben érkeztek ezzel kapcsolatban megkeresések és nagyon sokan vitték már be nekik a kérdőíveket.
Ez csak a töredéke annak, amit már eljuttattak hozzájuk - mondta a helyi elnök

Grőber Attila hozzátette, az összegyűjtött kérdőíveket újrahasznosítják, méghozzá nagyon kreatív módon, ám, hogy miként, az majd augusztus 20-a előtt derül ki. Kovács József arról is szólt, pártja helyi szervezete is csatlakozott az immár országos aláírásgyűjtéshez, mely a Balatonról szól.
-Évek óta látjuk, hogy a kormányközeli céghálók zsebre kívánják tenni a Balatont - jelentette ki. A helyi politikus a két ügy támogatására kérte mindazokat, akik egyetértenek a kampányok célkitűzéseivel.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!