A kilencvenöt éve született Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok


2020-07-17 22:16:01  | cikk: Babos Petra  | 


A kilencvenöt éve született Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok főképe
Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet tavaly, a költészet napján Pápán Nagy László-emléktáblát avatott a költő Világos utcai lakásának helyén. Ma késő délután a költő születésének 95. évfordulóján fejet hajtottak az emléktáblánál az egylet önkéntesei.
Kerecsényi Zoltán ügyvivő elmondta, kilencvenöt esztendővel ezelőtt, 1925. július 17-én látta meg a napvilágot a Pápa közeli Felsőiszkáz községben Nagy László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, képzőművész, néhai pápai diák, aki pályája kezdetén F. (Felsőiszkázi) Nagy László néven jegyezte publikációit.
Az Egylet a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárral, valamint a pápai GraFirka Műhellyel az elmúlt hetekben közösen hirdetett meg a 95. évforduló alkalmából egy online rejtvényfeladványt. A Kerecsényi Zoltán által összeállított, Nagy László életével kapcsolatos feladatsor helyes megfejtése „Ég és föld”, Nagy László 1971-ben megjelent „oratóriumának”, egyetlen hosszú drámai énekének a címe volt. A helyes megfejtők közül sorsolással három nyertest jutalmaztak a pénteki évfordulós emlékalkalmon: Birkásné Erdős Krisztinát, Horváthné Kató Andreát és Szalóky-Katóné László Máriát, akik egy-egy értékes Nagy László és Szécsi Margit kötetet, illetve egy-egy - a GraFirka Műhely művésze, Gyarmath Anett által alkotott - pápai Nagy László-emlékbögrét vehettek át ajándékul -derült ki a rendezvényen.
Gyarmath Anett, Birkásné Erdős Krisztina, Horváthné Kató Andrea és Kerecsényi Zoltán

Kerecsényi Zoltán elmondta, a múlt hétvégén Iszkázon is megemlékeztek, s a költő szülőházához is elvitték egyleti emlékkoszorújúkat.
A városbarát egylet jövőbeni tervei között szerepel, hogy a pápai Zimmermann utcában, a valamikori Római Katolikus Polgári Fiúiskola épülethomlokzatán a több mint egy évtizeddel ezelőtt megrongálódott portrédomborművet a negyvenötödik halálozási, vagy a századik születési évfordulóra közadakozásból pótolnák. Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet önként vállalt, fontos feladatai közt tartja számon Petőfi Sándor mellett Nagy László Kossuth-díjas költő, egykori pápai diák helyi, kulturális emlékezetben tartását.
-„Az ércnél maradandóbb dolgokba kell kapaszkodni”, a Nagy László által is képviselt kulturális és humánus értékek megőrzése, továbbörökítése fontos cél ezen „keszekusza” világunkban - emelte ki az egylet ügyvivője.
Gyarmath Anett és Kerecsényi Zoltán együtt helyezták el a megemlékezés koszorúját

Az ünnepségen Horváth Lászlóné és Vennes Györgyné egyleti önkéntesek tolmácsolásában hallgathatták meg Nagy László „Anyakép”, valamint „Hullócsillag” című verseit, végül nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyeztek el Nagy László hajdani pápai otthonának helyén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!