Alszámla a zsinagóga felújítására


2020-07-15 17:29:10  | cikk: Babos Petra  | 


Alszámla a zsinagóga felújítására főképe
A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület alszámlát hozott létre a zsinagóga megújítására.

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesülethez már évek óta érkeznek a kérdések, azoktól, akik ide ellátogatnak, hogy hogyan lehetne támogatni azt, hogy az épület egyszer újra szép legyen. Sokan gondolkoznak azon, hogy kisebb vagy nagyobb anyagi támogatást fordítanának erre a patinás épületre.
-Mi már többször is beszélgettünk a város vezetőségével, hogy hogyan is lehetne lehetőséget teremteni arra, hogy adományokat gyűjtsünk a zsinagóga felújítása kapcsán. A több fajta megoldásból arra jutottunk, hogy az egyesület létrehozott egy alszámlát, mely a zsinagóga felújítására különíti el az adományokat. Reméljük, sok jó ember adakozásával hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy ez az épület újra visszanyerje eredeti szépségét. Mi megteremtjük ehhez a keretet, bízva az emberek összefogásában - mondta Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki hozzátette, nincsenek határok, minden összegnek örülnek, s reményét fejezte ki, hogy egyszer majd azt ünnepelhetjük, hogy sokak adományából megszépült a zsinagóga. A pápai zsinagóga felújításának támogatása, amelyre az adományokat lehet utalni: Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület Budapest Bank HU72-10101054-57046100-01005009
Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke

Kiemelte, hagyománya van a zsidóságban annak, hogy aki adományt ad, annak emléktáblán örökítik meg a nevét, ha erre igényt tart.
-Terveink között szerepel, hogy azok az adományozók, akik szeretnék, ha a nevüket olvashatnánk egy ilyen táblán, a felújítást követően, megjelenhetnek a nevükkel. Természetesen tiszteletben tartjuk azt is, ha valaki anonim szeretne maradni, hiszen nem az az elsődleges cél, hogy hirdessük mennyi támogatást kaptunk, hanem az, hogy minél többen érezzék szívügyüknek a zsinagóga felújítását.
Dr. Áldozó Tamás polgármester ennek kapcsán elmondta, közismert, hogy a zsinagóga épületének az önkormányzat a tulajdonosa. A tulajdonosnak vannak kötelezettségei, nemcsak jogai. Kötelezettsége az, hogy a tulajdonában lévő ingatlant állagában megőrizze, és ha lehetősége van rá, azt megújítsa.
Dr. Áldozó Tamás az elsők közt utalta át adományát a megadott alszámlára

-Most arra van lehetőségünk, hogy állagában megőrizzük ezt az épületet. Nagyon szeretnénk, ha tudnánk költeni a megújítására, hiszen sokszor számoltunk be arról, hogy milyen pályázatokon indultunk. Ez a tudás rendelkezésre áll, de az a forrás még nem állt rendelkezésünkre, hogy a felújításnak neki tudtunk volna állni. Ne gondoljuk, azt, hogy a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületnek le kellene vennie ezt a kötelezettséget a város válláról, azonban azt gondoljuk, hogy lehetnek olyan adományozók, jó szándékú emberek, akik szeretnék, ha a változás itt elkezdődne, s minél messzebbre jutna. Mi ezt a lehetőséget egy együttműködésként tekintjük, amikor valamennyien összeadjuk a lehetőségeinket egy jó ügy érdekében. Ha ebben hiszünk, akkor ez eredményre fog vezetni. Testvérvárosunkban,Visken az 1860-as években a református gyülekezet arról döntött, hogy orgonát fognak építeni, s erre elkezdték a pénzt gyűjteni. Ez az orgona az 1920-as években készült el, mert addigra gyűlt össze a megfelelő összeg. Hittel, elkötelezettséggel, generációk adták oda a pénzüket, úgy, hogy tisztában voltak vele, hogy nem fogják már az orgonát látni, de majd eljön az az idő, hogy elkészül. Mi is hasonló hittel és meggyőződéssel állunk ahhoz, hogy eredményesek leszünk - mondta dr. Áldozó Tamás.
A polgármester azonnal a nemes ügy mellé állt, s már el is utalt egy összeget az alszámlára, majd reményeit fejezte ki, hogy a kezdeményezés folytatása is sikeres lesz.


Képek:

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület alszámlájának száma, amelyre a zsinagóga felújítására szánt összegeket el lehet utalni:
Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület
Budapest Bank
HU72-10101054-57046100-01005009

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!