Hagyományőrző tábor a könyvtárban


2020-07-14 13:08:23  | cikk: Babos Petra  | 


Hagyományőrző tábor a könyvtárban főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár július 13. és július 17. között hagyományőrző nyári tábort szervezett gyerekek számára. Kedd délelőtt a Himfy Bandérium látogatott el a könyvtárba, s tartott érdekfeszítő bemutatót a gyerekeknek.
Koloványi Attila, a Himfy Bandérium egyik alapítója elmondta, a 14. századi Anjou királyok korát idézték meg, illetve kézzel foghatóbbá próbálták tenni a gyerekeknek, mindezt játékos, eszközöket bemutató, de mégis tanító, történeteket elmondó bemutatóval.
A Himfy Bandérium négy éve alakult nagyobb hagyományőrző múlttal rendelkező csapat, akik célul tűzék ki, hogy az Anjou-kori királyok történetét a környéken felelevenítik, hitelesen bemutatják Döbrönte várához kapcsolódóan, ami egy Himfy vár.
-Közelebb szeretnénk vinni az emberekhez az akkori korban élőket, hiszen nemcsak harcosok éltek akkor, hanem voltak nők, gyerekek is, s mi ezt akarjuk bemutatni. Szeretnénk feltárni a gyerekeknek azokat a személyeket, akik itt éltek, alkottak, ezáltal még mélyebb gyökereket adni nekik - tudtuk meg Koloványi Attilától.
A táborozók ma egy rendhagyó történelemórán vehettek részt, hiszen volt fegyverzet bemutató, s meg is foghatták a fegyvereket és megnézhették a ruházatot is.
A bemutató végén kardozhattak is a táborozók

Németh Loretta gyermekkönyvtárostól megtudtuk, a tábor a hagyományőrzés köré épült. Ennek a keretében a Himfy Bandérium látogatott el a könyvtárba, s tartott interaktív foglalkozást. Szerdán az ajkai Nomádia Szabadidőparkba látogatnak, majd csütörtökön a Hagyományok Hegyére kirándulnak, ahol avarkori bemutató vár majd a gyerekekre.
-Úgy gondoljuk a hagyományok őrzése, ápolása és átadása nagyon fontos, ezért szerettük volna, ha megismerkednek ezzel történelmi előadás keretében. Pénteken batikolunk, így a gyerekek megtapasztalhatják, hogy ez is a hagyományőrzés egyik formája.
Glatz Panna és barátnője, Kálmán Léna nagyon jól érezte magát a Himfy Bandérium bemutatóján. Mint mondták, sok újat tanultak a régi időkről, a fegyverekről, a ruházatról.
Panna elárulta, ő jó lehetőségnek tartotta a tábort, hiszen így megismerkedhet a könyvtárral is.
Lénának édesanyja ajánlotta a tábort, neki ez az első tábora, ahol jól érezte magát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!