Pápai rege - Molnár Lajos visszatekintő kiállítása a könyvtárban


2020-07-09 23:18:25  | cikk: Babos Petra  | 


Pápai rege - Molnár Lajos visszatekintő kiállítása a könyvtárban főképe
Molnár Lajos Dulity-díjas pápai festő-és grafikusművész, helytörténetíró. Pápán él 75 éve, ezer szállal kötődik városunkhoz. Mintegy 200 festett, rajzolt képen örökítette meg szeretett városát, annak utcáit, tereit, a kisváros hangulatát. Alkotásaiból a Jókai Mór Városi Könyvtárban nyílt ma délután kiállítás. Molnár Lajos a kiállításán kettős jubileumot ünnepel. Azt, hogy 75. évét túlhaladta a vírusjárvány ideje alatt, és az is, hogy újrakezdett képzőművészeti munkássága 25. évében új képekkel és új gondolatokkal képes meglepni a művészetbarát közönséget. A kiállító, mint alkotó vallja, hogy a nagy elődök már bizonyították, hogy színekkel és vonalformákkal az örömet, a bánatot, a jó kedélyt, a szomorúságot, az életerőt és a melankóliát, a bizakodást és a megalkuvást, a vágyat és az akaratot egyaránt ki lehet fejezni. A tárlat képei mind frissek, újkeletüek, teljes sorozatban sehol eddig nem voltak bemutatva. A kiállítás alkotásai két csoportban láthatóak: a Pápai rege és a Maradjon otthon sorozatok képei.
A Pápai rege képsorozat 13 alkotást tartalmaz. A sorozat a város történelmi múltját tárja a néző elé, a várossá alakulástól indulva. Velünk élő történelem, fontos benne az, hogy a városért sokat tett emberek, akik tiszteletet érdemelnek, ők tűnnek fel sorban a képeken. Az alkotásokon ők a felvázolt regék alanyai, ők a hősök, nevesítve vagy csak szimbolikus alakokban megjelenítve. Ez a témakör adja a kiállítás címét. Molnár Lajos elmondta, erre a tárlat másképpen készült, mint arra, amit áprilisban rendeztek volna. Azóta eltelt több mint két hónap, s az idő alatt is alkotott, így azok a képek is helyet kaptak a könyvtárban.
-Eredetileg Pápa város történelmi múltjának a bemutatása lett volna a kiállítás témája. A két hónap alatt azonban még 19 képet készítettem, Maradj otthon címmel- tette hozzá. A Maradjon otthon képsorozat 17 + 2 képe a vírus ideje alatt készült. Több alkotás is részt vett országos kiállításon, ahol az alkotók bemutatták képeikkel, hogy erősebb az élni akarás bármilyen pusztító vírusnál.
-Március közepén, amikor kihirdették a karantént, a képek ezt követően készültek. A vírus ideje alatt az emberek bezárkóztak, s én ezt a bezártságot, a lelki terhet akartam megjeleníteni a képeken, ami sok embert megviselt. Ezért is szerettem volna ezeket az alkotásaimat is megmutatni, hogy talán ad majd a nézőknek egyfajta vigaszt, amikor ezeket nézik. Az alkotások figurális kompozíciónak és a városképi kompozíciónak is nevezhetőek - tudtuk meg, majd hozzátette, hogy a képeken pápai épületek jelennek meg, emlékként, azok az épületek, amelyet már lerajzolt korábban. A figurák mozgásban vannak, úgy ábrázolva őket, mint akik félnek, tartózkodnak. A képekkel az emberek érzéseit akarta elmesélni és az emberi gondolkodásmódokat.
A kiállítást dr. Hermann István könyvtárigazgató méltatta a nagyérdemű előtt, aki bemutatta Molnár Lajos életét, munkásságát, alkotásait és helytörténész mivoltát. Kiemelte, Molnár Lajos művészete, a munkához és az emberekhez való hozzáállása megihlette ezt a kiállítást. Sajnálatát fejezte ki, hogy az nem tudott az eredeti időpontban megvalósulni a járvány miatt.
A tárlatmegnyitón Némethné Kovács Magda népdalénekes működött közre.
Az alkotások augusztus 5-ig tekinthetőek meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!