Munkák a Fő téren


2020-07-08 17:47:22  | cikk: HuHa  | 


Munkák a Fő téren főképe
Készül az új zöldfelület a Fő tér Esterházy-kastély előtti területén. A munkálatok már hetekkel ezelőtt megkezdődtek, akkor az automata öntözőberendezést építették ki a szakemberek, a napokban pedig a füvesítést megelőző talajfeltöltés zajlik.

Bakó István, a Városgondnokság vezetője emlékeztetett, a díszes kovácsoltvas kapu előtti terület mindkét oldalán kiépítették az öntözőrendszert, a Tókert felőli oldalra tíz, a Török Bálint utca felőli területre pedig tizenhárom locsolófejet telepítettek. A rendszer működőképes, a próbaüzemet megtartották, a locsolóberendezés hajnali 2 és 3 óra között öntözi majd a kisarjadó füvet.
Újrafüvesítik a kastélykerítés előtti területet

-Most a füvesítés előtti munkákat végezzük, feltöltjük földdel a területet, ezzel megemeljük a térszintet és úgy alakítjuk ki, hogy enyhén lejtsen az úttest irányába - magyarázta. Ehhez a munkához több mint 90 köbméter rostált termőföldet szállítottak a helyszínre, amibe a sportfű keveréket vetnek el a második felében. A friss gyep várhatóan tíz nap múlva már sarjadni kezd, köszönhetően az öntözésnek, ami később is megfelelő mennyiségű vízzel látja el az új zöldfelületet, ami dekoratív, egységes, rendezett látványt nyújt majd.
A kastélykapu közelében egy kis pihenőszigetet is kialakítottak - ennek padozata megegyezik a Fő téri teraszok padlójával -, két padot helyeztek el rajta és hulladékgyűjtő edényeket is telepítenek ide.
Pihenősziget is készül

A tér másik oldalán is dolgoznak a szakemberek, ott a márciusban megrongálódott vízenjáró szökőkút javítását végzik ezekben a napokban. Mint arról hírt adtunk, egy hulladékgyűjtő teherautó hajtott végig a játszótér és a szökőkút területén, amely aztán a terheléstől beszakadt. Több, mint negyven tartóoszlop sérült meg vagy tört el, legalább tíz burkolókő rongálódott meg, színes világítótestek törtek össze és saválló vezetékszakaszok is cserére szorultak.
-A javítási, helyreállítási munkák 1,5-2 millió forintba kerülnek - közölte Bakó István.
Vörös László, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója és Bakó István, a Városgondnokság vezetője egyeztetett a javításról
 
A márciusi eset után a kárfelmérési és biztosítási ügyintézés zajlott, ezt követte az árajánlat bekérése, amit megnehezített, hogy a koronavírus járvány idején minden bizonytalanná vált. A Kínából érkező anyagok és berendezések szállítása is elhúzódott, így a javítási, helyreállítási munkákat most tudja elvégezni a szökőkút építője, a Boroszlán Zrt. Mint megtudtuk, néhány színes lámpa még nem érkezett meg, így azokat később cserélik ki.
Várhatóan csütörtökön már működni fog

Információink szerint a javítási munkák csütörtökön fejeződnek be, akkor indítják újra a vízenjáró szökőkutat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!