Beck Zoli és a Szívemhez szorítom


2020-07-05 11:26:33  | cikk: ha  | 


Beck Zoli és a Szívemhez szorítom főképe
Dr. Beck Zoltán, a pécsi egyetem adjunktusa, vagy ahogyan talán többen ismerik, Beck Zoli, a 30Y frontembere volt a Pápai Református Gyülekezet által szervezett Szívemhez szorítom sorozat vendége a Pannonia Reformata Múzeumban. A sorozat tavaly indult, Farkas Gergely, a Püspöki Hivatal titkára kezdeményezésére. Az alkalmakon egy-egy dal vagy épp vers kapcsán beszélgetnek a résztvevők, együtt gondolkodva a közönséggel. A sorozat a 30Y egyik daláról kapta nevét, így sorsszerű volt, hogy előbb-utóbb Beck Zoli is ellátogasson Pápára.

Beck Zolival Farkas Gergely beszélgetett, őket jó barátság fűzi össze, így a beszélgetés is egyedülálló volt, nem kérdések hangzottak el, inkább két egymásra figyelő ember párbeszéde volt az est. A beszélgetés helyszíne a Pannonia Reformata Múzeum terasza volt, az "újra együtt" jegyében. Beck Zoli énekelt is, a dalok megerősítették a mondanivalót.


Természetesen szó esett a bezártság időszakáról, melynek voltak pozitív elemei, Beck Zoli is többet olvasott, jutott idő írásra, önálló estek létrehozására, a hallgatókkal működött az online kapcsolat, s egy ideig a virtuális alkalmak megadták az "ezt is meg tudtuk csinálni"-érzést, de egyre erősebb lett a hiányérzet. - Létezésünk alapja, tehát a közös próbák, a koncertek eltűntek, s ezek egyre jobban hiányoztak, megszűnésük ráébresztett a fontosságukra. Ugyanakkor például álmodtam, ami nem szokott előfordulni velem. Feleségem szerint ez azért történhetett meg, mert végre többet aludtam és az álmoknak volt idejük megérkezni - tette hozzá nevetve.

Beck Zoli szerint egy beszélgetés akkor jó, ha a résztvevők figyelnek egymásra és fontos dolgokról beszélgetnek. Így szó esett a hitelességről, arról, hogy csak akkor érdemes csinálni valamit, ha hiszünk benne és felvállaljuk az ügyet, legyen szó éneklésről vagy igehirdetésről. A zenész egyébként megnézte Farkas Gergely online igehirdetéseit és arra jutott, hogy a koncert és az istentisztelet két nagyon hasonló dolog. Látszólag egy ember mondja a magáét, megfogalmazza kétségeit, gondolatait, ám a jelenlevők bekapcsolódnak, s a saját szűrőn átengedve vitatkoznak, egyetértenek a hallottakkal.


Egy barátja azt mondta Beck Zoliról, hogy nem vallásos, hanem hívő ember. Ezt Köntös László főjegyző azzal egészítette ki az alkalom végén köszönetképp, hogy nem egy felszínes szórakoztatóművész volt a vendég, hanem egy filozófus. Egy filozófus, aki ugyanazokat a kérdéseket járja körül dalaiban, amiket a kereszténység is feltesz: az élet és a halál kérdését, a jó és a rossz kérdését, az élet értelmének kérdését.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!