Főzés és jó hangulat - Semmelweis-nap Döbröntén


2020-07-03 18:16:09  | cikk: Babos Petra  | 


Főzés és jó hangulat - Semmelweis-nap Döbröntén főképe

Második alkalommal rendezett a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő szabadidős programmal egybekötött Semmelweis-napi ünnepséget. Az egész napos rendezvénynek a város döbröntei turista háza adott otthont. Több mint kétszáz egészségügyi és szociális területen dolgozó munkatárs vett részt a programon, ami délelőtt főzéssel kezdődött. 21 bográcsban készült a 15 féle, finomabbnál finomabb étel. A kórház dolgozói mellett a kórház alapítványa, a Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány képviselőit, az ESZI munkatársait, a mentősöket, a gyógyszerészeket, az alapellátás dolgozóit és a Várkertfürdő gyógyászatának munkatársait is meghívták a rendezvényre. A cél az volt, hogy a gyógyításban és a szociális ellátásban dolgozók együtt ünnepeljenek ezen a napon.
A szabadidős program kiváló ötletnek bizonyult az idei évben is, hiszen 21 dolgozói kollektíva ragadott fakanalat és főzött nagyszerű hangulatban délelőttől.
21 csapat képviseltette magát a délelőtti főzésen

A fül-orr gégészetet és a gégészet ápolási részlegét 16 fő képviselte. Varga Ildikótól megtudtuk, ők már egy összeszokott csapat, hiszen nemcsak a munkában dolgoznak együtt, máskor is főztek már. Ezúttal pincepörköltet készítettek borral ízesítve. A recept különlegességét az adta, hogy mindannyian összeadták tudásukat, s az alapján főztek.
-Nagyon jól éreztük magunkat a programon. Ilyenkor a gondtalan énünket is megismerhetjük, jókat beszélgetünk, eszünk. Egy nagyon nem könnyű időszakon vagyunk most túl, az elején féltünk tőle, hogy mi lesz a vége. Félelmetesek voltak a hírek, de mi mindent komolyan vettünk és még veszünk is. Most már bizakodóbbak vagyunk. Nagyon sok vírussal, baktériummal találkoztunk már eddigi életünk során is, bízunk benne, hogy ezzel is meg fogunk tudni birkózni - mondta Varga Ildikó, aki hozzátette, sok feladatuk volt a járvány idején, hiszen a betegeket át kellett költöztetniük egy másik osztályra, de most már ismét a régi helyükön vannak.
Stierné Horváth Mária a műtősök csapatát képviselte. Összesen kilencen vettek részt a főzőversenyen, aneszteziológusok, műtősnők és műtős férfiak. A csapat pörköltet, csorba levest főzött és sütöttek húst is.
A műtősök

-Mindannyian jól éreztük magukat. A pörköltért Királyné Veronika, a csorba levesért Döbör Donát, míg a sültekért Meizerné Jutka volt a felelős. Mi a műtőből vagyunk egy nagyon összeszokott csapat. Még együtt nem főztünk, de mivel itt is jól tudtunk együtt dolgozni, így a jövőben is fogunk közösen főzni, ha lesz rá lehetőség. Jó volt a járványhelyzet után „kiszabadulni”, és a jó levegőn, a természetben eltölteni együtt egy szép napot - tudtuk meg Stierné Horváth Máriától.
Miután a bográcsok kiürültek, s mindenki jóllakott, elsőként dr. Töreki-Vörös Ibolya köszöntötte a szép számban összegyűlteket.
A pápai kórház főigazgatója elmondta, az elmúlt hónapok mindenkit új kihívások elé állítottak, különösen őket, akik a gyógyítást választották.
-Azt gondoltam, hogy a 2020. évi Semmelweis napon a nemzeti színű szalagot átvághatjuk, mely a beruházás elkészültét jelentette volna, de sajnos az élet a történéseket felülírja. Nem várt helyzet elé állította az országot az új koronavírus, amely miatt fizikailag és lelkileg is megterhelő hónapokat tudhatunk magunk mögött, amelyet csak széleskörű összefogással, hihetetlen csapatmunkával lehetett végezni.
A Semmelweis-nap résztvevőit dr. Töreki-Vörös Ibolya köszöntötte

Példaértékű az az intézményen belüli összefogás és együtt gondolkodás, amit megtapasztaltam. A veszélyt felismerve mindenki tette a dolgát, beálltunk az ismeretlenbe. Büszke vagyok önökre és legyenek önök is büszkék saját magukra. A kihívásnak nem tudtunk volna eleget tenni, ha nem ápolunk jó kapcsolatot a társintézményeinkkel. Az, hogy biztonságban tudhattuk krónikus betegeinket, az az ESZI-nek köszönhető. Az ő áldozatos munkájukról keveset szóltak a híradások. A legveszélyeztetettebb korosztályt védték intézményükben. Hasonlóan jól együttműködtünk a mentőkkel, valamint az alapellátási intézettel, főleg a járvány első időszakában - hangsúlyozta az igazgató hozzátéve, munkájukat megkönnyítette az a széleskörű társadalmi összefogás, segítségnyújtás, ami a kórház fele irányult. Köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának is, hogy az egészségügyi dolgozók munkáját elismerve egyszeri juttatásban részesítette őket. A legnagyobb köszönet azonban a méltó helytállásért járt.
-Ezt csak mi tudjuk, milyen fizikai és lelki terhet jelentett harcolni az ismeretlennel szemben. Örülök annak, ha megkérdik tőlem, hogy volt-e itt egyáltalán valami, ami halálos veszélyt jelentett, mert tudom, ez az jelenti, hogy jól dolgoztunk. Eléje mentünk a veszélynek, s a pusztító kórt nem tapasztalták meg az emberek, a szeretteink - zárta gondolatait.
Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, az elmúlt hetek és hónapok mindenkit kihívások elé állítottak. Mindenkinek kicsit másképpen kellett élnie.
A polgármester köszönetet mondott minden egészségügyi és szociális dolgozónak a helytállásáért

-Eltelt néhány hónap, s azt tapasztaltuk meg, hogy egyik napról a másikra úgy meg tud változni a világ, amit korábban el sem tudtunk képzelni. Eltűntek a hétköznapjaink, az ünnepeink, kiürültek az utcák, s olyan szituációban találtuk magunkat, amelyet addig csak mozifilmekben láthattunk vagy könyvekben olvashattunk. De túléltük ezt az időszakot, s azt gondolom, rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk. Nagyon sokkal lett több a tudásunk, s ha beválik az a fenyegetés, amely betegség visszatéréséről szól, akkor azt mondhatjuk, hogy sokkal erősebben és felkészültebben várjuk. Mindenki tudni fogja már, hogy mi a dolga, mindenki számára sajnos már ismerős lesz a helyzet, nemcsak az egészségügyben, nemcsak a szociális szférában, hanem minden olyan szolgáltatásban, ami a családokat kell, hogy segítse. Fontos tanulsága volt ennek az időszaknak az is, hogy megtanultuk, az emberek jók. Jók, mert készek voltak arra, hogy segítsenek, hiszen sokan segítettek munkájukkal vagy önként vállaltak munkát az ESZI-nél. Az emberek az idejüket, a munkájukat és ha kellett a pénzüket is adták azért, hogy közösen éljük túl a helyzetet. Sok olyan dolgot tapasztaltunk meg, amire ha építünk, akkor bátran nézhetünk szembe az újabb kihívásokkal - emelte ki a polgármester, majd köszönetet mondott az egészségügyi és szociális dolgozóknak mindazt, amit értünk tettek. Dr. Áldozó Tamás elmondta, a döbröntei turistaházban a pápai önkormányzat meghívásából lehettek jelen, amely a köszönő szavak mellett egyfajta gesztus, a hála egyik kifejezési módja.
Vargáné Maurer Ilona, a kórház ápolási igazgatója felidézte az elmúlt hónapok történéseit, nehézségeit. Beszédében kiemelte, 2018-ban ünnepelték Semmelweis Ignác, az anyák megmentője születésének 200. évfordulóját. Semmelweis Ignác élete is a kitartó küzdelemről szólt, hiszen a kora nem fogadta el elveit. Persze 2018-ban is méltatták Semmelweis munkásságát, amely a klórmeszes kézfertőtlenítés jelentőségének felismerésével a gyermekágyi láz kóroki tényezőinek kiküszöbölésével az anyai halálozást töredékére tudta csökkenteni. Ám 2020-ban is igazán kiemelt jelentőségűvé vált a kézfertőtlenítés. Évekig oktatták, ellenőrizték és mégis az elmúlt hónapok tanították igazán meg mindenkit a helyes kézfertőtlenítésre.
Vargáné Maurer Ilona mondott ünnepi beszédet

- Az elmúlt hónapok azonban sok más dologra is megtanítottak bennünket. Leginkább türelemre, megállásra, leállásra, ami a felgyorsult világunkban egyáltalán nem volt jellemző a járvány előtti időszakra. Kitartás, bátorság, összetartás, mind nélkülözhetetlen volt az átszervezésekhez, eljárásrendek bevezetéséhez, a COVID-19 gyanús betegek ellátása során. Valamennyi kollégánk ugyan félelmekkel telve, de vállalta az ismeretlen kórban szenvedő betegek ellátásával járó kockázatot. Köszönöm mindenkinek, hogy ezzel a hozzáállással lehetővé tette a kórház vezetése számára az átszervezést. Szeretném elmondani, hogy a járványhelyzet nem csupán a kórház részére volt nehéz időszak, ugyanúgy megváltozott az alapellátásban, a szociális ellátásban, a gyógyszertárakban dolgozók munkája is. Sokat egyeztettünk, segítettük kölcsönösen egymást. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy a bajban mennyire átérzi mindenki a helyzet súlyosságát, és a legnagyobb odafigyeléssel, együttműködéssel viszonyul egymáshoz. Sajnos nem mondhatom, hogy túl vagyunk a járványon és nyugodtan hátradőlhetünk, mert ebben legfeljebb bízni tudunk. Mindenesetre tiszta lelkiismerettel, bizakodva nézhetünk a jövőbe, hiszen a múlt segített felismerni, hogy sokkal többet tudunk tenni, bírni, elviselni, hogy jobban tűrjük a félelmet, szorongást, a katonai fegyelmet, mint hittük eddig, Ebben az önismereti fejlődésben elvitathatatlan szerepet kapott a járvány miatt felborult életünk. Tanított bennünket az élet, az pedig hogy ki mit hall meg belőle, hogy mit fogad be, és mit épít be személyiségébe, az csak rajtunk múlik - mondta Vargáné Maurer Ilona, majd köszönetét fejezte ki minden munkatársának, a társszakmák munkatársainak.
MInden főzőcsapat első helyezett lett

A köszöntőket követően tartották a délelőtti főzőverseny eredményhirdetését. A zsűrinek nem volt könnyű a dolga, ezért nem tudott dönteni, így minden csapatot ajándékban részesítették. A Semmelweis-nap retro discoval és jó hangulatú beszélgetéssel zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!