Zenélő Magyarország Pápán is


2020-06-28 19:42:44  | cikk: Babos Petra  | 


Zenélő Magyarország Pápán is főképe
Zenélő Magyarország címmel háromnapos szabadtéri koncertsorozatot adott Budapesten és 15 vidéki városban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Együtteseik szabadtéri koncertek formájában viszik vissza az élő zene varázsát a mindennapokba. Pénteken Budapesten három helyszínen, majd szombaton és vasárnap az ország 15 különböző pontján zenéltek és énekeltek zenekari és énekkari művészeik kamara-formációkban. A Zenélő Magyarország programsorozat érintette az ország mind a hét régióját. A koncertek helyszínei úgy lettek kiválasztva, hogy jól megközelíthető, pezsgő, szabadtéri terek legyenek. A járókelők így kötetlenül élvezhették az ingyenes előadásokat.
Pápán ma délután tartottak koncertet. A tikkasztó hőség ellenére sokan összegyűltek a Galéria Bisztró melletti téren.
Szepesi János klarinétművész az együttesről elmondta, a Zenélő Magyarország koncertsorozat célja az volt, hogy a bezártságból visszakerüljenek, s újra játszhassanak a közönségnek.
Az együttes számára a legnagyobb öröm az, amikor közönség előtt játszhatnak

-A Magyar Rádió Zenei Együtteseihez hozzátartozik a Magyar Zenekar, az Énekkar és a Gyermekkórus. A hétvégén 15 helyszínen játszottunk a közönségnek, kamaraprodukciókkal. Pápán fúvós együttes játszott - tudtuk meg.
-A zenélés olyan, mint az élsport, nem lehet kihagyni, állandó készenléti állapotban kell lenni. Attól függetlenül, jól jött ez a kis „pihenő”, mert olyan dolgokra is jutott időnk, amire munka közben nem. Akár olyan művek megtanulására, amiket eddig félretettünk, de ettől függetlenül mindannyian máshogy éltük meg. Volt, aki a tényleges pihenéssel töltötte a karantén időszakát, de voltak olyanok is, akik a közösségi médián keresztül próbálták eljuttatni a zenét az emberekhez. Most tényleg nagyon jó érzés volt újra megmutatkozni, végre ismét együtt játszani, s ez egy igazi örömzene volt most mindannyiunknak - tette hozzá Szepesi János, aki elmondta, a közönségnek van igénye a komolyzenére, s örültek, hogy házhoz vittük a zenét ebben a pár napban. Sokan csak sétálgattak, s ahogy meghallottak minket, megálltak, hallgatták a zenét. De a gyerekek is hallgatták a téren játék közben, s ez nagyon jó, mert ezzel építjük a kicsik zenei ízlését.
-Pápán Mozart darabot játszottunk. Az ő idejében a szerenádok egyszeri játékra voltak alkalmasak. Ez a Grand Partita egy olyan monumentális mű Mozart életében, amit nagyon szívesen játszott minden zenekar, fúvós együttes, így ez nekünk is kellemes találkozás volt a darabbal. Mi is nagyon szeretjük játszani, mindenki ki tud teljesedni benne - fűzte hozzá.
A koncertsorozat a jövő hétvégén folytatódik a tervek szerint más városokban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!