20 éves a gorlicei partnervárosi kapcsolat


2020-06-26 14:31:09  | cikk: Babos Petra  | 


20 éves a gorlicei partnervárosi kapcsolat főképe
Két évtizeddel ezelőtt, 2000. június 24-én kötötte meg Pápa városa és Gorlice városa a partnervárosi kapcsolatot. Ennek értelmében a két város képviselőtestületei elhatározták, hogy a barátság és a nemzetek közötti szolidaritás jegyében a két város közötti korábbi évek során kialakult kapcsolatot szerződés kötésével erősítik meg. Pápa és Gorlice városok képviselőtestületei tiszteletben tartva egymás nemzeti sajátosságait, hagyományait, a továbbiakban minél szélesebb körű együttműködés kialakítására törekednek. Ezen célok elérése érdekében Pápa és Gorlice városa kinyilvánítja együttműködési szándékát a kulturális kapcsolatok ápolásában, az ifjúsági cserekapcsolatok erősítésében, a sportrendezvények szervezésében, megrendezésében, az önkormányzat által fenntartott intézmények közötti kapcsolattartásban, a katonai hagyományőrzés terén közös történelmi hagyományok ápolásában, a két térség turisztikai értékeinek kölcsönös megismerésében, a két ország Európai Unióhoz való csatlakozása érdekében közös pályázatok benyújtásában - olvasható a szerződében, amelyet Gorlice részéről Jozef Abran, Pápa képviseletében dr. Kovács Zoltán polgármesterek írtak alá.
A Pápai Hírlap 2000. június 27-ei számban hírt adtak a szerződés aláírásáról

Az évforduló kapcsán dr. Áldozó Tamás polgármester felidézte, a két város kapcsolata egy véletlenen múlott, hiszen a Pápai Huszáregyesület, amely a magyar katonai hagyományok őrzője, ápolója, az 1990-es évek végén részt vett a gorlicei csata emlékére rendezett megemlékezéseken. A gorlicei áttörésen több tízezer katona halt meg, mind a Monarchia, mind az orosz hadsereg katonái részéről. Sok magyart is eltemettek ekkor.
-Amikor ők kint jártak, dr. Kovács Zoltán polgármester is tagja volt a delegációnak. Akkor sokat beszélgettek, s kialakult a kapcsolat. Én 1999-ben voltam kint egy delegációval, még szintén a kapcsolatokat előkészítő Gorlicében, majd 2000-ben Jozef Abran, akkori polgármester és dr. Kovács Zoltán írták alá Pápán az együttműködési megállapodást -emlékezett a polgármester. 
-Az elmúlt húsz évben sok minden történt. Voltak a kapcsolatnak mélypontjai, olyanok, amikor már-már úgy tűnt, megszakad a két város közötti kapcsolat, és persze olyanok is, amelyek gazdagabbak voltak eseményekben, programokban. A lengyel barátaink közül visszatérő vendégek voltak sokáig a januári futball tornán a focisták, akik mindig remek csapattal képviseltették magukat. Az utóbbi időkben rendszeresen járnak a pálkövei táborba egy csapat gyerekkel nyáron. Részt vettek rendezvényeken nyaranta, de legutóbb 2017. október 23-án Rafal Kukla, Gorlice, polgármestere a városi megemlékezésen mondott ünnepi beszédet - tudtuk meg dr. Áldozó Tamástól, aki hozzátette, Pápa városa is sok meghívást kapott Gorlicéből.
Rafal Kukla, Gorlice, Pápa lengyel testvérvárosának polgármestere 2017.10. 23-án a városi megemlékezésen

-Hagyományosan és leggyakrabban a gorlicei áttörés évfordulójára rendezett programra szoktunk kiutazni katonai hagyományőrzők a városi delegációval. Voltak pápai fiatalok több alkalommal sítáborban Gorlicében. Ebben az évben azt terveztük, hogy az idei májusi gorlicei áttörés alkalmából tartott Gorlicei Napokra egy nagyobb pápai delegáció utazik majd ki, olyan pápai intézmények, szervezetek képviselőivel, akik kifejezetten keresik a kapcsolatfelvétel lehetőségét a hasonló lengyel szervezetekkel. Ennek az előkészítésén dolgozunk, de sajnos a koronavírus-járvány közbeszólt, s az utazást ellehetetlenítette. Mi ezt nem adjuk fel, a következő évben az utazást megtesszük, mert nagyon sok potenciál van a lengyel és magyar kapcsolatokban, együttműködésben.
Dr. Áldozó Tamás elmondta, egy nagyon szép levelet kaptak a közösségi médián keresztül Gorlicéből.
-Ha a járvány nem szól közbe, akkor még az idén fogunk gorlicei vendégeket köszönteni itt a városban, s akkor pontosítjuk, hogy jövőre milyen programsorozatot tervezünk majd - zárta gondolatait a polgármester.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!