Újraindult az egészségügyi alapellátás - Továbbra is szükséges a telefonos konzultáció


2020-06-22 17:21:31  | cikk: Babos Petra  | 


Újraindult az egészségügyi alapellátás - Továbbra is szükséges a telefonos konzultáció főképe
2020. március 18-tól a háziorvosi rendelők ajtói zárva vannak. Az egészségügyi személyzet a rendelőkben tartózkodik a rendelési időben, így szükség esetén az ellátás biztosított a rászorulók részére. Kérjük, hogy telefonon keresse először orvosát! Az egészségügyi intézmények fokozott fertőzésveszélynek kitett helyek. Mind a dolgozók, mind a betegek érdekében meg kell akadályoznunk a fertőzés behurcolását. Kerülni kell, hogy a váróban egyszerre több beteg tartózkodjon - adtuk hírül március 18-án. A Kormány által elrendelt veszélyhelyzet miatt átalakult az egész egészségügyi ellátási rendszer. Ennek következtében át kellett alakítani az eljárásrendeket. Ezek az eljárásrendek a veszélyhelyzet ideje alatt sokszor változtak. Mindezek érintették a házi gyermek -és felnőttorvosi szolgálatot, az iskolaorvosi-és a fogorvosi ellátást és a védőnői szolgálatot. Az eljárásrendek előírták, hogy zárt rendelők mellett kellett dolgozni, tehát a betegek telefonon jelentkezhettek be, ott mondhatták el problémáikat, később bevezették azt, hogy telefon és e-mail útján lehetett recepteket igényelni. Az eljárás rendben meg volt határozva, hogy bizonyos eseteket nem fogadhatnak a rendelőben az orvosok. A 65 év feletti orvosok nem dolgozhattak a közvetlen ellátásban, akik pedig tovább gyógyítottak, csak indokolt esetben fogadtak betegeket, zömében telefonos konzultáció zajlott - idézte fel Ujváry Hajnalka, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézete intézményvezetője az elmúlt időszakot.
Továbbra is telefonon kell időpontot kérni - hívta fel a figyelmet Ujváry Hajnalka

-Május közepén a javuló járványügyi adatok alapján kezdte el a Kormány az egészségügyi ellátó rendszer visszaállítását. Ezt több lépésben tették meg. A múlt hét végén megszüntették a veszélyhelyzet, helyette bevezették a járványügyi készültséget - tudtuk meg az intézményvezetőtől, aki elmondta, sok bevezetett intézkedést hagytak meg a veszélyhelyzet idejéből.
-Továbbra is előtérbe kerül az E-recept. Vagyis nem kell minden egyes alkalommal megjelenni a háziorvosnál, ha fel kell íratni a szedett készítményt. A gyógyszerigényt továbbra is lehet elektronikus úton (e-mail) kérni az orvostól. A háziorvosokra vonatkozóan kiadott rendelkezés szerint egy órában maximum négy beteget fogadhatott az orvos. Ez a korlátozás megszűnt, de az továbbra is a kérésünk, hogy mielőtt a rendelőbe indulna a beteg, előtte telefonáljon az orvosnak, s csak a megadott időpontban jelenjen meg ott. A betegek fogadása tehát előjegyzés alapján történik, ez alól csal a sürgős, akut eset a kivétel.
Ez az eljárásrend a betegeknek is kényelmesebb, hiszen nem kell a tömegben várakozniuk, valamint jelentősen rövidebb időt kell eltölteni a rendelőben. Mindez vonatkozik a háziorvosi ügyeleti ellátásra is.
A nagyszámú megkeresés miatt sajnos előfordulhat, hogy a telefonvonalak foglaltak. Akinek nem szükséges, hogy közvetlenül beszéljen az orvossal, (például: receptigény) e-mailban is írhat.

A fogászatokon is teljes munkaidőben dolgoznak az orvosok, és már minden beavatkozást elvégeznek. Az előzőek szerint itt is időpontokat adnak a kezelésekre. A város lakosságát jelenleg az alábbi fogorvosok látják el: dr. Lázár Zsuzsanna (rendelőintézet), dr. Nagy Olivér (Dentál Centrum), dr. Kovács Áron (dr. Glied-Berke Fogászat), dr. Rubi Kinga (Glied-Berke Fogászat) és dr. Zsegraics Gábor (DentaLive Bt.).
Dr. Döbrönte József és dr. Böröczky Zoltán veszélyeztetettsége és nyugdíjba vonulása miatt a fogászati ellátásban már nem vesz részt, dr. Döbrönte Józsefet dr. Rubi Kinga, dr. Böröczky Zoltánt pedig dr. Lázár Zsuzsanna helyettesíti - tudtuk meg Ujváry Hajnalkától.
A központi utasításoknak megfelelően továbbra is fenn kell tartani az alapvető készenléti szintet és járványügyi éberséget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!