Sikeres volt a nemzetközi kutyakiállítás


2020-06-21 19:33:40  | cikk: Babos Petra  | 


Sikeres volt a nemzetközi kutyakiállítás főképe
Az időjárás ma sem fogadta kegyeibe a Pápán rendezett nemzetközi kutyakiállítást, borongós, szeles és hűvös idő várta a résztvevőket.
A nemzetközi kiállítás vasárnapra is benépesült kutyusokkal az Elekthermax Vasas SE sporttelepén.
A megjelenteket Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke köszöntötte, aki mint mondta, nagy öröm számukra, hogy szűk két hét alatt megszervezett kiállításon sokan meg tudtak jelenni, több külföldi, osztrák, cseh, szlovák és német is érkezett Pápára.
-A 2500 bírálat nagyon szép szám, nemcsak egy évkezdő kiállításnak, hanem normál viszonylatban is. Így ezért tegnap véglegesítettük, hogy 2021-ben ismét Pápán várjuk Önöket egy nemzetközi kutyakiállításon - emelte ki az elnök.
Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, kettős ünnep volt a hétvégi program Pápán.
A vasárnapi programot dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg

-Nagy szeretettel várjuk minden alakalommal a kiállítókat, résztvevőket. De ünnep azért is mert, a járvány után ez volt az első nyilvános rendezvény városunkban. Jövőre is várjuk Önöket, nagyjából ugyanebben az időpontban Pápán, s azt ígérem, hogy ennél egy sokkal rendezettebb, szebb környezetben várjuk majd Önöket, itt a közelben - mondta a polgármester, majd jó szórakozást kívánt minden résztvevőnek. Végül elmondta, az Ebtenyésztők Pápai Szervezete adományt adott át egy pápai szervezetnek, olyannak, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a helyi védekezés legnagyobb terhét viselte. Ez az Egyesített Szociális Intézmény volt, akik a rászoruló idős pápaiakat gondozták. Az egyesület 250.000 Ft adományt adott át jelképesen, amelyet Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető vett át Pop Emanuel Neculaitól, az Ebtenyésztők Pápai Egyesületének elnökétől.
Szalainé Tihanyi Andrea és Pop Emanuel Neculai

Szalainé Tihanyi Andrea az átadó kapcsán elmondta, márciusban tették közzé, hogy az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítvány szívesen fogadja azokat a felajánlásokat, amelyet a vírus ideje alatt a védekezésre tudnak költeni.
-Az elmúlt három hónapban 3,3 millió Ft folyt be az alapítvány számlájára, amit az utolsó forintig a védekezésre fordítottunk. Amikor az egyesület elnöke felkeresett, hogy szeretnék támogatni az alapítványt ennek a rendezvénynek a keretein belül, nagyon meghatódtunk és meglepődtünk. Köszönjük szépen, hálásak vagyunk nekik ezért a gesztusért - tudtuk meg az intézményvezetőtől, aki elárulta, nekik is van kutyájuk, már gyermekkorában is nagy kutyaszeretők voltak. Úgy vélik, kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Jelenleg egy 12 éves beagle-jük van, akit nagyon szeretnek.
Dr. Balogh Zsuzsanna nemzetközi küllembíró a kiállítás kapcsán elmondta, neki a kedvencei a magyar vizsla és a tacskó.
-Ötven éve élek magyar vizslával, s azt gondolom, nem is tudnám elképzelni az életemet nélküle. Szerintem a vizsla egy igazi családi kutya, olyan, mint a gyerek, mindig kell vele foglalkozni, rendkívül okos, értelmes, nem beteges fajta, egyszóval a világ legcsodálatosabb fajtája szerintem - tudtuk meg a bírótól, aki terriert, magyar pásztorkutyákat és tacskókat bírált.
-Szerintem a pápai kiállítás csodálatos volt. Minden elismerésem a szervezőké, akik ennyi idő alatt egy ilyen szintű kiállítást tudtak létrehozni. Minden szempontból jól megszervezték a programot, minden kiválóan sikerült. Én 1974 óta bírálok. A világ sok részén megfordultam már, de ez a kiállítás bármelyikkel felvette volna versenyt. Örülök, hogy ennyire nehéz időszak után meg tudták szervezni ezt. Öröm volt Pápára jönni, köszönöm, hogy ilyen jó körülményeket biztosítottak nekünk a munkára - fűzte hozzá.
Vasárnap a fajtabírálatokat követően hobbi kutya szépségversenyre vártak minden olyan hobbi, keverék, fajtatiszta kutyát, akik nem vettek részt a kiállításon, de mégis szerették volna megmutatni magukat a nagyközönség előtt. Három kategóriában nevezhettek, a kistestű, a közepes testű és a nagytestű kutyák. A zsűri Ganxsta Zolee előadóművész volt, akinek nem volt könnyű a feladata, hiszen nagyon sok szép kutyus közül kellett választania. Végül egy tacskó nyerte meg a hobbi kutya szépségversenyt.
Gelencsér-Werli Bélint nagyon boldog volt, amikor meghallotta, hogy nyertek

Tulajdonosa, Gelencsér-Werli Bálint elmondta, Bogyó okos és ügyes a kiskutya, és egy éves. Bogyónak rendszeresen ad tápot, ő ad neki friss vizet és sokszor játszik is vele. Bálint elárulta, nagyon meglepődött, azon, hogy elsők lettek, de jó érzés volt hallani, amikor őket választották ki.
A katalán pásztorkutya, Macó, a Mező család kedvence

Ganxsta Zolee elárulta, nem volt könnyű a feladata, hiszen ő minden kutyust szeret. Neki jelenleg francia bulldogja van.
-Hogy miért a tacskót választottam? Ránéztem és valami megfogott benne és a kis gazdájában is - mesélte mosolyogva, majd hozzáfűzte, a kutya egy olyan barát, aki nem kérdez, nem von felelősségre, csak önzetlenül szereti az embert.
Lovas Ferenc, az Ebtenyésztők Pápai Egyesületének titkára a kétnapos rendezvény kapcsán vasárnap délután elmondta, három hét állt a rendelkezésükre a kétnapos nemzetközi kiállítás megszervezésére a járványhelyzet miatt.
Népszerű program volt a hobbi kutya szépségverseny

-Ahogy fokozatosan oldották fel az szigorításokat, úgy érkeztek be a nevezések is, az utolsó nyolc napban jelentkeztek a leginkább. A két nap alatt két nemzetközi CACIB kutyakiállítás és két Special Show várta a kiállítókat. A nemzetközi kiállítás 2500 bírálatot eredményezett. Az előző évekhez képest ez rekordnak számít, hiszen eddig senki nem tudott kiállításra menni, s már mindenki várta, hogy újra mehessen. Nagy örömünkre sokan érkeztek külföldről is, Szlovákiából, Csehországból, Romániából, Horvátországból, Németországból, Ausztriából és Lengyelországból is- tudtuk meg a titkártól, aki hozzáfűzte, fontosak az ilyen kiállítások, hogy megismerjék az emberek a kutyafajtákat, többen akarjanak fajtatiszta ebet tartani, s felelősen, tenyésztőtől venni kutyust. A titkár végül pozitívan értékelte a kétnapos rendezvényt, hiszen jól sikerült, annak ellenére, hogy az időjárás nem a legszebbik arcát mutatta.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!