Holnap nyit a Kékfestő Múzeum megújult kiállítása


2020-06-19 11:04:55  | cikk: Babos Petra  | 


Holnap nyit a Kékfestő Múzeum megújult kiállítása főképe
Dr. Nagy L István múzeumigazgató örömmel jelentette be a ma délelőtti sajtótájékoztatón, hogy a kormány visszavonta a veszélyhelyzetet, ezért a múzeumok újra megnyithatják kapuikat. A Kékfestő Múzeum holnap, vagyis június 20-án, szombaton kinyit, szeretettel várják ismét a látogatókat.
A múzeumigazgatótól megtudtuk, elkészült a Kékfestő Múzeum állandó kiállításainak megújulási sorában a következő etap, a szárító épület emeleti terei, vagyis a perrotine szoba, a tarkázó és a labor. A kiállítás szakmai hátterének megalkotása Psenák Emese néprajzos keze munkáját dicséri, a vizuális tervezés pedig Holdosi Balázs alkotása.
Dr. Nagy L István hangsúlyozta, az volt a kérése, hogy egy olyan kiállítás készüljön, ami a mai látogató szemének kedves, de természetesen a megfelelő szakmai tartalommal.
-Ez a három helyiség végre megújulhatott, amelyekben bő húsz évvel ezelőtti kiállítás várta a látogatókat, így már szakmailag és tematikailag is ráfért a megújulás. A Kékfestő Múzeumban megalkottunk egy olyan tervet, amely a teljes állandó kiállítás hálózatot megújítja és ezt anyagi lehetőségeinkhez mérten igyekszünk folyamatosan végrehajtani. Ennek az első eleme a lójárgányos mángorló megújítása volt, azt két Kubinyi Ágoston pályázat keretében sikerült megvalósítani. Ez egy óriási kuriózumnak számít, hiszen egy 18. századi alapokon fekvő lójárgányos mángorló nagy ritkaságnak számít. Felmerült bennünk a kérdés, hogy mivel folytassuk a megújulást, s akkor úgy döntöttünk, hogy időben haladunk előre. A szárító épület olyan része a múzeumnak, amit még a 19. században emeltek, többször modernizáltak, de itt is olyan kuriózumokat tudunk bemutatni, ami máshol nincsen. Annyiban változott a kiállítás tematikája, hogy az előző kiállításban a Kluge családtörténet is megjelent. Mi sokkal komolyabb szerepet szánunk ennek a témának egy jövőben megújuló Kékfestő Múzeumban - tudtuk meg az igazgatótól.
-A mostani kiállítás alapvetően a kékfestés technikai részéről szól, tehát például a labor helyiségben azt mutatjuk be, hogy milyen kemikáliák kellettek, milyen vegyészeti munka volt a kékfestés. A pigment anyag összeállítása, a pap, vagyis fedőmassza összetevőinek bemutatása a cél. Vannak olyan elemek a kiállításban, ahol a látogatót aktivitásra szeretnénk ösztönözni. Be lehet öltözni kékfestő ruhákba, s lehet fotózkodni is. A tarkázó részben a mintázással foglalkozunk. Itt mutatjuk be azokat a csodálatos mintákat, amelyek egyediek. A gyűjteményüknek több ezer mintafája van. A perrotine szobában a perrotine gép működését mutatjuk be. A gépet működésre bírni nem lehet. A perrotine szoba mögötti szárító helyiségbe is be lehet bemenni, ami nagyon érdekes része a múzeumnak, ami eddig nem volt látogatható - mondta dr. Nagy L István, aki kiemelte, filmet is mutatnak be a kékfestésről, s van egy tableten működő játékuk is. Természetesen az eddigi szolgáltatásaikat továbbra is fenntartják, folyamatosan fejlesztik, s a körülményekhez igazítják. A Kékfestő Múzeum alapműködésében múzeumpedagógiai szolgáltatásként mintázó tevékenység is van. A későbbiekben terveik között szerepel, hogy olyan kékfestős tábort indítanak, ahol az anyag megérkezésétől egészen a szárításig kipróbálhatnák a gyerekek ezt a folyamatot.
A látogatók fel is vehetnek egy-egy kékfestős ruhadarabot

A kiállítás két forrásból valósult meg. Három millió forintot nyertek a Kubinyi Ágoston program keretében, illetve fenntartói támogatást kaptak a kiállítás megrendezéséhez, így összességében 4,5 millió Ft-ot fordítottak a kiállításra.
Dr. Áldozó Tamás polgármester a múzeum újranyitása kapcsán örömét fejezte ki. Mint visszaemlékezett, márciusban egyik pillanatról a másikra omlott össze mindaz, amit a bennünket körülvevő világról gondoltunk, s hirtelen eltűntek a hétköznapjaink, az ünnepeink is. Ezekben a napokban, amikor a veszélyhelyzetnek vége van, rakhatjuk össze újra a hétköznapokat, az ünnepeket.
-A Kékfestő Múzeum újranyitása az ünnepek közé tartozik. Hiszem azt, hogy ennek a múzeumnak fontos küldetése van, ezt igazolta vissza az is, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Ha ennek az intézmények küldetése van, akkor ott kell lennie annak a felelősségnek, ami ennek a küldetésnek a teljesítését lehetővé teszi. Ezektől vagyunk mi pápaiak. Egy állami tulajdonban lévő ingatlanban működtetünk egy múzeumot, egy kiállítást, valamennyi látogató örömére, nemcsak a pápaiak számára. Remélem, a megújult kiállításnak nagy sikere lesz és azt, hogy ez a megújulás egy irányt jelöl, s nem maga a befejezett attrakció, s az itt kijelölt látványelemek megközelítése mellett, a múzeum átalakítása, korszerűsítése az fog tudni folytatódni, s még több esély lesz arra, hogy ami a múzeumban látható, azt minél több idelátogatóval meg tudjuk osztani - zárta gondolatait a polgármester.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!