Lámpás kereszteződés épül a Somlai úton


2020-06-18 13:32:55  | cikk: HuHa  | 


Lámpás kereszteződés épül a Somlai úton főképe
Régóta fennálló közlekedési problémát old meg az a lámpás kereszteződés, mely a Somlai-Bocsor-Erkel utca csomópontjában épül meg a közlekedésfejlesztési projekt részeként. A munkálatok már megkezdődtek, de a java ezután következik majd, amikor jelentős forgalomkorlátozás mellett közlekedhetnek csak arra a járművek.

A tegnapi helyszínbejáráson dr. Áldozó Tamás polgármester emlékeztetett, 2016-ban állították össze a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című európai uniós pályázat tartalmát, akkor határoztak arról, hogy a fejlesztési programba ez a kereszteződés is bekerül.
-Régóta fennálló probléma volt, hogy ennek a kereszteződésnek igen nagy a terhelése, nagyon forgalmas gyűjtőutak találkoznak itt: az ipari parki forgalom és az országos közút forgalma is itt halad át. Az erre közlekedőknek régóta igénye volt, hogy szabályozottabb közlekedési rendű kereszteződés legyen itt, olyan, ami esélyt ad arra, hogy a helyi csúcsok idején is ki lehessen kanyarodni a Bocsor és Erkel utcáról a Somlai útra.
dr. Áldozó Tamás polgármester Unger Tamás alpolgármester és Rádi Róbert ügyvezető társaságában tekintette meg a beruházási helyszínt

A városvezető felidézte azt is, a közlekedési rend megváltoztatásának lehetőségeit megvizsgálták és megállapították, hogy a nagy teherjárművek számára is megfelelő méretű körforgalmat nem lehet itt építeni a rendelkezésre álló hely nagysága miatt, ezért lámpás kereszteződés kiépítését tervezték.
Rádi Róberttől, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a lámpás kereszteződésben a legnagyobb terhelésű Somlai úton az úton átívelő, felülről függesztett közlekedési lámpákat helyeznek el, a Bocsor és Erkel utca sarkán pedig oszlopon álló lámpákat építenek ki. A beruházás a gyalogosok biztonságos közlekedésére négy gyalogos-átkelő megépítését is tartalmazza, ezekhez is tartozik majd közlekedési lámpa.
Az előkészítő munkafolyamatok már megkezdődtek

A közlekedésfejlesztési projektnek ez az eleme 55 millió forintba kerül, a kivitelezőnek augusztus közepéig kell végeznie a munkával, ám a városvezető bízik abban, hogy sokkal korábban elkészül a lámpás rendszer. Figyelmeztetett, rengeteg kellemetlenséggel fog járni az építkezés.
-Mindenkinek a megértését kérjük és azt javasoljuk, aki teheti, más útvonalon közlekedjen a lámpás kereszteződés kialakításának idején. Itt ugyanis a közlekedési felület és a munkaterület megegyezik egymással, a kettőt nem lehet elkülöníteni.
Információink szerint a forgalomkorlátozással járó munkák néhány héten belül elkezdődnek.
Járművek és gyalogosok egyaránt nagyobb biztonságban közlekedhetnek majd a csomópontban

A közlekedésfejlesztési projekt most zajló másik két eleme a befejezéséhez közelít: az elmúlt hetekben Borsosgyőr Celldömölk felőli határában és a Somlai út bevezetőjénél településkapukat építettek. A terelőszigetek, a kerülő sávok kialakítása és aszfaltozása is megtörtént már, az útburkolati jelek felfestése és a táblák kihelyezése van még hátra a munkából.

A teljes projektből még egy elem kivitelezése várható a jövőben: a Téglagyári úttól a bázisrepülőtér bejáratáig kerékpáros nyomvonal és kerékpárút épül. Az 500 millió forint támogatást élvező TOP projekt részeként már megépült hat új gyalogos-átkelőhely, a Győri úti kerékpár- és gyalogút, valamint a körforgalom a Téglagyári-Várkert-Szent István-Győri út csomópontjában.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!