Tisztelgés a városépítő emléke előtt Pápa Város Napján


2020-06-16 21:57:16  | cikk: HuHa  | 


Tisztelgés a városépítő emléke előtt Pápa Város Napján főképe
A koronavírus-járvány miatt idén nem rendezte meg az önkormányzat a Pápa Város Napján hagyományos egész napos ünnepi programot, de az emlékezés és a tiszteletadás így sem maradt el: a Nagytemplom esti szentmiséjén gróf Esterházy Károly püspökért mondott misét dr. Mail József apát, plébános, majd koszorúzással és mécsesgyújtással tisztelgett az önkormányzat a városépítő emléke előtt.
 A városnapi hagyományos programokat nem tarthatta meg az önkrományzat, de a tiszteletadás nem maradt el

Dr. Áldozó Tamás polgármester az ünnep kapcsán elmondta, már év elején megkezdték az idei városnapi program tervezését, melynek témája a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója lett volna, ám ezt a programot nem tarthatták meg.
-2020-at az összetartozás évének nyilvánítottuk és ennek jegyében rendeztük volna meg a város napját, június 16-át. Azt kívántuk bemutatni, hogy ennek a békediktátumnak milyen közvetlen hatásai voltak városunkra - mondta. Emlékeztetett, az országrészek elcsatolása után körülbelül 1 millió ember özönlött vissza Magyarországra, nekik akkor otthont kellett teremteni és ebből városunk is kivette a részét. A városnapi rendezvény arról is szólt volna, hogy ma milyen kapcsolatai vannak Pápa városának a határon túli nemzetrészekkel. Az ünnepnek ez a része elmaradt, de az esti szentmise a városépítő grófért - melynek szintén évtizedes hagyományai vannak - megtartható volt.
Gróf Esterházy Károly püspökre emlékeztek a ma esti szentmisén

A polgármester érdeklődésünkre elmondta, Esterházy Károly püspök és testvére, Eszterházy Ferenc munkája máig látható a városban, hiszen a mai belváros képe az ő munkájuknak köszönhetően alakult ki.
-Azt mondhatjuk, ma is együtt élünk azzal, amit ők építettek, amit elképzeltek, amiért dolgoztak évtizedeken keresztül.

Gróf Esterházy Károly munkásságát elevenítette fel a szentmisén dr. Mail József apát, plébános is. Felidézte a püspök életútját, római tanulmányait és annak hatásait a városépítőre, beszélt a művészetek és tudományok iránti elkötelezettségéről és mindarról az építőmunkáról, melyet városunkban és környékén, valamint később Vácon és Egerben végzett.
-Esterházy Károly, Pápa városának egyik legjelentősebb személyisége volt, kiváló főpap, aki egész életét arra szánta, hogy a hit által a művészeteket és a tudományt is a hithirdetés szolgálatába állítsa. Abban az időben a pécsi nuncius azt mondta róla, egész Európában nem található ilyen nagyszabású koponya, mint Esterházy - fogalmazott, kiemelve, hatalmas, szinte fél országot átfogó építtető munkájának egyik fő helyszíne volt városunk, munkásságát, műveltségét a tudományos és művészeti világ is tisztelte.
Dr. Mail József apát, plébános a püspök munkásságára emlékeztetett

A szentmise után a jelenlévők a Fő téren álló Esterházy szobornál közös imádsággal, koszorúk elhelyezésével és mécsesgyújtással tisztelegtek a városépítő gróf emléke előtt Pápa Város Napján.

Képek:

Június 16-a, Pápa Város Napja több évtizedes múlttal bír. Az önkormányzat ezzel az ünneppel emlékezik az 1848-as, első szabad helyhatósági választásokra. Az elmúlt évtizedekben kialakult hagyományos program szerint délelőtt konferencián idézték fel a város életének, múltjának valamely jeles eseményét, vagy állítottak emléket egy-egy híres személyiségnek, de volt olyan esztendő is, amikor a város mai kori fejlődése volt a témája a városnapnak. Szintén hagyományos eleme a június 16-ai ünnepnek a városépítő püspökért mondott szentmise, valamit az Esterházy szobor megkoszorúzása.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!