A tarczys Rátz Marcell országos első helyezett lett egy irodalmi pályázaton


2020-06-16 11:26:10  | cikk: hp  | 


A tarczys Rátz Marcell országos első helyezett lett egy irodalmi pályázaton főképe
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága a Fenntarthatóság Éve 2020 programsorozat keretében több, a fenntarthatóság, környezetünk védelme és az újrahasznosítás fontosságára felhívó és nevelő pályázatot hirdetett meg. A magyar költészet napja előtt is tisztelgő, „Vers- és novellaírás a fenntarthatóság jegyében” címmel meghirdetett pályázat országszerte megmozgatta a fiatal, amatőr és már publikáló költőket, írókat. A megmérettetésre a Tarczy Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Rátz Marcell Bálint is nevezett. A beérkezett műveket Demeter Szilárd, író, publicista, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Pál Dániel Levente, költő, prózaíró, műfordító értékelte. Június 12-én, pénteken, videókonferencián ismertette a fenntarthatóság jegyében kiírt vers- és novellapályázat eredményét Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.
A 14-17 éves korosztályban az I. helyezést Rátz Marcell Bálint Csoboka című novellájával érte el.
Rátz Marcell Bálint a pályázat kapcsán hírportálunk kérdésére elmondta, a téma nagyon tetszett, ezért indult el a versenyen. Szerinte a környezetvédelem, a fenntarthatóság nagyon fontos, s úgy gondolja, ha egy novellával is, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy az emberek környezettudatosabban éljenek. A pályázatra édesapja hívta fel a figyelmét, s ő nagyon örült ennek, mert mindig szerette az irodalmat, a fogalmazásokat, s úgy gondoltam, hogy megpróbálja.
-Korábbi erdélyi kirándulásaim tapasztalatait írtam meg. Voltam többek között Esztenán a Hargitán, s láttam erdőirtást és fatelepítést is. Szóba elegyedtünk az ott élőkkel, megjegyeztem a számomra érdekes kifejezéseket, szavakat, amiket felhasználtam a novellámban. Szeretem a természetet, felfedezni idegen tájakat, megismerkedni az ott élőkkel. Sok érdekes történetet hallottam, ismertem meg. A novellám címe Csoboka. Ez egy nagyon régi magyar női név. Ezt is Székelyföldön hallottam egy ismerős nénitől, amikor Énlakán kirándultunk. A novella cselekménye röviden arról szól, hogy egy kisfiú a nagyapjánál tölti a nyári szünetet; naphosszat vele van, vele megy kihajtani az állatokat, s eközben felfedezi a környezetét és rácsodálkozik egy kis fenyőfacsoportra, s megkérdezi nagyapjától, hogy ez a kis fenyvesliget hogy került az Esztena szélére. Nagyapja válaszában elmondja, hogy ezeket a kisfiú nagyanyja ültette egy nagy fairtást követően. A nagymamát Csobokának hívták, s róla nevezték el a területet, s én pedig a novellám címének választottam a nevét - tudtuk meg Rátz Marcelltől.
A pályázatok díjazottjait a pályázatkezelő elektronikus úton értesítette, a pályázók az elismerő okleveleket és ajándékutalványaikat postán kapták kézhez.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!