A kicsik fele már jár óvodába - dr. Áldozó Tamás a járványhelyzetről


2020-06-03 15:01:07  | cikk: HuHa  | 


A kicsik fele már jár óvodába - dr. Áldozó Tamás a járványhelyzetről főképe
Erre a hétre tovább nőtt az óvodai és bölcsődei ellátás iránti igény, a karanténban lévő személyek nagy többsége külföldi tartózkodásból érkezett haza, bőséges a védőfelszerelés-ellátottsága az intézményeknek - közölte mai járványügyi sajtótájékoztatóján dr. Áldozó Tamás polgármester.

Elmondta, a veszélyhelyzet elrendelése óta 190 karanténba helyezésről hozott határozatot a hatóság, ebből 163 már nincs érvényben. A legfrissebb adatok szerint ma 27 személy van karanténban Pápán, valamennyien járványügyi megfigyelés alatt állnak, járványügyi zárlat nincs érvényben. A karanténban lévők többsége (24 fő) azért került karanténba, mert külföldről tértek haza, ez pedig automatikusan magával hozza a járványügyi megfigyelést. A polgármester emlékeztetett, múlt héten 19 volt a karanténba helyezett személyek száma.
-Akár azt is mondhatjuk, hogy a megnyíló határok és a nemzetközi kapcsolatok éledése növeli a karanténba helyezettek számát, nem pedig a koronavírus-járvánnyal összefüggő események - közölte.

Míg múlt héten 124 gyermek számára biztosított ellátást a város három bölcsődéje, addig ezen a héten már 170 fős a létszám az intézményekben, vagyis a bölcsődések közel 75 százaléka számára már kérnek ellátást a szülők - tájékoztatott a polgármester. Hasonlóan nagyléptékű az emelkedés az óvodákban is, egy héttel ezelőtt 296 gyermek ment oviba, ezen a héten már 404 kicsit fogadott a Pápai Városi Óvodák kilenc tagintézménye, ez pedig megközelítőleg 50 százalékos kihasználtságot jelent. A katolikus és református óvodák létszámával együtt ez a szám meghaladja az ötszázat.
-Ez azt is jelenti, hogy az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, a szülők dolgoznak - mondta.
Több hónapra elegendő védőfelszerelés van az intézményeknél

A védőfelszerelésekkel való ellátottsággal kapcsolatban arról tájékoztatott, az Egyesített Szociális Intézményben a múlt héten saját eszközbeszerzés nem történt, a központi ellátmányból 4200 arcmaszkot és 1200 gumikesztyűt kapott a négy idősotthon és a hajléktalanszálló. Dr. Áldozó Tamás arról is szólt, az ESZI intézményvezetője arról tájékoztatta, hogy a március 8-a óta tartó kijárási tilalom és látogatási tilalom egyre inkább megviseli az idősotthonokban élőket, hozzátartozóikat és az intézmény munkatársait is.
-Szeretnénk megköszönni mindenkinek a türelmét és az együttműködését ebben a nehéz időszakban! Pontosan még nem tudjuk, meddig tart a jelenlegi korlátozás, néhány hétig még biztosan érvényben marad - fogalmazott, további türelmet, támogatást és segítséget kérve minden érintettől.

Az Egészségügyi Alapellátási Intézetben sem volt szükség újabb készletek beszerzésére, hiszen a rendelkezésre álló védőeszközök körülbelül két hónapra elegendőek egy esetleges megújuló járványügyi helyzetben is - adta hírül a városvezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy a háziorvosi ellátás továbbra is a miniszteri rendelkezéseknek megfelelően történik, vagyis telefonon kell jelentkezni az orvosnál, a rendelőkben 1 óra alatt maximum 4 beteget fogadhatnak. Az is fontos, hogy mindenki a kapott időpontban keresse fel az orvosát, elkerülendő a várószobákban való tömeget. A polgármester bízik abban, hogy a telefonos bejelentkezés és az időpontra érkezés a járványhelyzet elmúltával is megmarad. A fogorvosi ellátások rendje visszaállt a veszélyhelyzet előttire - tudtuk meg -, a 3. és 5. számú fogorvosi körzet nyugdíjas doktorai (dr. Döbrönte József és dr. Böröczky Zoltán) azonban nem állnak vissza dolgozni a veszélyhelyzet elmúltával sem, körzeteikben helyettesítéssel biztosítják az ellátást.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!