Barokk élmények, vizes kalandok - újra nyitva a kastély és a strand


2020-05-30 20:45:31  | cikk: HuHa  | 


Barokk élmények, vizes kalandok - újra nyitva a kastély és a strand főképe
Több mint két és fél hónapig volt zárva az Esterházy-kastély és a Várkertfürdő a látogatók előtt, ma azonban mindkét helyen megnyitották a kapukat a vendégek előtt. Mit ismeretes, a fürdő március 16-án zárt be a koronavírus-járvány miatt, a kastély pedig március 17-től nem fogadta a látogatókat, ma reggeltől azonban ismét mindkét helyen örömmel üdvözölték a kikapcsolódni vágyó vendégeket. Hírportálunk kora délután látogatott el a két helyszínre.
Már az első nap többen válaszották az Esterházy-kastélyt hétvégi programnak

15 óra körül a kastélykapu előtt fiatalok nézelődtek, az udvarban egy esküvői pár fotózkodott, egy hattagú társaság pedig éppen az épület felé sétált. Őket szólítottuk meg.
-Körülbelül két évvel ezelőtt jártunk itt először, teljesen véletlenül kerültünk Pápára. Akkor néztük meg a kastélyt, benne a Dalí kiállítást és Pápa híres szülöttjének színekkel kapcsolatos tárlatát. Nagyon tetszett az épület és a kiállítások, ezért úgy döntöttünk, újra eljövünk ide - mesélte Szeles Gábor, aki Budapestről látogatott városunkba családjával. Ezúttal is megtekintették a Nemcsics tárlatot, hiszen mint mondták, nagyon tetszett első alkalommal és úgy érezték, újra látniuk kell. A budapesti család az elmúlt hónapokban csak kisebb kirándulásokat tett, betartva a korlátozó intézkedéseket, első hosszabb útjuk pedig Pápára vezetett.
-Már két évvel ezelőtt is nagyon tetszett a kastély, ez a felújított épület gyönyörű, a kiállítás és a helyszín csodálatos - mondta a családfő.
A Szeles család Budapestről érkezett, nem először jártak a kastélyban
 
A látogatóközpontnak nem ők voltak az első vendégei az első napon - tudtuk meg Boros Katalintól, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Már délelőttől voltak látogatóik és minden szolgáltatásukra volt igény. Volt barokk ruhás fotózás, folyamatosan indultak a tárlatvezetések, volt érdeklődés a Dürer kiállítás iránt is, estére pedig egy esküvőre is készültek.
-Jól döntöttünk, hogy kinyitottuk a kastélyt és az első látogatók már meg is érkeztek, az ország minden területéről jöttek hozzánk. Azt látjuk, az emberek nagyon várták, hogy kimozdulhassanak, nálunk pedig minden adott ahhoz, hogy ezt biztonságos körülmények között megtehessék - mondta el érdeklődésünkre.
A Dürer kiállítás iránt is volt érdeklődés

A kastély gondosan ügyel a biztonságra, a tágas terek lehetővé teszik a szociális távolságtartást, érkezéskor felkínálják a fertőtlenítőszeres kézmosást és a vendégek maszkban vesznek részt a programokon. Ettől akkor tekintenek el, ha egy háztartásból érkezőket fogadnak, vagy ha csak egy pár, vagy család vesz részt valamelyik programon. Mivel a kastély munkatársainak az a feladata, hogy meséljenek a vendégeknek, ők nem viselnek maszkot, a tapasztalatok szerint azonban a vendégek együttműködőek és gond nélkül tartják a másfél méteres távolságot.
Boros Katalin úgy érzi, sikeres volt az elmúlt hónapok munkája, bár akkor csak virtuálisan tudták fogadni a látogatókat

Boros Katalintól megtudtuk azt is, már ma voltak visszatérő vendégeik, de olyanok is, akik első alkalommal jártak Pápán és örömmel fogadták, hogy nyitva van a látogatóközpont. Az ügyvezető úgy fogalmazott, eredményes volt az elmúlt hónapok munkája, amikor a közösségi oldalakon tartották a kapcsolatot a vendégekkel, így már hetekkel ezelőtt megindult az érdeklődés a kastélynyitás iránt.
Nem kedvezett az időjárás a strandolásnak

A Várkertfürdőnek nem volt ekkora szerencséje a mai nappal, hiszen az időjárás nem fogadta kegyeibe a strand megnyitását, így csak remélni lehetett, hogy néhány vendég a szeles, változóan borús, hűvös idő ellenére is a fürdőzést választja kikapcsolódásnak. Ennek ellenére már a reggel 7 és 9 óra közötti időre meghirdetett úszási lehetőséggel is többen éltek, napközben pedig kisgyermekes családok, baráti társaságok is érkeztek, de voltak vendégei a konditeremnek is.
A Princz családot nem zavarta a rossz idő, mint mondták, nagyon várták, hogy újra vízben lehessenek

16 óra tájban már sötét fellegek gyülekeztek az égbolton, a hőmérséklet tovább csökkent, a legelszántabbakat azonban ez sem térítette el a fürdőzéstől. Ekkor érkezett a Várkertfürdő strandjára a Princz család, akik Hatvanban élnek. Princz Istvánné elmesélte, a veje pápai, így többször is jönnek ide, a fürdőlátogatást pedig soha nem hagyják ki, ha itt járnak.
-Nagyon szeretjük ezt a strandot, gyakran járunk ide - mesélte lelkesen, hozzátéve, ők nagyon sportos család, rendszeresen futnak, kerékpároznak és úsznak, a család tizenéves fiútagjai pedig vízilabdáznak. Ezt igazolandó, a srácok a hűvös idő ellenére azonnal a medencébe vetették magukat és vígan játszani kezdtek.
-Most nem számít az időjárás, már nagyon hiányzott a víz, két hónapja nem voltunk vízben, nem hódolhattunk kedvenc sportunknak, az úszásnak. Az úszáshoz pedig nem kell jó idő, csak víz - mondta mosolyogva. Azt is elárulta, a korlátozások idején is rendszeres sportoltak, bicikliztek és futottak a Zagyva gátján, melyet sportolási célra alakítottak ki. A Várkertfürdő egyébként az egyik kedvencük, szeretik a tágas strandot, de a beltéri medencéket is szívesen használják. Erre most ugyan még nem volt lehetőség, de a strand nagymedencéje éppen megfelelő volt az úszáshoz, vízilabdázáshoz.
Hívogató látvány a kiúszó medence, már csak jó idő kell

A fürdő 20 órakor zárta kapuit, Nagy Zsolt vezérigazgatótól azt a tájékoztatást kaptuk, 66 vendégük volt ma, volt, aki reggel úszni érkezett, volt, aki a fitness teremben sportolt és voltak strandolók is. A biztonsági intézkedéseket mindenki elfogadta, igaz, a létszám miatt nem volt nehéz betartani ezeket. S bár a pünkösdi hétvége következő napjaira sem ígérkezik a mainál sokkal jobb idő - sőt csapadék is ígérkezik -, ők várják és szeretettel fogadják a vendégeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!