7 milliárd forint


2020-05-28 17:35:05  | cikk: HuHa  | 


7 milliárd forint főképe
Eddig közel 7 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, illetve áll kivitelezés alatt az önkormányzat által elnyert TOP-os pályázatokból. Ennek egy része a támogatási összeg, de jelentős forrásokat tett hozzá a projektekhez a város, hogy a pályázatban megfogalmazott műszaki tartalmakat a 2016 óta bekövetkezett iparági árváltozások ellenére is megvalósítsa. Mint ismeretes, az önkormányzat 17 pályázata kapott pozitív elbírálást, ebből az úgynevezett paktum projektet nem önállóan, hanem a Veszprém Megyei Kormányhivatallal konzorciumi partnerségben viszi véghez a város, így 16 önálló beruházásról beszélhetünk.
Ezek pénzügyi vonatkozásairól kérdeztük dr. Áldozó Tamás polgármestert, aki emlékeztetett, 9 milliárd 336 millió forint összegű támogatást nyert el a város a TOP keretében, ha ebből levonjuk a paktum projektet, akkor a 16 projekthez 8 milliárd 436 millió forint támogatási összeg párosul.
-Ez körülbelül 12 milliárd forint értékű fejlesztést jelent az iparági infláció és az egyes projekteknél megváltozott műszaki tartalom miatt - hangsúlyozta.
A Huszár lakótelepi orvosi rendelő készült el elsőként

A 16 projektből 4-et már befejezett és lezárt az önkormányzat, 5 a fizikai megvalósítás szakaszában van, a többinél pedig az előkészítő munkák zajlanak. Az eddig felhasznált összes támogatás a már lezárult és folyamatban lévő projektek esetében 4 milliárd 449 millió forint, ehhez 2 milliárd 437 millió forint többletforrást biztosított az önkormányzat. A következő hetekben, hónapokban ezek az összegek jelentősen emelkednek majd, hiszen több beruházás esetében lezárulnak a közbeszerzési eljárások, újabb kivitelezői szerződéseket köt az önkormányzat és újabb munkafolyamatok indulnak el.
Az egykori véradóból lett a Szent Anna Ház

-Eddig teljesen lezárult projektünk a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújítása, a Szent Anna Ház felújítása és új funkcióval megtöltése, a Napsugár bölcsőde korszerűsítése és a városi piac újjáépítése. Ezeknek a teljes bekerülési költsége 1 milliárd 204 millió forint - összegezte. A Huszár lakótelepi rendelőhöz 3 millió forint önrészt kellett biztosítani, a Szent Anna Házra fordítható 150 millió forintot 35 millióval kellett kiegészíteni, a Napsugár Bölcsődére elnyert 218 millió forintos támogatási összeg fedezte a projekt megvalósításának költségét, a városi piac esetében pedig az elnyert 500 millió forinthoz 238 millió saját forrást kellett hozzátenni, vagyis a már lezárt beruházások többletforrás igénye megközelíti a 276 millió forintot.
21. századi piaca lett a városnak

-A Huszár lakótelepi rendelő felújítása olyan régen volt, hogy szinte már nem is emlékszünk rá - mosolygott - azt gondolom, hogy a Szent Anna Házból egy szép, sok pápai családot szolgáló épületet tudtunk létrehozni az Anna téren, a piac esetében pedig azt mondhatjuk, hogy egy olyan figyelemre méltó vásárcsarnokunk lett, ami több település elismerését is elnyerte.
A Napsugár Bölcsőde megújult és egy csoportszobával bővült

Jelenleg 5 beruházás tart a fizikai megvalósítás szakaszában: a barnamezős projekt, az ipari park fejlesztését célzó beruházás, a közlekedésfejlesztési projekt, a középületek energetikai fejlesztése és a Zöld Város I. projekt. Ezek közül az ipari park és az energetika teljes költségigénye ismert, a többi esetében még vannak olyan munkafolyamatok, melyek közbeszerzése nem zárult le, így a teljes bekerülési összeg sem ismert.
-A Zöld Város I. kivitelezését megkezdtük, hiszen a Várdombot, a szabadtéri színpad környékét, vagyis a Tapolca és az Esterházy-kastély közötti terület már befejeztük. Eddig 200 millió forintot kicsivel meghaladó összeget költöttünk el az elnyert 1 milliárdból. Van tehát 800 millió forintunk még a Várkert többi részének rehabilitációjára, de azt gondolom, ez az összeg nem lesz elég és kell hozzátenni saját forrást.
A Zöld Város I. projekt keretében készült el az új szabadtéri színpad

A közlekedésfejlesztési pályázatunkból több elem már megvalósult, illetve most van kivitelezés alatt. Elkészültek a gyalogos-átkelőhelyek, a körforgalom a Téglagyári-Várkert-Szent István-Győri út csomópontjában, és elkészült a Győri úti kerékpárút is. Most kezdődött meg a két településkapu építése és az Erkel-Somlai út kereszteződésében a lámpás forgalomirányítás, a repülőtérre vezető kerékpárút építése pedig még előttünk áll. Ez utóbbira is kiírtuk a közbeszerzési felhívást és várjuk az ajánlatokat. Reméljük, most lesznek érvényes ajánlatok, mert ez azért nem épülhetett meg eddig, mert nem volt érvényes ajánlatunk - ismertette dr. Áldozó Tamás. A már elvégzett és folyamatban lévő beruházási elemekre az 500 millió forintos támogatási keretből 457 milliót már elköltött a város, így a kerékpárút megépítéséhez valószínűleg szükség lesz saját forrás biztosítására. A városvezető hangsúlyozta, az eddig elkészült elemek minden igényt kielégítenek, az új körforgalom már beépült a közlekedési infrastruktúrába, a Győri úti kerékpárút pedig összehasonlíthatatlanul jobb minőséget jelent, mint a korábbi.
Az új körforgalom múlt év őszén épült

A barnamezős beruházás a legnagyobb TOP-os projektje a városnak, erre 1 milliárd 758 millió forintot nyert el az önkormányzat, de a beruházás összköltsége már most meghaladja a 3 milliárd forintot.
-Eddig közel 1,4 milliárd forint a többletforrás igény, ez nagyon jelentős összeg. Egyelőre tudjuk biztosítani a fedezetet erre és a következő projektekre is, de ha ilyen jelentős lesz a többletforrás igény, akkor a város tartalékai előbb-utóbb elfogynak - magyarázta, hozzátéve a barnamezős beruházás eszközbeszerzési költsége még nem ismert, ez a becslések szerint 150-250 millió forint között várható.
Atlétikai sportcentrum, közpark és kutyafuttató épül a barnamezős beruházás keretében

Két folyamatban lévő beruházás esetében már ismert a teljes projektméret, ez az ipari parki útépítés, mely a Juhar utcát és a Kopja utcát érinti, valamint az energetikai projekt, melynek utolsó helyszínén folyik még munka.
-Az ipari parki beruházáshoz 800 millió forintot nyertünk el, ennek a bekerülési költsége 1 milliárd 206 millió forint, tehát 406 milliót kell biztosítanunk, az energetikai projektnél pedig az elnyert 300 millió forinthoz képest most 663 milliónál tartunk. Az energetikai beruházásoknál egyébként általános gond, hogy mindenütt jelentős többletforrásokkal valósíthatók meg, ez vélhetően valamilyen rendszerprobléma, hiszen kizárt, hogy minden település csak ilyen többletforrás igényű pályázatot állított volna össze.
Az ipari parkban a Kopja utca egy új, a 83-asra kivezető szakasszal bővül

Összességében tehát a folyamatban lévő és már befejezett projektek többletforrás igénye meghaladja a 2 milliárd 400 millió forintot, ezt részben saját forrásból biztosítja az önkormányzat, az előző évek gazdálkodásának köszönhető megtakarításokból, részben pedig a hitelkeret felhasználásából.
-Van egy másik út is, hiszen a többletforrás igényünket jeleztük az irányító hatóságnak és az elméleti lehetősége megvan annak, hogy akár ennek a többletforrásnak az egészét megkapjuk - mondta. A város eddig 2 milliárd 23 millió forint többletforrásra tudott igényt benyújtani a különböző pályázatok esetében. Az ipari parknál 406 millió forintra, az energetikánál 230 millióra, a barnamezős beruházásnál közel 1,4 milliárd forintra nyújtott be igényt az önkormányzat.
Öt középület gazdaságosabb üzemeltetését eredményezi az energetikai projekt

Az említett kilenc projekten túli nyertes pályázatok esetében is van már előrehaladás, ezeknél jellemzően az előkészítő munkák zajlanak. A most folyó beruházások közül az energetikai lesz a következő, ami elkészül, de a többi is látványosan halad előre. Dr. Áldozó Tamás polgármester rendszeresen körbejárja a várost és figyeli a munkálatokat és erre biztat minden érdeklődő pápait is, hiszen a város több pontján zajlanak olyan fejlesztések, melyek nagyon jelentős változásokat eredményeznek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!