Új eljárásrend a pápai kórházban


2020-05-27 14:09:54  | cikk: hp  | 


Új eljárásrend a pápai kórházban főképe
Dr. Kásler Miklós miniszter az Operatív Törzzsel egyetértésben május 4-től engedélyezte az egészségügyi ellátások újraindítását. Mindezek alapja a megbetegedések számának stagnálása, illetve minimális növekedése. Ezen új ellátásról, szabályokról dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója beszélt a sajtó képviselőinek.

-Szükség volt az intézkedés bevezetésére az egészségügyi ellátások újraindításának tekintetében, ugyanis az elmúlt két hónapban nagyon szűk palettán tudták az ellátást elvégezni, s elég nagy ellátási igény fogalmazódott meg. Az újraindításánál mindenképpen figyelembe kellett venni, hogy a COVID-19 fertőzés vonatkozásában a lehető legkisebb veszéllyel járó beavatkozások kerüljenek elvégzésre, illetve az egészségi állapot megőrzésének érdekében- a tartós egészségkárosodást megakadályozva-, az elvégzendő beavatkozások legyenek az elsődlegesek. Célunk a járó beteg ellátás biztosítsa, a rendelések fokozatos visszaállításával, oly módon, hogy a telefonon történő konzultáció szükségessége az ellátás rendszerébe fennmaradjon. Május 18-tól lehet elmondani, hogy minden rendelésünk a betegek rendelkezésére áll. Mindenkinek új időpontot kell kérni a vizsgálatokhoz, mivel az előzőleg megkértek törlésre kerültek. Továbbra is az orvos-beteg telefonos megbeszélését fogjuk előtérbe helyezni, s amennyiben a telefonos konzultáció nem hoz kellő eredményt, s nem tudunk kellő tanácsot adni, akkor mi adunk vizsgálati időpontot. Ahogy telt az idő, ezt felül kellett véleményeznünk, s minden szakrendelés vezető doktorával leülve kialakítottunk egy új eljárás rendet, mi szerint vannak olyan szakrendelések, amelyek igénylik a telefonos vizsgálatkérési időpontot, s van olyan is, amelyik átállt a kartonozón keresztüli időpont adásra. Szakrendeléseink kizárólag előjegyzés alapján vehetőek igénybe - mondta dr. Töreki-Vörös Ibolya, aki hangsúlyozta, kérik a betegeket, hogy első körben telefonon keressék a szakrendeléseket, s mindenkinek új időpontot kell kérni a vizsgálatokhoz, mivel az előzőleg megkértek törlésre kerültek.
Érkezéskor mindenki átesik egy kérdéssorozaton és egy testhőmérséklet mérésen

A főigazgatótól megtudtuk, a rendeléseknél fokozottan oda kell figyelniük a járványügyi szabályok betartására, vagyis az intézménybe való beérkezéskor mindenki átesik egy kérdéssorozaton és egy testhőmérséklet mérésen, ami gyakorlatilag megpróbálja kiszűrni a vírusbetegség lehetőségét és gyanú esetén már a belépést sem engedélyezik az intézménybe. Az orr-szájmaszk viselete kötelező, aki nem visz magával, annak adnak a belépéskor.

-Kérjük pácienseinket, a vizsgálatra érkezőket, hogy 10-15 perccel előbb érkezzenek, így megtörténik a szűrővizsgálat, s biztonsággal odaér az adott szakrendelésre. Ha sokkal előbb érkezik, akkor kint kell várakozni az intézmény előtt - tudtuk meg.

A főigazgató szólt arról is, hogy vannak olyan magas kockázatú beavatkozások, amelyekhez a Szakmai Kollégiumok Tagozatainak javaslata alapján a kezelő orvos dönti el, hogy szükséges-e a PCR vizsgálat elvégzése. Amennyiben igen, a mintavételhez külön vizsgálót alakítottak ki, mely előjegyzés alapján működik.

Az aktív fekvőbeteg ellátó osztályainak műtétes, valamint gyógyító munkájukat kellő körültekintés mellett végzik.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya elmondta, az elmúlt időszak próbára tette az egészségügyben dolgozókat.

-Nagyon példaértékű volt az elmúlt időszak munkája, ahogy tette mindenki a dolgát. Felelősségteljesen tudtak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, s elfogadták, ami ezzel a helyzettel jár - hangsúlyozta a főigazgató, majd köszönetet mondott az alapellátási intézet és a szociális intézmény munkatársainak is, akikkel nagyon jól tudnak együtt dolgozni.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya háláját fejezte ki az adományozóknak, akik védőfelszereléssel, maszkokkal, kesztyűkkel, légtér-fertőtlenítőkkel, ózongenerátorral, pénzadománnyal segítették a munkát, de kaptak élelmiszer, üdítő, ásványvíz és melegétel felajánlást is a rendkívüli időszakban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!