Településkapuk és lámpás kereszteződés


2020-05-20 21:32:45  | cikk: HuHa  | 


Településkapuk és lámpás kereszteződés főképe
A hét elején újabb projektelemek megépítéséhez kapta meg a kivitelező a munkaterületet a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című európai uniós projekt keretében: kezdődik a két településkapu, valamint a lámpás kereszteződés építése.
A Somlai út bevezető szakaszán már kijelölték a munkaterületet

Dr. Áldozó Tamás emlékeztetett, a közlekedésfejlesztési projekt tizenhárom beavatkozási helyszínt érint, a város öt pontján már megépültek az új gyalogos-átkelőhelyek, elkészült a körforgalom a Várkert-Téglagyári-Szent István-Győri út csomópontjában, újjáépült a Győri úti kerékpárút. Most újabb három helyszínen indulhatott meg a munka, hiszen a következő hónapokban elkészül a településkapu a Somlai út bevezető szakaszán és Borsosgyőrön, valamint lámpás kereszteződéssé alakítják a Somlai-Bocsor-Erkel utcai csomópontot. Ezen túl pedig még új kerékpárút épül a Téglagyári úttól a Bázisrepülőtérig a projekt keretében.
-Ezek a projektelemek jogos igényekre adnak választ, hiszen minden része ennek a projektnek nagyon indokolt volt - fogalmazta meg a városvezető a Somlai úti helyszínen, ahol a kivitelező már megkezdte a munkát. Felidézte azt is, a most megkezdett munkának már egy éve el kellett volna készülnie, sajnos eddig nem volt megfelelő számú pályázó a munkákra, ezért meg kellett ismételni a közbeszerzési eljárást.
Dr. Áldozó Tamás és Rádi Róbert az építkezés helyszínén

Most a Somlai út bevezető szakaszára vonult fel a kivitelező, már kihelyezték a terelőbójákat, a sebességkorlátozó táblákat, megkezdődött a padkázás és az érintett árokszakasz rendezése. A településkapu kialakítása 70 méter hosszú területet vesz igénybe az útpályán, az út síkjából kiemelkedő forgalomlassító szigetet a félpályánál építik meg, a városba vezető útpályát pedig ezen a szakaszon kibővítik, hogy a félpálya szélessége megmaradjon, ugyanakkor a kialakuló ív lassításra késztesse a járműveket - tudtuk meg Rádi Róberttől, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől. Kiemelte, a forgalomtechnikai létesítmény fontos közlekedésbiztonsági elem, melynek célja, hogy a városba érkező járművek nagy sebességgel ne hajtsanak be a belterületre.
Borsosgyőr határában is felvonult a kivitelező

Az ügyvezető arra figyelmeztetett, az építkezés miatt a következő időszakban forgalomkorlátozásra, félpályás útlezárásra kell számítani, már csak azért is, mert hamarosan a Somlai-Bocsor-Erkel utca kereszteződésében megkezdődik a lámpás forgalomirányítás kialakítása is, ami szintén korlátozásokkal jár átmenetileg.
A Somlai úti felvonulással egyidejűleg Borsosgyőr Celldömölk felőli végén is elvégezték az előkészítő munkákat. A korlátozó táblákat ott is kihelyezték és az út menti árok kitisztítása is megtörtént.

A most megkezdett munkák értéke 106 millió forint, ezzel a közlekedésfejlesztési projekt megvalósítására elnyert 500 millió forintból már 457 milliót felhasznált a város, így valószínűleg a még hátralévő kerékpárút építéséhez saját forrást kell majd igénybe venni.
Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a közlekedésbiztonságot erősítő projektek nagyon fontosak, ezért nemcsak egy, hanem két pályázati lehetőséget is kihasználtak, mindkettő sikeres volt, így a most zajló közlekedés I-es projekt mellett még egy közlekedési beruházást valósíthat meg az önkormányzat ebben az uniós ciklusban. A városvezető arra számít, hogy a következő európai uniós időszakban is lesz lehetőség közlekedésfejlesztési pályázatok benyújtására és külső források bevonásával folytathatják a munkát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!