Készül a tómeder a Schwenczel réten


2020-05-13 20:39:25  | cikk: HuHa  | 


Készül a tómeder a Schwenczel réten főképe
A vízelvezetők kialakítása és a látványtó kitűzése után a napokban már megkezdték a kivitelezők a leendő tómeder területén a föld kiemelését - ezt a munkát tekintette meg ma délelőtt dr. Áldozó Tamás polgármester Rádi Róbert ügyvezető társaságában. A rendkívül látványos és rettentő mennyiségű földmunkával járó munkafolyamat már most teljesen átalakította a korábbi, elhanyagolt terület képét, várhatóan egy hét múlva pedig már teljesen kirajzolódik a csapadékvíz-elvezetésre és közjóléti célokra épülő tó.
Dr. Áldozó Tamás és Rádi Róbert az építési terület előtt

A fejlesztéssel egy eddig elzárt terület nyílik meg az itt lakók és a város más részein élők számára, átjárható zöldfelülete lesz ez a városnak, melynek további fejlesztésére is van lehetőség - fogalmazott dr. Áldozó Tamás a bejáráson. Meglátása szerint, ha jól gazdálkodnak a területtel, az Erzsébet ligetnél jóval nagyobb, értékes zöldterülete lesz ez a településnek.
Nagy volumenű földmunkát kell elvégezni

A Schwenzel réti közpark kialakítása egy közjóléti beruházás, ugyanakkor egy másik, rendkívül fontos funkciót is ellát, hiszen a most készülő tóba folynak majd ennek a városrésznek a csapadékvizei, így az eddig megoldatlan vízelvezetési problémák megszűnnek a környező utcákban.
-Nagyon látványos az előrehaladás, én majdnem minden nap megnézem a munkát és azt mondhatom, jó ütemben haladnak az építők - mondta el a városvezető. Mint megtudtuk, az itt élők is gyakran kilátogatnak ide, hogy szemrevételezzék a munkafolyamatokat. A polgármester úgy véli, ez nagyon jó, hiszen fontos az, hogy a folyamatban lévő beruházásokat minél többen lássák, ők pedig azért tesznek meg mindent, hogy a beruházásokról ismert információkat megosszák a lakossággal, mert ezzel sok félreértés megelőzhető, ami az előző évtizedek fejlesztései esetében felmerült.
Már látszik a meder legmélyebb pontja, ez most vízben áll

Az erre járók ma a tómeder területén folyó földmunkát láthatták, a markoló folyamatosan termelte ki a földet a kijelölt területről. Ennek egy részét most deponálják és a majd az itt kialakítandó játszótér részeként egy dombocskát építenek belőle.
-A látványtó felülete 2000 négyzetméter, térfogata pedig 3400 köbméter lesz. Egy kis helyen már elérték az építők a leendő meder legmélyebb pontját, ez 2 méteren lesz a talajszint alatt, az átlagos medermélység pedig 140 centiméter lesz. A legmélyebb ponttól a part felé rézsűsen emelkedik majd a mederfenék - tájékoztatott Rádi Róbert, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője az éppen zajló munkák paramétereiről. Elmondta, a tó több helyről kapja majd a vizet, a legfontosabb, hogy a környező utcák csapadékvíz-elvezető árkaiból ide folyik majd a víz, ezzel megoldják az eddigi lefolyástalan terület vízelvezetési problémáit. Számítanak a talajvízre is és az egész terület lejtését úgy alakítják ki, hogy a parkra hulló csapadék is ebbe a mederbe jusson bele. Több csapadékvíz elvezető vezet majd a tóba, ezek lesznek a befolyó ágak és már kialakították az elvezető ágat is, ami továbbviszi a vizet a Schwenczel rétről. Délnyugati irányból 62 méter hosszú árok vezeti a vizet a tóba, a Vaszari út felől 119 méter hosszú árkot építenek, a Terv utca irányából egy 78 méteres vízelvezetőn érkezik majd a csapadék, a saroktelek irányából pedig 43 méter hosszú árkot alakítanak ki.
A kifolyó árkot már megépítették

A tó körül sétányokat építenek, játszóteret létesítenek, utcabútorokat helyeznek ki és jelentős növénytelepítés is lesz a területen.

A Schwenczel rét közparkká alakítása a barnamezős beruházás keretében készül, melynek része a Téglagyári úti sportcentrum építése és a kutyafuttató kialakítása. A Schwenczel réti munka költsége meghaladja a 273 millió forintot, ez a tervezői költségbecslésnél 10 százalékkal magasabb árat jelent, a vállalkozói díjból 67 millió forintot önerőből biztosít a város. Az építési engedélyköteles beruházási elem kivitelezési határideje december 15. - közölte hírportálunkkal a polgármester.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!