Enyhítések az alapellátásban


2020-05-13 16:14:09  | cikk: hp  | 


Enyhítések az alapellátásban főképe
2020.03.18-tól a háziorvosi rendelők ajtói zárva vannak. Az egészségügyi személyzet a rendelőkben tartózkodik a rendelési időben, így szükség esetén az ellátás biztosított a rászorulók részére. Kérjük, hogy telefonon keresse először orvosát! - tájékoztattuk olvasóinkat március 18-án. A kormány néhány, az egészségügyet érintő intézkedését azóta feloldotta vagy enyhítette, ezekről Ujváry Hajnalka, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézete intézményvezetője beszélt.
-A veszélyhelyzet kihirdetését követően elég szűkre szabottak voltak az egészségügyi ellátásban végezhető tevékenységek, köztük az alapellátásé is. Kizárólag a sürgősségi betegellátást lehetett elvégezni. Május 1-jén érkezett a miniszteri levél, amelyben a kedvező COVID-19 járványhelyzet miatt szigorú higiénés rendszabályok és lefektetett alapelvek mellett az egészségügyi ellátások újraindítását is elrendelték. Ezt több lépcsőben tervezi a minisztérium. Erre egyetlen hétvége alatt nem lehetett felkészülni, mi helyben, a Gróf Esterházy Kórházzal egyeztettünk az ő terveikkel kapcsolatban, hiszen több ponton is együtt kell működnünk. Próbáltunk összeállítani egy helyi rendet, arra vonatkozóan, hogyan is induljunk újra. Arra jutottunk a kollégákkal, hogy megpróbálunk jó megoldást találni, amely betegnek-orvosnak egyaránt kedvezhet. A miniszteri levél és az eljárásrend azt írja, hogy továbbra is a telefonos konzultációt kell előtérbe helyezni, vagyis csak akkor van lehetőség arra, hogy a beteg személyesen megjelenjen az orvosi rendelőben, ha előtte időpontot egyeztetett az orvosával. Ennek sok előnye is van, mivel az a cél, hogy a betegek ne találkozzanak egymással. Ezért nagyon fontos, s kérek mindenkit, hogy az időpontot tartsa be. A háziorvosokra vonatkozóan kiadott rendelkezés szerint egy órában maximum négy beteget fogadhat az orvos. Lehetőség szerint a beteg szájmaszkba érkezzen. Minden ellátási szinten, így az alapellátásban is első ütemben a COVID-19 átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, és a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat, vizsgálatokat kell elvégezni. - emelte ki Ujváry Hajnalka.
A védőnők egy órában maximum kettő gondozottat fogadhatnak. Egyedül (kismamák) vagy kisgyermeknél egy fő kisérővel érkezhetnek a vizsgálatokra a gondozottak. Az időpontok betartása itt is nagyon fontos, mindenki után fertőtlenítenek. Tapasztalatok szerint a védőnői szolgáltatásban kiválóan működik a rendszer.
-A fogorvosoknál nem egyszerű a helyzet. Ők is csak is kizárólag sürgősségi ellátást nyújthattak eddig, amit rendelet szabályozott, hogy mi tartozik ebbe a feladatkörbe. Az újraindítás során priolizálják az ellátást. Továbbra is elsőbbséget élveznek a sürgősségi ellátások, emellett a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően elkezdett és a krónikus fenntartó kezelések folytatása szükséges. Azoknak a pácienseket, akiknek félbemaradt a kezelésük kiértesítik. Szeretnénk folyamatosan nyitni, ellátni mindenkit - tette hozzá, majd elmondta, továbbra is érvényes, hogy a 65 év feletti és krónikus betegségben szenvedő fogorvosoknak nem kötelező az ellátásban részt venni, így továbbra is négy fogorvos látja el Pápa város lakosságát, dr. Lázár Zsuzsanna (rendelőintézet), dr. Nagy Olivér (Dentál Centrum), dr. Kovács Áron (dr. Glied-Berke Fogászat) és dr. Zsegraics Gábor (DentaLive Bt.). Ujváry Hajnalka arra kért mindenkit, hogy továbbra is telefonon jelentkezzen be és pontosan érkezzen a megbeszélt időpontra. Tekintettel arra, hogy most egyszerre ténylegesen egy beteggel lehet foglalkozni (kikérdezés, vizsgálat, fájdalomcsillapító hatása, ellátás, fertőtlenítés, szellőztetés), így az egy betegre jutó időtartam jelentősen meghosszabbodik. A pácienseket mindig kikérdezik, COVID-19 gyanú esetén aerosol képződéssel járó kezelés nem végezhető. Bizonyos beavatkozások előtt a fogorvos dönt a PCR szűrésről, melyet a helyi kórház SBO-ján kialakított COVID vizsgálójában vesznek le, melyre a kartonozóban kérhető időpont. A közfinanszírozott ellátást igénybe vevő pácienseknél ez a vizsgálat ingyenes.
-A fogorvosok és asszisztenseik továbbra is teljes védőfelszerelésben várják a betegeket. A kezeléseket követően fertőtlenítik és kiszellőzetik a rendelőt. Több fogorvos is jelezte, hogy légfertőtlenítő gépet szerzett be vagy folyamatban van ezek beszerzése -árulta el az intézményvezető. Mindezek nem csak a dolgozók, hanem a betegek egészségének védelmében is történik.
Ujváry Hajnalka elmondta, a héten befejeződik a H-UNCOVER elnevezésű epidemiológiai kutatásból álló, az ország négy orvosi egyetemének támogatásával zajló felmérés. Ebben a 14 év feletti lakosság COVID-19 átfertőzöttségét vizsgálják. A KSH által kiválasztott személyeket tesztelik. Az eddig feldolgozott minták 0,6 százaléka pozitív. Eddig úgy tűnik meglehetősen alacsony a lakossági átfertőződés aránya. Az ország nyitási stratégiáját is meghatározhatja ez az alacsony szám, viszont ezzel arányosan a fogékonyak magas száma óvatosságra int. Várható, hogy hamarosan visszaállhat az alapellátás eredeti rendje.
A központi ügyeleten már használható a szenzoros kézfertőtlenítő

Az intézményvezető hozzáfűzte, hogy a nemrégiben megvásárolt szenzoros kézfertőtlenítő készülékek megérkeztek, egyet az ügyeleten már fel is szerelték. Ez biztonságot nyújt a betegnek és az orvosoknak, asszisztensnek egyaránt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!