Szentmise a szabadban


2020-05-10 12:47:03  | cikk: hp  | 


Szentmise a szabadban főképe
Március 21-én tartották az utolsó nyilvános szentmisét a járványügyi korlátozások miatt. A plébánosok azóta a hívek részvétele nélkül celebrálták a szentmiséket, melyeket a rádión vagy az interneten keresztül követhettek az érdeklődők.
A járványügyi korlátozások részleges feloldásáról kiadott főpásztori rendelkezés alapján a veszprémi érsek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia határozatával összhangban arról határozott, hogy a vasárnapi szentmisék a hívek részvételével megtarthatóak május 10-től, de csak a szabadban, és kizárólag 65 éven aluliak részvételével. A szabadtéri szentmiséken a hívek kötelesek lesznek megtartani egymástól a 2 méter távolságot, az egy háztartásban élők kivételével.
Ma reggel 9 órakor a Szent Benedek Plébánia udvarára várták a híveket.
A bejáratnál kezet fertőtlenítettek a hívek

Szijártó László plébános elmondta, életünkhöz hozzátarozik a munka mellett az ünneplés is, s a keresztény emberek számára az is, hogy vasárnapot méltó módon ünnepeljék, vagyis szentmisére menjenek.
-A kisebb templomokban, mint a tókerti, nem lehet még szentmisét tartani. A közösségi élmény és az egymással való találkozás emiatt elmaradt, ami sok embernek nehéz keresztet jelentett. A hívek már többször kérdeztek, hogy mikor lesznek újra nyilvánosak a szentmisék, mert azért a rádióban hallgatva nem ugyanolyan az élmény, mint személyesen részt venni. Ahogy változott a járványügyi helyzet, így lehetővé vált, hogy szabadtérben megtartsuk a misét. Óvatosnak kell még lennünk, vigyáznunk kell, ezért még csak a 65 év alattiak jöhetnek a vasárnapi misékre, mindenki csak arcmaszkban, megtartva a biztonságos távolságot egymástól - emelte ki az atya, aki hozzátette, hétköznapokon hétfő kivételével a szentmise reggel 8 órakor kezdődik a templomban. A védőmaszk és a kézfertőtlenítő használata akkor is kötelező, a templomban ezeken a napokon csak a kijelölt helyen szabad ülniük a híveknek. A plébános hangsúlyozta, a járványhelyzetben az emberi kapcsolatok felerősödtek, az odafigyelés, az egymás iránti felelősség.
A hívek mindannyian szájmaszkot viseltek a szentmise alatt

-Amikor a járványhelyzet elkezdődött, akkor az utolsó szombati esti szentmisén elmondtam, hogy remélem, hamar túlleszünk ezen az állapoton, s minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Aztán utána rájöttem arra, hogy nem lenne jó, ha minden a régi kerékvágásba visszatérne, hiszen a jó Isten ezzel a járvánnyal valószínűleg a „fejünkre koppintott”. Nagyon sok mindent végeztünk, dolgoztunk, csináltuk a kötelességünket, s emiatt többször is a lényeg maradt ki az életünkből, a türelem a másik iránt, a jó szándék, a segítőkészség. Azt gondolom, ez a karantén helyzet kicsit jobban összehozta a családokat, rokonokat, hiszen mindenki rá volt kényszerítve arra, hogy több időt töltsön a szerettével, mivel kijárási korlátozás volt érvényben. A nagyszülőkre, az idősekre, az egyedül élőkre nagyobb figyelmet fordítottunk, s remélem, a járvány levonulása után is így marad - emelte ki az atya, majd mindenkinek köszönetét fejezte ki, akik a járványhelyzetben önkéntesen segítséget nyújtottak, s további jó egészséget kívánt mindenkinek.
A koranyári időjárást idéző vasárnap reggelen a madárcsicsergéssel, enyhe szellővel kísért szentmiséről lélekben feltöltődővel tértek haza a hívek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!