Virágos közterületek, kijavított úthibák


2020-05-08 15:27:20  | cikk: HuHa  | 


Virágos közterületek, kijavított úthibák főképe
A hét elején a Városgondnokság megkezdte az egynyári virágok ültetését a közterületi ágyásokba. Az elmúlt napokban már beültették a Fő téri, Március 15. téri, Böröczky dombi ágyásokat, de friss virágok díszítik a Csóka körforgalmat és a Gróf úti csomópontot is. Ma a Városi Sportcsarnok előtti területen dolgoztak a Városgondnokság munkatársai.

Bakó István intézményvezetőtől megtudtuk, az idei évben 21 ezer darab egynyári virágot vásároltak, ezekből az első szállítmány érkezett meg, aminek az elültetésével hamarosan végeznek is, hiszen naponta ezer növényke kerül a földbe a hét dolgozó munkája eredményeként. Három különböző színű vinka, kakastaréj, háromszínű begónia, napvirág és kétféle vízvirág - ezeket a fajtákat választották idén a szakemberek a város díszítésére.
Kétféle vízvirágot ültettek

-Négy-öt féle virágban gondolkodunk minden évben a széles választékból, a korábbi tapasztalatokat vesszük figyelembe, azok helyett, amik a talajviszonyok miatt nem voltak sikeresek az elmúlt évben, másokat választunk, így minden évben a két leggyengébb helyett újjal próbálkozunk. Ilyen például a vízvirág, melyből idén 2200 darabot ültettünk a Fő térre - mondta el érdeklődésünkre az igazgató.

A munkát a jövő héten folytatják, akkor érkezik az újabb szállítmány, ezekből a JMSZK körüli ágyásokat, a Vásár utcai területet és a Kálvária temetőnél lévő virágos felületeket ültetik be, ezeken túl pedig a város különböző pontjain kialakított kisebb virágágyásokat szépítik meg egynyári növényekkel. A munkálatokkal várhatóan a hónap végéig végeznek.

Bakó István elmondta, már a Fő téri virágoszlopokat is kihelyezték és feltöltötték földdel, az ülepedést követően a jövő héten kezdik meg az ültetést. Az idén nem egyfajta virágok kerülnek ezekbe: futómuskátlit, futópetúniát, begóniát és batátát terveztek ültetni, ami várhatóan egy érdekes, színpompás kompozíciót alkot.
Bakó István intézményvezetőtől megtudtuk, az idei évben 21 ezer darab egynyári virágot vásároltak

-Az idei évben 2 millió forintot meghaladó összeget költöttünk nyári virágokra - közölte, felidézve, a néhány évvel ezelőtt megkezdett virágosítási koncepció eredményei már jól láthatók, az évelők, talajtakarók, örökzöldek legtöbb helyen szépen megerősödtek és díszévé lettek a közterületeknek. Ezeket a növénycsoportosulásokat egészítik ki a sorba ültetett egynyári virágokkal. Mint mondta, míg négy évvel ezelőtt 34 ezer egynyári virágot ültettek, addig ma már csak 21 ezret, a virágos hatás mégsem romlott, s a lakossági visszajelzések is pozitívak a város virágosításáról.

A növényesítéssel együtt a fűnyírás is megkezdődött városszerte, a Városgondnokság munkatársai egyszer már körbe is értek a füves területeken. A lakótelepeken már kétszer is lenyírták a füvet, és jövő hét elejére végeznek teljesen a második körös nyírással. Ezt a munkát három önjáró fűnyírótraktorral, három fűnyíróval, nyolc háti fűkaszával és egy rézsűkaszával végzik.
A kátyúzási munkák is megindultak a hét elején

A Városgondnokság vezetőjétől megtudtuk, a kátyúzási munkák is megindultak a hét elején, a közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelező már több utcában kijavította a kijelölt úthibákat. 320 darab kátyút javítanak ki, összesen mintegy 1250 négyzetméter felületen a május 20-ai határidőig. Ehhez 183 tonna meleg aszfaltot használnak fel. A javításokra tavasszal 20 millió forintot költ a Városgondnokság és őszre további 10 milliót terveztek be erre a célra.

-A munka megkezdése előtt kollégáim kijelölték a javítandó úthibákat, ezeket lakossági jelzések, saját munkatársaink ellenőrzései alapján választjuk ki, figyelembe vesszük az önkormányzattól kapott jelzéseket, de a korábbi hidegaszfaltos javításokat is kicseréljük, hiszen azok szezonális eredményt hoznak - mondta. Ezzel párhuzamosan az intézmény saját munkatársaival a nem szilárdburkolatú utakat is javítja. A kevés csapadék miatt lassabban romlik a murvás utak a minősége, de feladat azért akad bőven e téren is, most például az egyéb munkák mellett a hegyeket járja a markoló.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!