REND- Íme, most van az üdvösség napja!


2010-06-16 09:23:02  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


REND- Íme, most van az üdvösség napja!  főképe
A Dunántúli Református Egyházkerület június 25-27 között rendezi meg az idén negyedik alkalommal a REND-et, azaz a Református Egyházi Napok Dunántúl elnevezésű programot. A REND-ről tartott sajtótájékoztatót tegnap a Püspöki Hivatalban Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a rendezvény házigazdája és ifjabb Márkus Mihály lelkipásztor, a szervezőbizottság tagja és Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője.

A püspök úr beszédében elmondta, kétévente rendezik meg ezt a nagyszabású református fesztivált, Győrben volt az első, aztán két évre rá Kaposváron, majd Komáromban és most Pápán. Az elsőn 3500 fő, a másodikon 4500 fő, két éve Komáromban közel 10 ezer ő vett részt a REND-en. A rendezvény célja a találkozáson és az egyház megjelentetésén túl a nyitás. Steinbach József kiemelte, az egyház és a világ összetartozik, s nem játszhatóak ki egymás ellen. A mai világban az egyháznak nyitnia kell a dunántúli emberek, Magyarország és a Kárpát-medence felé. Szerinte fontos, hogy az egyházban legyen elég bátorság nyitni azok felé, akik másként gondolkodnak, mint az egyház.

A püspök szólt a fesztivál mottójáról, vezérigéjéről is, mely a Khorintusi második levél hatodik fejezetének második verse és így hangzik: „Íme, most van az üdvösség napja.” Úgy fogalmazott, ez egy gyönyörű, de nehéz ige. Feltette a kérdést: mit jelent az üdvösség a mai ember számára? Mindenki tudja, hogy mit jelent a szó, de hogyan lehet azt megfogalmazni, megmagyarázni és kommunikálni? Steinbach József kiemelte, hangsúlyozni szeretnék ezen a találkozón, hogy az üdvösség nem csak valami túlvilági kincseket rejt, hanem nagyon is evilági és konkrét hozadékai vannak. Ha két ember találkozik és őszintén beszélget, ha egymással meg tudjuk osztani közös kincseinket, ha tudunk együtt örülni, az üdvösség tapasztalat-fogalmazott a püspök.

2012-ben Székesfehérváron lesz a REND, "Ti vagytok a Föld sója" vezérigével. A pápai találkozó célja, hogy nyissunk, és hogy hirdessük a Dunántúlon azt, hogy vagyunk, itt vagyunk, mi reformátusok és fontosak vagyunk. Szeretnénk szolgálni, jelen lenni, végezni a feladatunkat alázatos, szelíd határozottsággal. Ha már egy ember azt mondja a találkozó után, hogy jó volt, akkor már megvalósul az üdvösség - mondta Steinbach József.

 A püspök úr beszédét követően ifjabb Márkus Mihály részletesen beszélt a programokról. A REND szervezőbizottsága a helyszín választásánál is a nyitottságot szerette volna hangsúlyozni, így az a pápai Várkertre esett. 8 helyszínen, 80 rendezvénnyel több, mint 8000 résztvevőt várnak a szervezők. A három nap alatt teológiai, mégis közérthető előadásokkal, istentiszteletekkel, lelki alkalmakkal, fórumokkal, igényes könnyűzenei és komolyzenei koncertekkel várják az érdeklődőket. 34 kórus fog fellépni a színpadon, érkeznek a Felvidékről és a Délvidékről is. Mintegy 180 lelkészi szolgálattevő és több mint 200 segítő vesz részt a REND-en. Az előadásokon beszélnek az egyházi és világi vezetők, püspökök, államtitkárok és Pápa város polgármestere is. Név szerint a Római Katolikus Egyház képviseletében Márfi Gyula érsek, az evangélikus egyház képviseletében pedig Gáncs Péter püspök, emellett három nem lelkészi, magas pozícióban lévő ember, dr. Kovács Zoltán polgármester és két államtitkár, Balogh Zoltán és Szászfalvi László lesz Steinbach József vendége. Fantasztikus koncertek: Pitti Katalin, Ákos élőkoncert, Varnus Xavér, Misztrál, Lord, Makám várják a látogatókat, de fellép a Dűvő népzenei együttes és a Lumen Christi Gospel Kórus is. A REND ideje alatt a Várkertben a református utcákon az egyházi intézmények bemutatkozása mellett egyházi kiadókkal és kézművesek portékáival is találkozhatnak az érdeklődők.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!