Megindult az élet a belvárosban


2020-05-05 22:40:09  | cikk: HuHa  | 


Megindult az élet a belvárosban főképe
Az elmúlt hetekhez képest lényegesen nagyobb már a nyüzsgés a belvárosban, bár még korántsem érte el azt az élettől lüktető állapotát, mely a kijárási korlátozás kihirdetése előtti időszakra jellemző volt városunkban. A korlátozó intézkedések enyhítése azonban már látszik, az eddig zárva tartó ruha és iparcikküzletek, szolgáltatók kinyitották üzleteiket, az emberek bátrabban mozognak a közterületeken. Közülük sokan az utcán is viselik az orrukat és szájukat védő maszkot, mások az üzletekbe való belépés előtt öltik magukra és a boltokban is maszkban fogadják a vásárlókat. A legtöbb üzlet bejáratán fel is hívják a figyelmet a kötelező maszkviselésre és azt is kiírták az ajtókra, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat a boltban a biztonságos távolságtartás miatt.
Nyitott boltajtók, figyelmeztető feliratok - a legtöbb üzlet újra kinyitott

Az egyik Kossuth utcai ruhaüzlet ajtaja nyitva áll, hogy ezzel is jelezzék, várják a vásárlókat, az ajtón pedig felirat hirdeti, hogy egyszerre öt vásárlót fogadnak. Vízkeletiné Szakács Andrea, az üzlet tulajdonosa és vezetője érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt hetekben többnyire zárva volt a boltja, hiszen nagyon sokan komolyan vették a kijárási korlátozást és nem jártak butikba.
Vízkeletiné Szakács Andrea üzletvezető is maszkban fogadja a vásárlókat

-Leginkább kedden és pénteken, a piaci napokon tartottunk nyitva és vártuk a vásárlókat, de nem sok értelme volt, hiszen nem nagyon jöttek - mesélte. Hozzátette, tapasztalatai szerint a korlátozások enyhítésének nagyon örülnek az emberek, ugyan még nem nagyon vásárolnak, de már benéznek az üzletbe, érdeklődnek, várják a nyári szezont és a könnyű ruhadarabok megjelenését. Ő maga nagyon bizakodó, hogy hamarosan visszatér a régi forgalom, a megmaradt tavaszi kollekcióból is fogy majd még a forróság beállta előtt és a vállfákon lévő tavaszi ruhák egy része még ősszel is gazdára találhat.
A Kleopátra Divatházban bőséges a választék, eddig nem nagyon fogytak a tavaszi ruhadarabok

-A biztonságra nagyon ügyelünk itt az üzletben, az ajtóra kiírtuk, hogy maximum öt vásárló tartózkodhat a boltban egyszerre - ezt a tágas eladótér megengedi -, és a maszk viselése természetesen kötelező a vásárlóknak és az eladóknak is. Ránk nem vonatkozik az időskorúak számára fenntartott időkorlát - sorolta a szabályokat. Mint mondta, jellemzően mindenki maszkban érkezik a boltba, aki mégis enélkül akarna belépni, annak felhívják a figyelmét a kötelező szabályra.
A vásárlótér nagyságához igazítják az üzletek a vásárlók számát

Az éttermek, kávézók, cukrászdák is újra fogadhatnak vendégeket, igaz egyelőre csak a teraszok, kerthelyiségek nyithattak meg, a zárt terekbe pedig csak a fizetéshez, étel elvitelhez és mosdóhasználathoz léphetnek be a vendégek. Néhány terasz már ma működött, mások felirattal jelezték, hogy a hét melyik napjától nyitnak ki. A hűvös, szeles időben ugyan ma nem sokan kívánkoztak a szabadban ebédelni, de a lehetőség már adott, a vendéglátósok pedig remélik a jó időt.
A teraszon már lehet fogyasztani

Így van ezzel Orbán László, a Fő téri Galéria Bisztró vezetője is. Az előző években nagyon kedvelt teraszra ma kirakták az asztalokat, székeket, ügyelve az asztaltársaságok távolságtartására és várták a vendégeket.
-Az elmúlt hetekben nagyon nehéz volt a működésünk, hiszen csak elvitelre tudtunk ételt készíteni és lényegesen kisebb volt a forgalmunk - idézte fel, hozzátéve - nehéz volt lelket tartani a munkatársainkban, hiszen kevesebb munkánk volt, kevesebb bért tudtak keresni. Most, hogy részlegesen már megnyithattak, különös figyelmet fordítanak a biztonsági előírásokra, kevesebb asztalt helyeztek el a teraszon, az étteremben pedig kézfertőtlenítőt raktak ki, hogy aki készpénzzel fizet, vagy a mosdót használja, fertőtleníthesse a kezét.
A Bisztró felkészült a vendégek fogadására, már csak jó idő kell

Az üzletvezető abban bízik, hogy ők is mielőbb visszatérhetnek a normális kerékvágásba és újra megtelik vendégekkel az étterem. Addig pedig reméli, hogy napsütötte májusunk lesz, és sokan kihasználják a teraszon étkezés lehetőségét.

Képek:


Címkék: járvány
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!