Rézfúvós együttes a meglepetés koncerten


2020-05-04 21:51:37  | cikk: hp  | 


Rézfúvós együttes a meglepetés koncerten főképe
A Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére a Filharmónia Magyarország szervezésében indult útjára múlt héten országszerte egy koncertsorozat, melynek Pápa városa is az egyik állomása. A vírushelyzetre való tekintettel születtek meg a lakótelepi övezetekben tartott rövid hangversenyek Meglepetés koncertek néven. Az első fellépő múlt hétfőn az In Medias Brass volt, csütörtök este pedig a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes zenélt, ma este pedig Ewald Rézfúvós Együttes lépett fel a Bástyán, majd pedig a volt Kilián lakótelepen.
Az Ewald Rézfúvós Együttes az ország talán legtehetségesebb fúvós együttese, nyitottak minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt - az egyetlen kritérium számukra a minőség. Az Együttes 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Sonkovics Lóránd, Magyar Péter, Peresztegi Attila. A kvintett művészei szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Első nemzetközi versenyükön 1998-ban, a műfaj legrangosabb világversenyén, a franciaországi Narbonne-ban megrendezésre került VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny első és különdíját nyerték el. Ezt követően az együttes nyolc nemzetközi versenyről hozott rangos díjakat.
Bakó Levente művészeti vezető elmondta, a zeneakadémiai éveik alatt tűzték ki célul, hogy nagyon sok nemzetközi versenyre látogatnak el, ahonnét elsőnek és másodiknak járó díjakat hozták el. A repertoárjuk nagyon színes, hiszen a reneszánszból, a barokkból is van egy csokrunk, de a klasszikusokból is. A romantikából nagy kedvencük Ewald.
-Amikor kihirdették a veszélyhelyzetet, május 1-ig nem léptünk fel sehol, majd a Filharmónia Magyarország kért fel bennünket a meglepetés koncertekre, aminek nagyon örültünk. Mindannyiukban a közönség hiánya, a nekik szóló zenélés hiányzott, hiszen minket ez éltet. Szabadtéri koncerteken, fesztiválokon sokat játszunk, de így, hogy parkolókba, közterekre kiállunk, s elkezdjük, aztán majd lesz valahogy, ettől nagyon féltünk az elején, de rendkívül pozitív visszajelzéseket kapunk, aminek örülünk. Sokan meghallgatnak minket, integetnek nekünk, tapsolnak a koncert végén - mesélte a művészeti vezető.
A következő koncert csütörtökön lesz 19 órától a Huszár- és a Vajda lakótelepen, akkor a Jazzformers Együttes lép fel.

Képek:


Címkék: koncert
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!