Harmincan karanténban, száz kisgyermek óvodában - járványügyi helyzet legfrissebb pápai adatait ismertette a polgármester


2020-05-04 16:17:46  | cikk: HuHa  | 


Harmincan karanténban, száz kisgyermek óvodában - járványügyi helyzet legfrissebb pápai adatait ismertette a polgármester főképe
Egyre nő az óvodai és bölcsődei szolgáltatást igénylő családok száma, jövő héttől újra lehet ruhapiac, folyamatos a védőeszköz beszerzés - hangzott el nem sokkal ezelőtt dr. Áldozó Tamás polgármester sajtótájékoztatóján. A városvezető a mai adatokat és döntéseket ismertette a sajtó képviselőivel.

Mint mondta, a mai napon 30 fő van karanténban Pápán: a járványügyi megfigyelés alá helyezettek száma 24, járványügyi zárlat alá 6 főt vontak. A veszélyhelyzet kihirdetésének kezdetétől eddig 138 esetben rendeltek el valamilyen karantént, ebből pedig azóta már 108-at feloldottak. A polgármester kórházban kezelt betegekről nem kap információt, otthonában gyógyuló igazolt koronavírusos beteg információink szerint nincs a városban.

A járvány elleni védekezés két legfontosabb intézményébe, az Egyesített Szociális Intézménybe és az Egészségügyi Alapellátási Intézetbe folyamatosan érkeznek a megrendelt védőfelszerelések - tájékoztatott a városvezető. Az ESZI a múlt heten 550 ezer forintot fordított védőeszközökre, többek között gumikesztyűt, cipővédőt, sebészeti szájmaszkot, látogató köpenyt és felületfertőtlenítő spray-t vásároltak, a központi készletből pedig 1750 sebészeti szájmaszkot és 1200 gumikesztyűt kaptak.
Jövő héttől újra lehet ruhapiac a piaccsarnok körüli területen

-Az ESZI négy telephelyén - nyilván nem függetlenül a Pesti Úti Idősek Otthonában bekövetkezett tragédiáktól - az országos tisztifőorvos rendeletére szakmai felügyeleti ellenőrzést tartottak. A Két Barát utcaiban már a múlt héten, a másik két helyszínen pedig ma zajlott az ellenőrzés. Az ellenőrzés szempontrendszere szerint a mi intézményünkben mindent rendben találtak - emelte ki a polgármester.

Az Egészségügyi Alapellátási Intézet a múlt héten több mint 1 millió forintot fordított a védekezésre, ebben szerepel a két légfertőtlenítő készülék: egyik a gyermekügyeleten, másik a központi ügyeleten áll szolgálatba. Ezen felül 250 darab egyszerhasználatos köpenyt és nagyszámú gumikesztyűt vásároltak - tudtuk meg a polgármestertől. Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok, felnőtt háziorvosok, fogorvosok számára arcvédő plexiket, védőszemüvegeket, FFP2-es maszkokat, sebészeti maszkokat, gumikesztyűket védőköpenyeket és hajhálókat biztosít az intézet meglévő készletéből.

Dr. Áldozó Tamás a korábbi szigorú szabályok enyhítésével kapcsolatos döntéseiről is szólt.

-A 65 év felettiek számára a termelői piac, vagyis a vásárcsarnok és a piacon található üzletek látogathatósági ideje 9-től 10 óráig biztosított. Ugyanakkor jövő keddtől felkínáljuk a ruha és iparcikk kereskedők számára az árusítás lehetőségét a piaccsarnok körüli területen. A 65 év felettiek számára a piacnak ez a része is csak 9 és 10 óra között látogatható. A használtcikk piacra vonatkozó rendeletet úgy módosítottam, hogy szerdán és szombaton a 65 év felettiek 10 és 12 óra között látogathatják a piacot, ebben a döntésben elfogadtam az üzemeltető javaslatát - közölte.

Keddtől, azaz holnaptól megszűnik a játszóterek látogatási tilalma, szerdától pedig a Fő téri nyilvános illemhely is üzemel 9 és 15 óra között. A polgármester arról is szólt, a Várkertfürdő vezérigazgatójától kapott tájékoztatás szerint a létesítmény május 29-ei nyitásra készül, a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a strand nyithat meg, a termálfürdő és az uszoda nem. Májusban még nem nyit ki az Esterházy-kastély - ez ugyanis nem múzeum, hanem látogatóközpont, így lenne lehetőség a nyitásra -, de a városvezető óvatosságból még vár ezzel a döntéssel, hiszen egy múzeumhoz hasonló terekkel működik a kastély.
Egyre nő az óvodai és bölcsődei szolgáltatást igénylő családok száma

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy az óvodák és bölcsődék iránti igény az elmúlt héten megnövekedett, április utolsó hetében 43 kisgyermeket vittek bölcsődébe, ezen a héten pedig már 60 fővel működik a három intézmény. Az óvodákba a múlt héten 68 kisgyermek volt, most pedig 101 gyermek számára kértek ellátást a szülők. Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, minden óvoda működik - a felújítás alatt álló kéttornyúlaki kivételével -, a kiscsoportos ellátást mindenütt tudják biztosítani és erről folyamatosan egyeztet a tagóvodavezetőkkel.

Dr. Áldozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a szigorú szabályok enyhítése mellett nagyon fontos a meglévő szabályok, így például a másfél méteres távolság megtartása, akár a piacon, akár a játszótereken.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: járvány
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!