Egyházi Andrea: Minden intézményünk készen áll az érettségi vizsgák szabályos és biztonságos megtartására


2020-05-01 09:45:58  | cikk: hp  | fotó: Pápai Tankerületi Központ, papa-ma.hu archív  | 


Egyházi Andrea: Minden intézményünk készen áll az érettségi vizsgák szabályos és biztonságos megtartására főképe
Május 4-én kezdődnek meg az írásbeli érettségi vizsgák városunkban is. A pápai középiskolák esetében a Türrben 85 fő a ballagók száma, ők érettségiznek emelt és közép szinten is. Ehhez jönnek még a külsősök, akik emelt szinten érettségiznek, ez összesen 100 fő lesz. A Petőfi Gimnázium esetén 89 fő a ballagók száma, mindegyikük középszinten érettségizik. Lesz 7 külsős érettségiző is - szintén közép szinten -, akik régebben petőfis diákok voltak.
A rendhagyó vizsga részleteiről Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója beszélt hírportálunknak.
Mint mondta, a 2020. évi május-júniusi érettségi vizsgákat a veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák megszervezéséről szóló 119/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján tartják meg. Minden intézményük készen áll a vizsgák szabályos és biztonságos megtartására! Megnyugtató számukra, hogy Magyarország Kormánya minden diák és pedagógus számára biztosítja a megfelelő számú védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket, amelyeket a tegnapi napon az illetékes kormányhivatal már a rendelkezésünkre is bocsátott.
-A vizsga szervezésében is az online kommunikációs csatornákat használjuk. Ennek egyik része a diákok felkészítése volt. A tantermen kívüli digitális munkarendben is gőzerővel folyt az érettségire való felkészítés. Az online órákon a diákok fel tudták tenni kérdéseiket a pedagógusoknak, meg tudták beszélni velük a problémákat.
Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója

Az érettségi helyszíneket a központi előírásoknak megfelelő módon készítjük elő. A Kormány biztosítja a pedagógusok és a diákok számára a védőfelszereléseket. Az iskolákat a vizsgák előtt, közben és után is folyamatosan fertőtlenítjük. Ügyelünk arra, hogy egy teremben 10 főnél kevesebb diák tartózkodjon és vizsgázzon írásban közép és emelt szinten egyaránt, a személyek közötti legalább 1,5 méteres távolság megtartásával. A megfelelő számú tanterem rendelkezésünkre áll minden nap. Az érettségi napján a diákok mozgását úgy szervezzük, irányítjuk, hogy a lehető legkevesebb személyes kontaktus alakulhasson ki, és a megfelelő távolságtartás megvalósuljon. Fenntartóként a veszélyhelyzetre tekintettel segítségül készítettünk az érettségiben résztvevők számára figyelemfelhívó, piktogramokat tartalmazó plakátokat, amelyeket kinyomtatva az érettségi helyszínének több pontján is kihelyeztek.
Igyekeztünk mindenre odafigyelni, a felügyeletnél a korábbi egy tartalék-pedagógus helyett most 2 lesz. A beosztásnál ügyeltünk arra, hogy a felügyelő tanárok és a vizsgázók ne csoportosuljanak, a lehető legrövidebb időt kelljen az intézményben tölteniük - emelte ki Egyházi Andrea, majd hozzátette, aki mégsem szeretne megjelenni, következmények nélkül ősszel is leérettségizhet. A fenti rendelet szerint, ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg, vagy a Vizsgaszabályzat 2. számú melléklete szerinti projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését törölni kell. A pápai állami gimnáziumokban saját diákok közül senki sem lépett vissza, külsős érettségiző 2 fő volt, aki visszavonta. Illetve 3 fő volt, aki módosította emelt szintről közép szintre.
-Feltétlenül javasolt, hogy a vizsgadolgozatokat, azok beszedése után a vizsgaszervezők 24 órára zárják el. A javítás idején a javító tanárok számára a védőmaszkok, a védőkesztyűk és a kézfertőtlenítés lehetősége, illetve a pedagógusok közötti megfelelő távolság biztosított lesz.
A kijavított vizsgadolgozatok megtekintésére a rendkívüli vizsgarend - a szokásos egy nap helyett - két munkanapot biztosít éppen azért, hogy a megtekintés során ne alakuljanak ki nagyobb csoportosulások. A megtekintéseken az intézmények munkatársai számára a biztonságos távolság megtartása, valamint a védőmaszk és a védőkesztyű viselése feltétlenül javasolt. A megtekintés folyamatát és biztonságát elősegítheti, ha a vizsgadolgozatot szkennelve elektronikusan küldik el a vizsgázónak, vagy ha a vizsgázó a vizsgadolgozatot laponként lefényképezi, és utána azonnal elhagyja a megtekintés helyszínét. Azért, hogy a vizsgadolgozat részletes tanulmányozása, vagy az észrevétel megfogalmazása már ne a megtekintés helyszínén történjen, a jogszabály a vizsgázó számára újabb egy munkanapot biztosít. Az észrevétel, a megfelelő azonosító információk megadása mellett - a kormányrendeletnek az elektronikus kommunikációra vonatkozó külön szabályozása értelmében - elektronikusan is benyújtható.
Végül Egyházi Andrea elmondta, a veszélyhelyzet kihirdetéséről 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet megtiltotta a csoportos rendezvények megszervezését, így idén a ballagások elmaradnak. Ameddig a veszélyhelyzet fennáll, addig iskolai rendezvények megszervezésére nem kerül sor.
Intézmények tervezik, hogy a vészhelyzet végétől függően, szeretnének egy rendhagyó ballagást szervezni az Alma Materekben. Ha erre nem lesz mód, akkor az érettségi bizonyítvány átadásakor kapják meg diákok a tarisznyát.
A tablóik fotóját, illetve az osztályfényképeket közzétették az iskolák honlapján és Facebook oldalán, valamint a papa-ma.hu oldalon is megtekinthetőek a tablók és csoportképek.


Képek:


Címkék: járvány
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!