Online játékok, házhoz megy a könyv - Digitális térben működik a könyvtár


2020-04-29 15:10:20  | cikk: hp  | 


Online játékok, házhoz megy a könyv - Digitális térben működik a könyvtár főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár március 17. óta zárva tart a nyilvánosság előtt, vagyis azóta nem mehetnek be az olvasók az intézménybe, nincs személyes kölcsönzésre lehetőségük. A könyvtár munkatársai azonban otthonról, úgynevezett home office-ban dolgoznak azóta is. Ők a digitalizációs munkában vesznek részt, de vannak olyan munkatársak, akik a könyvtárban dolgoznak, mint például karbantartanak, kerti munkák végeznek. Ezen digitális szolgáltatásokról Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros beszélt hírportálunknak.
Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros

-Vannak különböző adatbázisaink, ezeket folyamatosan bővítik a kollégák. Mivel személyesen nem tudunk találkozni az olvasókkal, ezért indítottuk el újdonságként három facebookos játékunkat. Ebből kettő gyerekeknek szól, az egyik a Játék a mesékkel. Ez a kisgyerekeket veszi célba. Hétfőtől péntekig naponta felteszünk egy mesét és hozzá egy kérdést. Egy héten öt kérdés van, s a legtöbb jó választ beküldők közül sorsolunk valakit, aki majd kézműves vásárlási utalványban részesül. A múlt héten indult játékon tizenegyen vettek részt, s a nyertes Varga Anna Eszter lett. Az Olvasni jó! irodalmi játék a tini korosztályt próbálja megcélozni. Igyekeztünk népszerű regényeket válogatni, nem a kötelező olvasmányokat, Leiner Laura: A Szent Johanna gimi című könyvből tettünk fel öt kérdést és J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve című művéből. Mindkettő esetében a helyes megfejtők közül sorsolunk ki egy nyertest, aki könyvet vehet át. A felnőttek számára Rejtőzködő értékek, szépségek képfelismerő játékban szerdánként ismert pápai épületek képrészletét tesszük közzé. Folyatatjuk a könyvárban már hagyományossá vált kézműves foglalkozásainkat online formában. Csütörtökönként rakunk fel új kreatív ötleteket, amelyeket otthon bárki elkészíthet, s megoszthatja Facebook oldalunkon hozzászólásban - tájékoztatta hírportálunkat Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros.
Kedves üzenetek a könyvtár ablakaiban

Mint mondta, márciusban nyílott kiállítás Nemes Ferenc faragó, népi iparművész alkotásaiból. Sajnos ezeket a látogatók nem túl hosszú ideig láthatták, mert időközben bezárt a könyvtár, így most online megtekinthető a tárlat a youtube csatornán vagy a Facebookon keresztül.
-Mivel a Pápa és Vidéke hetilap szünetel, ezért Szabó Rita Emlékeinket őrző képek című rovata is elmarad. Ezt a sorozatot a Facebookon folytatjuk, amíg a lap szünetel. A Virtuális séta Pápa város nevezetességei körül, szintén a Facebookon követhető - tette hozzá a könyvtáros, majd a legújabb kezdeményezésükről beszélt.
A Házhoz megy a könyv, vagyis a városi könyvtár házhoz szállítja az olvasónak, azt a könyvet, amelyiket szeretné. Munkanapokon 9 és 12 óra között várják telefonon vagy e-mailben az igény leadást Az igénylőnek a nevére, címére, telefonszámára, a könyv szerzőjének nevére és címére lesz szükség. A könyvtár munkatársai Pápán és 10 km-es körzetben szállítanak ki kötetet. A megrendelt könyvet másnap, munkanapon szállítják ki. A könyvek átadása természetesen érintésmentesen történik. A kötetek, ha visszakerülnek a könyvtárba, két hétig karanténba kerülnek, utána fertőtlenítjük őket, s azt követően kerülhet ki újra az olvasóhoz - emelte ki a könyvtáros.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!