Meglepetés koncertek Pápán


2020-04-27 22:25:23  | cikk: hp  | 


Meglepetés koncertek Pápán főképe
A városvezetés szeretne hozzájárulni a kijárási korlátozások miatt megnövekedett otthon töltött idő tartalmas eltöltéséhez, ezért egy nagyszerű kezdeményezést befogadva úgynevezett Meglepetés koncerteknek ad otthont Pápa városa.
A TérZene koncertsorozat még ősszel indult Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kezdeményezésére, mely az 5000 főnél nagyobb városokba vitte el a klasszikus zenét a közterekre, zenepavilonokba - tudtuk meg Mező Róbertné művelődésszervezőtől.
-Városunkban tavasszal, március közepétől kezdődően lettek volna a szabadtéri koncertek a Fő téren, ám a jelenlegi veszélyhelyzet és korlátozások miatt a program megvalósítását is újra kellett gondolni a Filharmónia Magyarországnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ennek eredményeként, a vírushelyzetre való tekintettel születtek meg a lakótelepi övezetekben tartott rövid hangversenyek Meglepetés koncertek néven. A kínálkozó lehetőséggel Pápa városa is élt, így a következő időszakban heti két alkalommal - hétfőnként és csütörtökönként este - 19 és 20 óra közötti időben - ablakból, erkélyről nézhető koncertek lesznek a lakótelepeken. Első alkalommal az Igalon és a volt Kilián lakótelepen élőkhöz jut el a zene varázsa. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ honlapján és facebook oldalán értesülhetnek az aktuális fellépőkről. Mivel a közönség a saját erkélyéről, ablakából hallgatja a színes repertoárt, az előadás nem ütközik a hatályos korlátozó intézkedések egyikébe sem - tette hozzá a művelődésszervező.
A lakótelepen élők örömmel fogadták a "meglepetés szerenádot"

Hétfő este az In Medias Brass együttes örvendeztette meg az Igal lakótelepen, és a volt Kiliánon élőket zenéjükkel. A csoport 2010 januárjában alakult, tagjai a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztek művész diplomát. 2010 augusztusában, első közös céljuk a Dél-Koreában megrendezett, 6. Jeju Nemzetközi Rézfúvós Verseny volt, melyen elsöprő sikert arattak: annak ellenére, hogy a világ minden tájáról összesen közel háromszáz résztvevő indult, a kamarazenei első díj mellett megnyertek minden olyan szólóhangszeres kategóriát is, amelyben elindultak (kürt, harsona és tuba). Az együttes - megalakulását követő nem sokkal több, mint három éven belül - hét rangos, nemzetközi díjat szerzett kamarazene versenyeken: öt első, két második és számos különdíjat Dél-Koreában, Németországban, Szlovéniában, Japánban, Olaszországban, Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban. A koncertjeiket művészi és technikai felkészültségüknek köszönhetően egyszerre jellemzi a virtuozitás és a meghittség. Az In Medias Brass repertoárja a korai reneszánsztól kezdve, különleges klasszikus zenei átiratokon és rézfúvós kvintettre írt műveken át egészen a legfrissebb kortárs művekig terjed. Szívesen játszanak könnyűzenei darabokat is, melyek között mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet, legyen az filmzene, ragtime vagy éppen latin jazz. Fontosnak tartják, hogy minden egyes koncertjük értékes legyen, és a közönség ne csak rácsodálkozzon a rézfúvós hangszerek rejtette lehetőségekre, de valódi és emlékezetes zenei élménnyel gazdagodhasson.
Ifj. Bazsinka József elmondta, a nyáron szerepeltek volna a TérZene sorozatban, ami a járványhelyzet miatt elmarad, s ezért a szervezők újra gondolták, s így jöhetett létre a Meglepetés koncert.
-A koncertek rövidek, 15-20 percet játszunk egy-egy helyszínen. Nagyon sok vidám darabbal készültünk, a Macskafogóból, a Rózsaszín párducból, a Karib- tenger kalózai és a Csárdás csendült fel - mondta Ifj. Bazsinka József, aki hozzátette, a lakosság pozitívan fogadta koncertjeiket, szívesen néznek ki az erkélyekről, s tapsolnak meg bennünket, ami nagyon jó érzés.
A rövid zenei csemegéket a lakótelepen élők örömmel fogadták, volt, aki az erkélyéről élvezte a muzsikát vagy éppen az ablakát nyitotta ki, s tapssal fejezte ki tetszését.
A következő koncert csütörtökön lesz 19 órától a Vajda lakótelepen és az Igalon.

Képek:


Címkék: koncert
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!