A piros lap mögött, avagy hatósági házi karanténban


2020-04-22 20:34:20  | cikk: hp  | fotó: Szelle Viktória  | 


A piros lap mögött, avagy hatósági házi karanténban  főképe
A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Így azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van.
Szelle Viktória párját három hónapos külföldi munkájából Magyarországra érkezve egy éppen aznap reggel bevezetett rendkívüli járványügyi intézkedés szerint hatósági karantén alá helyezték, mivel potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személynek számított, mert külföldről jött országunkba. Kezébe adták a piros lapot, melyet a bejárati ajtóra ilyenkor köteles kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Amikor hazaért párja, együtt kiragasztották a lapot, s ezzel a mozdulattal együtt bezárult mögöttünk az ajtó.
Szelle Viktória elmondta, mivel mindketten szabálykövető állampolgárok, természetesen betartották a hatóság utasítását, de ők mindenképpen önkéntes karantént vállaltak volna két hétig. De így már kötelezve voltak, hogy bezárkózzanak a lakótelepi lakásukba, ahol nincsen sem kiskert, sem erkély. Viktóriától megtudtuk, ekkor már három hónapja nem találkoztak párjával, de a sors el is intézte, hogy onnantól még csak lehetőségünk sem legyen az idejüket külön tölteni.
-Bevallom, első éjjel sokat forgolódtam, kissé megrémisztett így hirtelen ez a ránk kényszerített helyzet, hiszen nem volt időnk felkészülni sem. Szerencsére azért előre már bevásároltam a biztonság kedvéért - mesélte, majd elárulta, amikor kikerült az ajtajukra a piros lap, alig telt el pár perc már jöttek a kétségbeesett, ijedt telefonok.
-Megfigyelt, nemkívánatos személyekké váltunk, úgy éreztük magunkat, mint valami bűnözők, hatóságilag a párom amúgy is körözés alatt állt a karantén miatt. A lakók azt nem tudhatták, hogy nekünk eszünk ágában sem volt elhagyni a lakást. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, jöttek is minden nap, valamint a körzeti orvos asszisztense kétnaponta felhívott bennünket, érdeklődött hogylétünk felől, elmondta milyen tünetekre figyeljünk, és azonnal hívjuk a doktornőt gyanú esetén, de szerencsére erre nem volt példa nálunk - mesélte Viki, majd arról beszélt, hogyan élték meg az elszigetelést.
Mint kiemelte, egy nem mindennapi helyzetben találták magunkat, ahol kialakították a saját kis világukat, ami nem azt jelenti, hogy búra alá vonták magukat, tudomást sem véve a hírekről, eseményekről, a valóságról, hanem ezekről mindig komolyan beszélgettek is.
-Köszönet a barátainknak, akiknek listát írtunk, ők szívesen segítettek és bevásároltak nekünk. A nappalink ablakába időközönként kiültünk, hogy egy kis napfény és levegő érjen bennünket, s gyakorlatilag ez lett a piknikező helyünk, a kávézónk is egyben, itt éltük ki valamennyire a szociális életünket. A barátaink, a párom anyukája is így látogattak bennünket, megtartva a megfelelő távolságot. A szemben lévő házban az egyik erkélyen is rendszeresen megjelent egy férfi, ő is kiszellőztette magát. Egyik nap éppen kint üldögéltünk, és hangos zene csapta meg a fülünket. Integetett a pasi és átkiabált, hogy ezt nekünk küldi. A felesége megkérdezte, hozhat-e nekünk süteményt? Nagyon kedvesek és emberiek voltak velünk, jólesett, hogy van, aki nem elítél, és szúrós szemmel néz ránk - mesélte Viki, majd hozzátette, mindig feltalálták magukat, nem unatkoztak.
Végül Vikitől megtudtuk, barátjának a kötelező karantén miatt, és mert egyre ritkábban indultak már járatok Európán belül is, veszélybe került a munkája, mert ha nem tudott volna elmenni, mást raktak volna a helyére és nagy eséllyel lemaradt volna a projektről. Viki azonban bíztatta és teljes mértékben mellette állt, hogy menjen, a mai bizonytalan helyzetben nagyon fontos, ha az embernek van még lehetősége dolgozni, pénzt keresni, akár home office-ban főleg egy olyan szektorban, ami szükséges az emberek mindennapjaihoz. Mivel tünetmentes volt, ezért el tudott indulni, betartva az óvintézkedéseket. Most éppen az önkéntes karanténját Angliában tölti, várva, hogy újra kezdhessen dolgozni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!