Kiemelt szerepe van a segítségnyújtásban az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítványnak


2020-04-22 19:21:54  | cikk: HuHa  | 


Kiemelt szerepe van a segítségnyújtásban az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítványnak főképe
Az elmúlt hetekben többször is hallhattuk dr. Áldozó Tamás polgármestertől, hogy azokat a segítő szándékú magánszemélyeket és vállalkozásokat, akik a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kívánnak támogatást nyújtani, az Egyesített Szociális Intézmény mellett működő alapítványhoz irányította, hiszen az ESZI szakmai útmutatása alapján határozza meg az alapítvány a támogatásokat, vagyis a felajánlások ott vannak a legjobb helyen a járványveszély idején. Megkerestük Az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítvány kuratóriumi elnökét és Szalainé Tihanyi Andreát, az ESZI igazgatóját, hogy megtudjuk, hogyan működik most az alapítvány.

Dr. Lőrincz Dániel kuratóriumi elnök érdeklődésünkre elmondta, több évtizede működik már az alapítvány, melynek egyik létrehozója az ESZI volt. Azóta nagyon sok adomány folyt be hozzájuk, melyből az idősek jobb ellátását segítették, s nemcsak a bentlakásos otthonokban élők életkörülményeit javították, hanem az otthonaikban élőket is támogatták.
-Magánszemélyek, vállalkozások, szervezetek és a bázisrepülőtér is rendszeresen nyújt adományokat - közölte az elnök. Hozzátette, az adományok felhasználásáról a kuratórium dönt, tagjainak van rálátása a város szociális helyzetére és a beérkező igények mérlegelésével, a fontossági sorrend meghatározásával döntenek a támogatás nyújtásáról. A koronavírus-járvány idején a rendelkezésre álló forrásokat a védekezésre, megelőzésre fordítják.
-Az 50 ezer forintos felajánlástól az 500 ezer forintosig sok adomány érkezett az elmúlt hetekben, így milliós nagyságrendű az alapítvány jelenlegi pénze. Erről a vírusról azt tudjuk biztosan, hogy az idős embereket veszélyezteti leginkább, így a mostani adományokat az ő védelmükre használjuk fel, de fontos az időseket ellátó személyzet védelme is, hiszen ők gondoskodnak a veszélyeztetett korban lévőkről - tájékoztatott.
Az alapítvány felhívása

Ebben nagy segítségükre van az Egyesített Szociális Intézmény szakértelme, hiszen a járvány idején náluk összpontosulnak a védekezéssel, megelőzéssel kapcsolatos feladatok és az ESZI az, mely ellátja az idősekkel kapcsolatos szociális feladatokat. Mindez pedig nemcsak a bentlakásos otthonokban élőkre vonatkozik, hanem a város minden idős lakosára - akik most önkéntes karanténban élnek, akik otthonukban ellátást igényelnek - és a családsegítő központ látókörében lévő, mindennapos segítségre szoruló családokra is.
-Kolléganőim és én vagyunk azok a szakemberek, akiknek rálátásuk van a szociális területre és az alapítvány kuratóriumának segítségével tudjuk meghatározni, hogy hová, milyen mértékű támogatást kell nyújtani - mondta el Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója.

Mint mondta, jelenleg 2,5 millió forint van az alapítvány számláján, ezen túl tartós élelmiszer felajánlásokat kaptak a Schoco Bonstól és a Fuky Csokitól, a Pápai Hús az ESZI dolgozóinak mondott köszönetet húsvétkor a sonkaadománnyal, de kaptak már méz felajánlást is és fertőtlenítő szereket. Ezek mellett vállalkozások is keresték már őket szakértelmük felajánlásával vagy például azzal, hogy közreműködnek a fuvarozásban.
-Hálásak vagyunk minden támogatásért. Mindig jó érzés látni, amikor adomány érkezik az alapítvány számlájára, nagyon örülünk minden segítségnek. Ma egy néni borítékban küldött 2 ezer forintot, őt családsegítős kollégáink segítik a bevásárlásban és gyógyszerkiváltásban, hogy ne kelljen elhagynia otthonát, és ő mindenáron szerette volna ezzel a pénzzel az alapítvány támogatni. Felajánlását befizetjük az alapítvány számlájára és eljuttatjuk hozzá az erről szóló visszaigazolást - mondta el egy személyes élményét az igazgató.

Az adományokból 80 százalékban az idősek részesülnek, de kisebb részben segítenek nehéz sorsú, többgyermekes családokat is. Mindezek mellett például azt is finanszírozták, hogy a város lakóihoz eljuttatott textil szájmaszkok mellé használati utasítás kerüljön és becsomagolva adhassák át a pápaiaknak munkatársaik.

-Nagyon szép dolog, hogy a pápaiak segítőkészségüket mindig bizonyítják, köszönjük támogatásukat - fogalmazott dr. Lőrincz Dániel kuratóriumi elnök, Szalainé Tihanyi Andrea pedig hozzátette, szeretnének valamennyi segítőjüknek személyesen is köszönetet mondani a járvány elmúlása után egy teadélutánon, és nagyon bízik abban, hogy ez mielőbb megtörténhet.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!