Dr. Áldozó Tamás: Minden városi óvoda fogad kisgyermekeket


2020-04-20 19:37:09  | cikk: HuHa  | 


Dr. Áldozó Tamás: Minden városi óvoda fogad kisgyermekeket főképe
A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet a közszolgáltatásokra is különös felelősséget ruház, az önkormányzatnak a közszolgáltatásban az a dolga, hogy a pápai embereknek a közszolgáltatások iránti igényét kiszolgálja. Ilyen igény többek között a bölcsődei ellátás, óvodai ellátás, városüzemeltetés, egészségügyi és szociális ellátás - jelentette ki ma délutáni sajtótájékoztatóján dr. Áldozó Tamás polgármester. Kiemelte, a bölcsődék és óvodák működését márciusban korlátozták, illetve olyan intézkedéseket hoztak, amelyek az odajáró gyerekeknek a biztonságát tartották szem előtt, de ezek között a keretek között is úgy érezték, hogy lépniük kell.
-Az április 8-án tartott sajtótájékoztatómon elmondtam, hogy az intézményvezetőkkel folytatott egyeztetés után azt a lehetőséget kínáljuk fel a bölcsődék és az óvodák oldaláról a pápai szülőknek, hogy valamennyi telephelyen várjuk a kisgyerekeket abban az esetben, ha a szülők ezt a szolgáltatást igénybe tudják venni. Tipikusan azért, mert dolgoznak és azért, mert az időskorú hozzátartozójukat nem akarják az indokoltnál nagyobb veszélynek kitenni. Ehhez képest az óvoda intézményvezetője részéről elhangzott tájékoztatás más tartalmat közvetített a szülőknek és én szeretnék elnézést kérni az érintett szülőktől az óvoda nevében - fogalmazott a polgármester.
Fotó: Pápa-ma archívum

A szülőkhöz eljuttatott, Pápai Városi Óvodáktól kapott tájékoztatás többek között arról szólt, hogy majd később kijelölendő intézményekbe lehet elvinni a gyerekeket majd akkor, ha azt egy héttel korábban jelzik - említette meg a polgármester, kiemelve, az intézményvezető-helyettes holnaptól új felhívást fog a szülőkhöz eljuttatni.
-Ez a felhívás arról szól, hogy csütörtök reggeltől az óvodák szokásos nyitvatartási idejében valamennyi telephelyen - kivéve a felújítás alatt álló Kéttornyúlaki Óvodát - várjuk azokat a gyerekeket, akiket a szülők, nyilván indokoltan, az óvodai ellátásban szeretnének napközben látni. Ezt a lehetőséget arra az esetre is felkínáljuk, ha nem egy héttel korábban jelenti be az igényét a szülő, hiszen a koronavírus okozta veszélyhelyzetben lehetnek olyan váratlan fordulatok, amikor valakinek másnapra kell akár munkahelyre mennie egy hosszabb szünet után. Ilyen esetekben is készek vagyunk arra, hogy a gyermek napközbeni ellátásáról gondoskodjunk, hiszen az óvodai ellátórendszerünknek ez a kötelezettsége - hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás. Az óvodák a gyermekek étkeztetését is biztosítják, akkor is, ha a szülő nem jelentette le napokkal korábban a kisgyermeket.
Fotó: Pápa-ma archívum

Mint elhangzott, a polgármester azt az elvárást fogalmazta meg az óvoda felé, hogy minden telephely álljon készenlétben minden nevelési napon legalább egy csoporttal, illetve annyi személyzettel, amely a csoport fogadására alkalmassá teszi az adott intézményt. Ezt a fajta szolgálatot akkor is biztosítaniuk kell, ha azon a napon nincs óvodás kisgyerek, aki az ellátást igénybe vegye. Ahhoz az esethez pedig, hogy ha többen veszik igénybe az óvodai ellátást, rugalmasan alkalmazkodni kell, és a kisgyerekek ellátását kis csoportokban biztosítani kell. Mindezek a szabályok megegyeznek a bölcsődei ellátás biztosításának szabályaival.
-Azt gondolom, ehhez mentalitás-változásra van szükség! A bölcsődékben ezelőtt 3 héttel azt jelentették, hogy nincs igénye a pápai szülőknek arra, hogy gyermekeiket bölcsődébe vigyék. Ott hamar megtaláltuk a hangot azokkal, akik egyébként szerették volna ezt a szolgáltatást igénybe venni, és ma már mindhárom bölcsődében vannak kisgyerekek, akiknek az ellátását biztosítjuk. Úgy érzem, hogy az óvodákban is nagyjából ez várható - mondta el a bölcsődei tapasztalatokat dr. Áldozó Tamás.

A városvezető hangsúlyozta, a veszélyhelyzet kihirdetésekor józanságot kért mindenkitől és továbbra is ezt kéri. Mint mondta, a szülők józan döntésére bízza, hogy számukra mi a legjobb megoldás. Ha az, hogy óvodába kell vinni a kisgyermeket, akkor vigyék óvodába. Ha úgy ítélik meg, hogy az a legjobb megoldás, ha otthon tudják tartani, akkor tartsák otthon. Ha az a jó megoldás, hogy a szomszéd vigyáz a gyermekükre, döntsenek úgy.
-Ezt a döntést a szülőkre bízzuk! - fogalmazott.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!