Indul a téglagyári úti sportcentrum székházának építése


2020-04-15 18:39:28  | cikk: HuHa  | 


Indul a téglagyári úti sportcentrum székházának építése főképe
Ma reggel adta át az önkormányzat a munkaterületet a kivitelezőnek a barnamezős projekt építési engedélyköteles munkálatainak elvégzéséhez, vagyis az atlétikai centrum épületének megvalósításához és a Schwenczel rét közparkká alakításához.
Ezzel a két munkával a beruházás valamennyi eleme a fizikai megvalósítás szakaszához ért.
A kiemelkedő területen lesz az épület fogadótere

Mint ismert, a Felhagyott ipari-szolgáltató peremterület környezeti rehabilitációja című európai uniós projekt keretében már januárban megkezdődött a sportlétesítmény atlétikai pályájának építése, február óta zajlik a volt gázcseretelepen a kutyafuttató kialakítása és most a még hátralévő két munkafolyamat is megindulhatott. A kivitelezés ütemezéséről dr. Áldozó Tamás polgármester munkatársaival és a Vemévszer Kft. létesítményfelelősével egyeztetett a helyszínen.
-A projekt kezdetén arról döntöttünk, hogy szétválasztjuk az engedélyköteles és nem engedélyköteles beruházási részeket, hiszen az előbbihez meg kellett szerezni az építési engedélyeket, a szétválasztás viszont lehetővé tette, hogy a nem engedélyköteles építési munkák előbb megkezdődjenek - magyarázta a polgármester, hozzátéve, a kutyafuttató és a sportpálya nem igényelt építési engedélyt, ezért ott már korábban megkezdődhetett a munka.
Kordon jelzi az úttest mellett, hogy már itt is építkezés zajlik

A sportcentrum épülete 1300 négyzetméter alapterületű, az épület hossza 107 méter, a létesítmény többségében egyszintes lesz, benne 80 méter hosszú fedett futófolyosó, 4 sávos tekepálya, konditerem, irodák, kiszolgáló helyiségek készülnek, kívül a sportpálya felől pedig egy lelátó csatlakozik majd az épülethez.
-Az úttest mellett 6-15 méter változó szélességű zöld sáv helyezkedik majd el, ezen belül építjük fel az épületet, a parkoló pedig az épület meghosszabbításában készül és egy rövid torkolattal csatlakozik majd a Téglagyári úthoz - mondta el érdeklődésünkre Csehi Lóránt, a Vemévszer Kft. létesítményfelelőse. Megtudtuk, az előkészítő munkák megtörténtek, a kitűzés ma reggel már elindult és hamarosan az alapozást kezdik. Ehhez a következő két hétben felvonultatják a szükséges gépláncot, majd az alaptestek kiemelése és betonozása következik.
Dr. Áldozó Tamás polgármester (jobbra) kollégáival és a kivitelező cég képviselőjével egyeztetett a helyszínen

A Schwenczel rét közparkká alakításának tervezésekor elsődlegesen a funkciót vették figyelembe, hiszen a készülő látványtó fő feladata a terület csapadékvíz-elvezetésének megoldása, ehhez társult az a gondolat, hogy rendezett parkot alakítsanak itt ki játszótérrel, sétányokkal, padokkal, közvilágítással - emlékezett vissza a tervezés időszakára a polgármester. Most ezen a 3,5 hektáros területen is megindulhat a kivitelezési munka.
-Itt is szeretnénk két héten belül megkezdeni a munkát, a terület előkészítése és a kitűzés lesz az első feladatunk, majd a tómeder kiemeléséhez először az elvezető medret kell rendbe tennünk és a vízelvezetéseket kialakítani úgy, hogy az érkező csapadékvizek ne tegyék tönkre a későbbi földmunkákat - ismertette a munkafolyamatokat Csehi Lóránt. Mint mondta, terveik szerint tartani tudják a kivitelezés ütemét, de a koronavírus-járvány miatt előfordulhat nehézség a munkaerő-kapacitásban és akár az építőanyag ellátásban is.
Csehi Lóránt, a Vemévszer létesítményfelelőse adott tájékoztatást a következő hetek munkafolyamatairól

Dr. Áldozó Tamás elmondta, a sportcentrum épületének kivitelezése 1,8 milliárd forintba kerül, a Schwenczel rétre pedig 274 millió forintot fordítanak. A munkálatok elvégzésére 8 hónap áll rendelkezésre, de a mostani rendkívüli helyzetben már 3 hónappal meghosszabbodhat a kivitelezési határidő, ha pedig tovább súlyosbodik a helyzet, akár további időt is nyerhet a város a projekt befejezésére. Ehhez kapcsolódva arról is szólt, jelen pillanatban rendelkezésre áll a megvalósításhoz szükséges anyagi forrás, de nem tudható, hogy egy-két hónap múlva hogyan változnak meg a körülmények a járvány miatt.
-A mai nappal azt látjuk, hogy biztonsággal megkezdődhet a beruházás és azt reméljük, hogy biztonsággal befejezhető is lesz. Annyi könnyebbséget már most kaptunk az irányító hatóságtól, hogy 3 hónappal kitolhatók a határidők. Azt hiszem, ha más segítséget egy megnehezedett helyzetben nem is kapunk, arra mindenképpen számíthatunk, hogy ezek a határidők tovább is tolhatók, ez pedig azt jelenti, hogy a fedezetet sem csak a 2020-as költségvetésből kell tudni biztosítani, hanem 2021-gyel is számolhatunk, sőt akár 2022-vel is.
A kitűzés már ma megkezdődött

A Téglagyári út környékének fejlesztésében ez a projekt a legnagyobb léptékű, de a sportcentrum székházának megépítése is a legnagyobb beruházásnak számít, ha az egy épületre fordított forrást tekintjük. Átszámítva a mai árakra talán az Erkel iskola rekonstrukciója, a Várkertfürdő megépítése és az Esterházy-kastély rekonstrukciója volt ehhez hasonló nagyságrendű beruházás - emelte ki a városvezető. Arra is emlékeztetett, a városrész megújítása a hulladéklerakó telep rekultivációjával kezdődött, aztán az önkormányzat kisebb beruházásokkal újjáépítette a járdákat, a közelmúlt pedig a területi operatív program nyújtotta lehetőségekkel újabb fejlesztéseket eredményezett: így épült meg a körforgalom a Téglagyári-Várkert-Győri-Szent István út csomópontjában, kezdődött meg a barnamezős projekt és következik majd a Zöld Város programok megvalósítása is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!